Gå til hovedinnhold

Hvordan tjene på en stigende gullpris?

gullpris

Gullprisen har steget mye den siste tiden og en unse koster i skrivende stund rundt 1900 dollar. Dette betyr at gull, som tradisjonelt har blitt sett på som en trygg havn i utrygge tider, nå handles på de høyeste nivåene siden 2013. Den sterke utviklingen har også bidratt til økt interesse for gullinvesteringer blant våre kunder. I dette innlegget får du vite hvordan du kan få eksponering mot gull.

Usikkerheten rundt Covid-19, inflasjonsfrykt, lave renter og fortsatt sentralbankstimulering, er kanskje hovedårsakene til at gull har fått økt interesse fra investorer. I flere artikler i både Finansavisen og på Hegnar.no kan vi lese at Warren Buffet samt flere av Norges fremste investorer har tatt store posisjoner i gull.

Våre kunders gullfavoritter

Økningen i gullprisen har ikke gått upåaktet hen blant våre norske og nordiske kunder, som har økt investeringene i flere internasjonale gullselskaper. På Oslo Børs er det tynt med gullselskaper, men i utlandet finnes flere store selskaper som utvinner gull.

Mest populære internasjonale gullaksjer

NavnLandBørsverdiUtv. i år
Barrick GoldCanada43 MDR CAD+ 32%
Agnico Eagle MinesCanada18 MDR CAD+ 42%
Kirkland Lake GoldCanada13 MDR CAD+ 66%
Kinross GoldCanada8 MDR CAD+ 42%

ETFer med gulleksponering

Det er også andre typer investeringer i gull som har økt både blant Nordnets sparere, investorer og spekulanter. Ved å investere i ETFer kan du oppnå en bredere eksponering mot en portefølje av gullgruveselskaper. En populær ETF er VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X), som følger en indeks bestående av internasjonale børsnoterte gruvedrift-selskaper for gull og sølv.

ETFer handles forøvrig på børsen som en aksje og kan kjøpes og selges på sekundet. Du kan lese mer om hva ETFer er her.

Du kan søke deg frem til ETFene i vår screener.

ETCer med gulleksponering

En del kunder ønsker direkte eksponering mot utviklingen i gullprisen. Da må du kjøpe en exchange traded commodity (ETC), som f.eks WisdomTree Physical Gold ( VZLD) en populær variant. Denne ETCen følger utviklingen i gullprisen – og forvalteren eier ekte fysisk gull, som gir økt sikkerhet for deg som investor.

Hva er en ETC?

ETNer med gull som underliggende

En annen populær måte å eksponere seg direkte mot gullprisen er våre børsnoterte produkter Mini Futures og Bull&Bear på Nordnet Markets. I August 2020 var for øvrig gull det nest mest populære underliggende aktiva.

En av fordelene ved handel av børsnoterte produkter på Nordnet Markets er at ordre over 1000,- NOK er kurtasjefritt. Med ETNer kan du forøvrig også handle produkter som stiger i verdi når gullprisen faller. De fleste av disse produktene er gearede, men du finner også produkter som følger gullprisen 1:1, som egner seg bedre for mer langsiktig eksponering.
.
Merk! Vi anbefaler at du setter deg godt inn i hvordan børsnoterte produkter fungerer før du handler. Gearing øker som kjent risikoen både på oppsiden og nedsiden. Vær alltid varsom med bruk av gearing.

Verdipapirfond med gulleksponering

Det finnes også tradisjonelle verdipapirfond som investerer i gull / gullgruveselskaper / edle metaller. I august har to slike fond på funnet veien til topp 10-listen over de mest kjøpte fondene blant norske Nordnet-kunder: BGF World Gold A2 (forvalter: Black Rock) og Franklin Gold & Precious Metals A.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer