Gå til hovedinnhold

Slik har min fondsportefølje taklet korona-krasjen

Min fondsportefølje har falt 14 % hittil i år (per 8. april), noe som er vesentlig svakere enn verdensindeksen (-6 %). Mindreavkastningen skyldes dels valutasikring, dels overvekt i Norge og dels svak avkastning i Nordnet Smart 15.

Vi gjør endringer for fond på nordnet.no. fra 1. september. Du kan lese mer om den nye fondsprisingsmodellen her.

I påskeutgaven av #pengepodden snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt til Pengepodden her.

Aller først: Fondssparing er et maratonløp, og ikke en 100 meter. Jeg synes likevel det er interessant å vurdere verdiutviklingen i min portefølje i første kvartal, spesielt siden jeg hadde rigget porteføljen for noe dårligere tider. Jeg hadde tenkt riktig, med at en defensiv fondsportefølje generelt vil falle mindre i en nedtur, men jeg hadde valgt feil defensive fond (Nordnet Smart 15, Sissener Canopus og KLP AksjeGlobal Flerfaktor II) – samt valgt å valutasikre en stor andel av porteføljen…

Jeg er naturlig nok ikke fornøyd med utviklingen så langt i år, og tenker på at jeg ville spart tid og penger hvis jeg hadde holdt meg til ett globalt indeksfond… Det enkleste er ofte det beste 🙂

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 13 fond.

Fondsbytter i 1. kvartal

Siden nyttår har jeg gjort en del endringer i porteføljen min:

 • I midten av januar kjøpte jeg et nytt og spenstig globalt teknologifond: BGF Next Generation Technology. Se beskrivelse av fondet lenger ned. Kjøpet ble gjort ved å selge meg litt ned i DNB Teknologi samt at jeg solgte litt i Storebrand Global Multifcator Valutasikret.
 • 25. mars byttet jeg noen globale aksjefond mot valutasikrede varianter, fordi jeg ønsker å ta et taktisk veddemål på at norske kroner vil styrke seg på mellomlang sikt. Jeg solgte ca 50 % av min beholdning i Storebrand Indeks – Alle Markeder og Storebrand Global Solutions A (ikke valutasikrede globalt aksjefond) og byttet til KLP AksjeGlobal Indeks IV A (valutasikret globalt aksjefond). Les mer om hvorfor jeg mener dette kan være noe å vurdere for aktive sparere i dette blogginnlegget.
 • 25. mars solgte jeg 50 % av min beholdning i Nordnet Indeksfond Norge samt Sissener Canopus. Sistnevnte har falt 17 % hittil i år, og det er for mye verdifall for et hegdefond, synes jeg, så jeg solgte fondet. Disse pengene står nå i kontanter (6 % av porteføljen) og vil reinvesteres i løpet av noen uker. Jeg må bare tenke meg godt om hva jeg tror er fornuftig i disse turbulente tider.

13 fond er for mange

Å ha hele 13 fond i en portefølje er veldig mange, og langt flere enn hva jeg anbefaler andre å ha. Men jeg synes det er morsomt å eie flere fond, og se om jeg klarer å slå verdensindeksen. Husk på at en mengde aktive fond til slutt ender opp som «verdens dyreste indeksfond».

Mine fond kan grupperes i fem fondskategorier:

 • Ca 40 % av porteføljen min er indeksfond
 • Ca 20 % er multi asset fond (Smart 15)
 • Ca 25 % er aktive aksjefond (derav 10 % teknologifond)
 • Ca 10 % er faktorfond
 • Ca 6 % kontanter

Avkastning hittil i år

Alle som vil kanfølge mine porteføljer på Shareville.(For å se navn på fondene og få varsel når jeg kjøper og selger, må man være Nordnetkunde.) Jeg har to Shareville-kontoer. Grafen under viser utviklingen i min aksjesparekonto 01.01-8.04.20 versus Storebrand Indeks Alle Markeder (ikke valutasikret), et globalt indeksfond som følger verdensindeksen MSCI All Countries, dvs inklusive vekstmarkeder.

Grafen under viser utviklingen i min pensjonskapitalbevis-konto 01.01-8.04.20:

Hittil i år (per 8.04.20) har min portefølje gitt minus 14 % avkastning, målt som et vektet gjennomsnitt av mine 13 fond på mine to Sharevillekontoer. Dette er bedre enn Oslo Børs (minus 21 %), men lavere enn All World indeksen i NOK (minus 6 %). Jeg velger å sammenligne min porteføljeavkastning med All World indeksen i NOK, her vist ved Storebrand Indeks Alle Markeder (ikke valutasikret), siden jeg har en overvekt av globale aksjefond. (All World-indeksen i norske kroner har for ordens skyld falt med ca 18 %, så jeg ligger p.t. foran den.)

(Siden oppstart av mine to Sharevilleporteføljer i januar / februar 2018 har jeg hatt ca 5 % totalavkastning. I 2019 hadde jeg ca 25 % avkastning.)

Valutasikring m.m. har gitt mindreavkastning

Mindreavkastningen skyldes i hovedsak tre faktorer:

 • Jeg har i over ett år har valgt å valutasikre nesten 40 % av fondsporteføljen (Nordnet Smart 15, Storebrand Global Multifactor Valutasikret og KLP Aksje Global Flerfaktor II), fordi jeg har ment at kronekursen har vært unormalt lav. Dette har vært et kostbart taktisk veddemål så langt (med unntak av de siste to ukene). Dermed har jeg ikke har fått full glede av kronesvekkelsen, som hittil i år har vært på 15-20 %. I slutten av mars valgte jeg å øke valutasikringen ytterligere ved å kjøpe KLP AksjeGlobal Indeks IV A, så nå er knppe 60 % av fondsporteføljen min valutasikret. Så får vi se om jeg får rett til slutt på kronekursen.
 • I tillegg har han en overvekt av norske aksjefond som investerer på Oslo Børs (ca 9 % av porteføljen), og Oslo Børs har gjort det svakere enn verdensindeksen.
 • Mitt nest største fondsinnehav er Nordnet Smart 15, et valutasikret multi asset-fond med risikoparitetsstrategi. Dette fondet har falt hele 30 % så langt i år. Det er mye mer enn et valutasikret globalt indeksfond (minus 20 %), som er en relevant sammenligning. Dette fondet står nå på min «overvåkningsliste», dvs at jeg vurderer salg, siden fondet er konstruert for å takle nedturer bedre enn ordinære aksjefond, men har falt mer enn de fleste globale aksjefond i år. Les mer om årsakene til den svake avkastningen i Smartfondenes siste månedsrapport.

Disse fondene har gitt meravkastning

 • BGF Next Generation Technology: +6 % hittil i år – per 8.4.20.(siden jeg kjøpte fondet den 15. januar har fondet riktignok gitt minus 3 % avkastning)
 • DNB Teknologi: 0,0 % hittil i år
 • DNBGrønt Norden: -1 % hittil i år

Kort omtale av mitt nye teknologifond: BGF Next Generation Technology

Fondet er et globalt IT-bransjefond som investerer i ny teknologi. Forvalter er BlackRock Global Funds, en av verdens største forvaltere.Fondet fokuserer på neste generasjon tekniske områder som kunstig intelligens, datastyring, automatisering, robotikk, teknisk analyse, e-handel, betalingssystemer, kommunikasjonsteknologi og generativ design, står det på nettsiden til fondet.

Fondet hadde 50 % avkastning i 2019, marginalt foran referanseindeksen MSCI World Information Technology. Til sammenligning ga DNB Teknologi 32 % avkastning i 2019. Hittil i år (per 8.4.20) har fondet gitt pluss 6 % avkastning i NOK, mot DNB Teknologi 0,04 %.

BGF-fondet har bare litt over ett års historikk, så det har ikke rukket å få rangering av Morningstar ennå. Det krever minst tre års historikk. Årlig avgift i fondet er 1,82 %, noe som er i høyeste laget, men jeg lot meg friste likevel.

Jeg solgte meg litt ned i DNB Teknologi for å finansiere det nye tek-fondet. Samt at jeg solgte litt i Storebrand Global Multifcator Valutasikret. I så måte solgte jeg meg ned i verdens mest verdifulle IT-selskaper (Google, Facebook og Microsoft er de tre største postene i DNB Teknologi) og kjøpte meg opp i mindre og trolig også mer risikable IT-selskaper som satser på ny teknologi. Jeg hadde ikke hørt om noen av de fem største postene i fondet (Magazine Luiza SA, Twilio Inc., Advanced Micro Devices Inc., DELIVERY HERO SE NA O.N., Ringcentral Inc.) før jeg sjekket de opp. De fem selskapene driver hhv med detalj/netthandel, skytjenester, mikroprosessorer, online matbestilling og skytjenester.I så måte diversifiserer jeg porteføljen min ytterligere ved å ta inn dette fondet, men i nye og trolig også mer risikable selskaper.

Mine to teknologifond utgjør ca 10 % av min fondsportefølje. Dette er de eneste bransjefondene jeg har. Teknologibransjen har levert meravkastning i mange år, og jeg tror det vil fortsette. Når det er sagt: Jeg har dårlig track record når det gjelder å slå verdensindeksen. De siste 20 årene (!) har jeg forsøkt å time markedet og forsøkt å finne vinnerfond, vinnerbransjer og vinnerregioner (de siste årene riktignok kun med min taktiske portefølje). I 2 av 3 år har jeg tapt på å forsøke å være smart. Men jeg har lært masse – og interessen har medført at jeg gradvis har skutt inn mer og mer penger i fondssparingen min:)

Les også: Her er min forrige porteføljeoppdatering – fra november 2019.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
22 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.05.2020 11:25

Hei

Når kommer ny prismodell for fondene? Det skulle vel komme i løpet av april?

Gjest
Gjest
18.04.2020 20:05

Litt overrasket over at du ikke har First Norden Fokus i porteføljen. Dere har jo hatt Thomas Nielsen i pengepodden flere ganger, og synes han har en litt annerledes og spennende strategi. Er dette et fond du har vurdert?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.04.2020 21:06

Hei Martin. Takk for godt spørsmål. First Norden Fokus er et nytt og spennende fond, som har fått en veldig god start. Jeg har det på listen over fond jeg vurderer å kjøpe, sammen med DNB Low Volatility Equities, Odin Eiendom/First Nordisk Eiendom og en eller annen form for gulleksponering. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.04.2020 18:51

Hei, kan du si noe om ulike alternativer som finnes innenfor gulleksponering ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.04.2020 12:44

Hei Jens. I dette innlegget forteller vi om ulike alternativer for de som vil ha eksponering mot gull: https://www.nordnet.no/blogg/borsuroen-sender-gullprisen-opp/
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
17.04.2020 12:52

Hei 🙂

Interessant å lese innleggene dine.

Ble veldig nysgjerrig på bgf tech, og leste meg litt opp på det.
Noen spesiell grunn til at du valgte det i stedet for f.eks. bgf world technolgy?
Det ser jo ganske likt ut, og med samme forvalter, men world technolgy har lengre historikk. 🤔

Mvh
Mats

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.04.2020 15:50

Hei Mats. Årsaken til at jeg valgte BGF Next Generation Technology fremfor BGF World Technology var at jeg ønsket et litt mer spenstig tek-fond. Førstnevnte har “mellomstore selskaper vekst” som stil ifølge Mornignstar. Sistnevnte har “store selskaper vekst” som stil – det samme har DNB Teknologi. Mellomstore selskaper innenfor neste generasjons teknologi – samt en høyere andel av selskapene i vekstmarkeder – taler for noe høyere risiko enn de to andre tek-fondene. Ellers ser jeg at de to BGF-fondene har svært lik avkastning så langt – det er noe overraskende – men det er jo samme forvalter, som du sier.… Les mer »

Gjest
Gjest
12.04.2020 20:03

Hei Bjørn Erik. Veldig spennende å lese at du har satset et lodd på BGF Next Generation Technology fremfor det populære DNB Tek fondet! Ser at BGF-fondet står oppført i USD. Hvilken betydning har det? (i forhold til DNB Tek som står i NOK)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.04.2020 12:30

Hei Sander. Det har i praksis ingen betydning. Siden DNB Teknologi ikke er valutasikret, vil dette fondet samt BGF Next Generation Technology (som er notert i USD) bli påvirket av utviklingen i NOK/USD for en norsk investor.
En konsekvens er imidertid at vi må betale et valutavekslingsgebyr på 0,25 % når du kjøper et fond som er notert i USD. Dette kan betraktes som et slags kjøpsgebyr på fond som er notert i andre valutaer enn NOK. Les mer om valutavekslingsgebyr her: https://www.nordnet.no/faq/1082-valutaveksling-i-investeringskonto-zero-ipa-og-ips?phrase=valutaveksling
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
12.04.2020 09:13

Moro å lese! -Siden jeg har jobbet slik – i Nordnet – i de siste 5,5 år, kjenner jeg meg meget godt igjen! En meget krevende øvelse! Vi tror konstant at vi skal være smartere enn markedet, finne de helt spesielle fondene som skal overgå markedet så det holder. Men resultatista viser ofte noe annet…. Har klart 10% årlig i snitt siden 2014 (pr 31.3.20), så er rimelig fornøyd. Likevel bak verdensindeksen (-men klart foran Oslo børs). Føler likevel at jeg lærer, har utvikling, noe som gjør at jeg fortsatt er ivrig. I år har valutasikringsfond blitt mer aktuelt, en… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.04.2020 17:23

Hei Jo. Takk for hyggelig kommentar! Det er viktig at vi lærer mye på å forsøke å slå markedet, om det er Verdensindeksen eller OSlo Børs Hovedindeks. Warren Buffett har sagt at det var først da han passerte 70 år (eller var det 60?) at han virkelig ble en god investor 🙂 Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
11.04.2020 12:45

Tusen takk for veldig godt innlegg. Befriende at du er så ærlig, når en så oppegående Investor som deg ikke klarer å slå relevante benchmarks er det klart hvorfor så mange velger indeksfond og faktorfond. Tross mindreavkastningen din inneholder innlegget og porteføljen mye interessant tankegods, veldig bra. 2 spørsmål jeg håper du er villig til å svare på: 1. Synes du Landkreditt Utbytte har levert ihht forventning – i.e. har tanken bak å investere i fondet, som jeg antar er defensiv, funksjonert etter intensjonen? Spennende også å høre om dine tanker om valg av Landkreditt Utbytte vs. Landkreditt Utbytte Norden.… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.04.2020 12:39

Hei Tom. 1. Landkreditt utbytte synes jeg har klart seg bra hittil i år. Avkastningen per 7.4.20 er minus 15 %, som er 5,8 % foran indeks (Oslo Børs Mutual Fund TR NOK) og 5,4 % foran Morningstar-kategorien (norske aksjefond). LAndkreditt Utbytte Norden har jeg ikke sett noe særlig på ennå. Ser at fondet har gitt bedre avkastning enn sitt norske tvillingfond, men mye skyldes nok kronesvekkelsen. 2. Faktorfondene mine i porteføljen har skuffet de 2-3 siste årene. Før dette, bidro de til noe meravkastning. Faktorfond har generelt slitt med mindreavkastning i de siste årene, spesielt på grunn av verdifaktoren… Les mer »

Gjest
Gjest
10.04.2020 20:18

Hva synes du om dnb global indeks ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.04.2020 22:19

Vet du ikke spurte meg, men jeg ville si at det som er lurt å gjøre er å sammenligne de globale indeksfondene med hverandre. Feks sammenligne hvor mye det koster pr år og gå inn på (faktabladet) eller hva det heter og se hvilket av de fondene som har slått indeksen flest ganger. Hvis feks du sammenligner DnB global indeks med ett annet indeksfond og DnB både er billigere og det slår indeksen oftere enn det andre har du funnet det fondet du burde gå for.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.04.2020 17:18

Hei Svein. DNB GLobal Indeks har 0,22 % i løpende årlige kostnader. KLP AksjeGlobal Indeks V har 0,18 %. De følger begge samme referanseindeksen, MSCI World. JEg ser også at KLP fondet har hatt marginalt bedre avkastnign siste år og siste 3 år. JEg holder derfor en knapp på KLP-fondet, dersom valget står mellom disse to. Jeg har f eks ikke nevnt KLP AksjeVerden Indeks eller Storebrand Indeks Alle Markeder, fordi disse to fondene følger MSCI All World, som inkluderer vekstmarkeder (EM). Jeg har skrevet et blogginnlegg om hvordan velge riktig indeksfond. LEs her: https://www.nordnet.no/blogg/borsskolen/laer-om-fond/velg-riktig-indeksfond/ Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
10.04.2020 12:21

Fin gjennomgang. Var ikke klar over dette tek fondet og har etter en vurdering kjøpt meg opp i det.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.04.2020 19:44

Hei Rune. Takk for hyggelig kommentar. Husk at vi ikke gir anbefalinger. Dette er mine valg, og de er ikke nødvendigvis riktig for andre.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.04.2020 12:20

Ja, det er jeg klar over. Setter pris på din åpenhet om dine egne tanker og investeringer.

Gjest
Gjest
10.04.2020 10:53

Fint innlegg. Jeg lurer på hva du tenker om statsobligasjoner fremover, da med tanke på å senke risikoen i min fondsportefølje. Jeg er så langt i år ned 1.5 prosent, men det er pga jeg har satt ned risikoen i porteføljen med feks obligasjonsfond/rente fra USA, Europa og nå tenker jeg å legge til norsk statsobligasjon, tror det var fra KLP. Men nå er det jo slik at når renten eventuelt stiger igjen i fremtiden så går verdien på disse ned, hva tenker du da om å investere i noe slikt? Jeg har samtidig begynt å tjene penger igjen på… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.04.2020 19:42

Hei Julian. Takk for kommentar. Høres ut som om du har tatt en del kloke valg. Obligasjonsfondene har veldig lave renter, men det er selvsagt bedre enn minusavkastning i aksjefond (aom man har hatt det siste året). Selv har jeg ikke rentefond i min langsiktige fondsportefølje. Det skyldes at jeg får mesteparten av min pensjon fra folketrygden – og den kan sammenlignes med en statsobligasjon. Dermed ønsker jeg høy risiko (dvs aksjer) i min private sparing. Jeg sparer også i eiendom (utleieleiligheter). Ellers har jeg gjort en regneøvelse for å se på sannsynlighet for tap ved en 100 % aksje-portefølje… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.04.2020 22:22

Takk for meget bra svar 😊