Utbyttefond: lavere risiko, samme avkastning

Er du ute etter en investering som normalt gir mindre svingninger enn aksjemarkedet for øvrig, men like god avkastning? Da kan utbytteaksjer, utbyttefond eller utbytte-ETFer være aktuelt.

Vi har hatt flere blogginnlegg om å kjøpe utbytteaksjer som en del av en aksjeportefølje. I dette innlegget vil jeg se nærmere på utbyttefond og utbytte-ETFer.

Utbyttefond er lite kjent i Norge. I dag finnes det kun tre norskregistrere fond som markedsfører seg som utbyttefond, nemlig Landkreditt Utbytte, Landkreditt Norden Utbytte (lansert februar 2019) og SR Utbytte. Jeg vil komme tilbake til disse fondene.

Går du ut over landets grenser finner du mange såkalte dividend funds, og går du videre til ETF-markedet er utvalget nærmest uendelig. Et søk på «dividend» på Nordnet.no gir 212 treff i kategorien Tracker-sertifikater, som ETFer betegnes som. På slutten av dette innlegget får du vite mer om hvordan du finner frem i ETF-jungelen.

Vi har satt sammen en liste med både nordiske og amerikanske utbytteaksjer: UtbytteGuiden.

Lavere risiko, samme avkastning

Utbytteaksjer er ofte trauste, modne verdiselskaper med sterk balanse og stabile overskudd – og som dermed kan utbetale stabile og høye utbytter. Av den grunn svinger ofte typiske utbytteaksjer mindre enn børsen for øvrig.

Jeg tok en prat med forvalteren av det globale faktorfondet Storebrand Global Multifactor, Andreas Poole, om faktoren “utbytte” for en tid tilbake. Han er blant forvalterne i Norge som kan mest om faktorforvaltning.

Poole fortalte at utbytte er en av flere underkategorier i sekkeposten “verdifaktorer”. Vi ser for eksempel at selskaper som scorer høyt på verdifaktoren ofte er utbytteaksjer.

Utbyttefaktoren er normalt mer defensiv enn andre verdifaktorer som P/E og P/B (pris/inntjening og pris/bok). Det kan forklares ved at selskaper som scorer bra på utbytte faktisk betaler ut pengene til aksjonærer fremfor å benytte overskudd til å finansiere vekst, noe som er en defensiv vekststrategi, fortalte Poole.

Figuren nedenfor viser langsiktig utvikling for amerikanske utbytteaksjer (rød linje) sammen med andre verdifaktorer og USA-børsen (sort linje). Som vi ser fremstår utbyttefaktoren som mer defensiv enn andre verdifaktorer, siden utbyttefaktoren er den verdifaktoren som har gitt svakest utvikling siste tiårene. Likevel slår utbyttefaktoren totalmarkedet i USA (sort linje).

Forklaring til grafen: Grafen viser utviklingen i ulike verdifaktorer på USA-børsen i perioden juli 1951 til juli 2011. Blå linje: B to M: Pris/Bok (invertert), Mørk rød linje: E to P: Pris/Inntjening (invertert), Grønn linje: CF to P: Pris/Cashflow (invertert), Rød linje: HiDiv: utbytteaksjer (høyt utbytte), Sort linje: Mkt: Markedet ved USA-børsen. Kilde: Storebrand, Ken French,Rick Ferri – US data juli 1951-juli 2011, 30% beste på hver faktor, før kostnader.

Figuren viser at utbyttefaktoren har prestert bedre enn markedet siste 50-60 årene, men svakest av verdifaktorene. De siste 4-5 årene (som riktignok ikke er med i grafen) har utbyttefaktoren riktignok gitt svakere avkastning enn børsen før øvrig.

Tre norske utbyttefond

Jeg har kun funnet tre norskregistrerte utbyttefond:

Landkreditt Utbytte: Fondet investerer i utbyttebetalende norske aksjer og egenkapitalbevis. Fondet har fem stjerner hos Morningstar og vant nylig Morningstar Fund Awards 2019 i kategorien norske fond. Fondet stakk av med seieren selv fondet ikke ligger i avkastningstoppen blant norske aksjefond. Årsaken er at fondet svinger langt mindre enn andre aksjefond som investerer på Oslo Børs: Fondet har et standardavvik siste 3 år på lave 7,3 %, mot 10-11 % som er snittet for norske aksjefond. De små svingningene skyldes dels at fondet har mye sparebanker i porteføljen, og de kan beskrives som «trauste og kjedelige utbyttemaskiner». Fondet har hele 57 % av kapitalen plassert i finansselskaper, og ingenting i energi, så prestasjonene må selvsagt ses i lys av dette. Fondet har gjennomsnittlige kostnader, 1,5 % årlig. Les mer om fondet på Nordnets sider.

Landkreditt Norden Utbytte: Dette er et nytt nordisk aksjefond, som ble lansert februar 2019. Landkreditt har tydeligvis hatt så gode erfaringer med sitt norske utbyttefond (omtalt over) at de lanserer et nordisk fond basert på samme investeringsfilosofi: Forvalter velger solide, utbyttebetalende selskaper på de nordiske børsene uavhengig av land, sektor eller indeksvekt. Vi hadde nylig et nettmøte med forvalter Ulf Leinebø, hvor han forklarer mer om fondet. Forvaltningshonoraret er 1,5 %. Fondet har naturlig nok ingen stjerner hos Morningstar, siden fond må ha minst tre års historikk for å bli rangert. Se flere opplysninger og kjøp fondet på Nordnets nettsider.

SR Utbytte: SR-Utbytte er er norsk / internasjonalt aksjefond fra Sparebank1 SR-Bank som investerer i selskaper med høyt utbytte. Referanseindeksen er 50 % OSEBX og 50 % MSCI World. Fondet har fire stjerner hos Morningstar og årlige kostnader på 1,5 %. Fondet selges p.t ikke på Nordnets plattform. Les mer om fondet på Morningstar.

Utallige ETFer med utbyttestrategi

Ønsker du et bedre utvalg av utbyttefond, må du se utenfor landets grenser. I ETF-markedet er tilbudet nærmest uendelig. Men det er ikke så enkelt å få oversikten over de ulike ETF-ene. Den enkleste måte å finne disse er å søke de opp på Google, eller via amerikanske ETF-portaler somETF-Database. Sistnevnte har enmeget bra søkemotorfor å finne riktig fond. Her er for eksempel en liste over de 200 (!) beste dividend-ETFene målt etter avkastning siste 3 år.

Du kan deretter søke på fondets navn hos Nordnet, og handle de.Obs: Husk at ETFer handles på samme måte som en vanlig aksje, og således må kjøpes når markedet de handles i er åpent. ETFer følger som regel ulike indekser og har normalt lavere kostnader enn aktive aksjefond. SeETF-guidenfor mer informasjon om ETFer.

Vil du lære mer om utbyttefond og utbyttestrategier? Her finner du Morningstar sin 30 siders analyse (på engelsk).

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.03.2019 11:21

Hei Bjørn! Et par spørsmål ang. registrering av utbytte hos Nordnet – som kanskje du kan forklare meg 🙂 1) Hvordan blir utbytte medregnet i portefølje verdier/grafene? 2) Henger sammen med spørsmålet over, men er det mulig at dere (leverandøren deres) i fremtiden bygger opp en graf/visning som viser kursutvikling ink. utbytte? Feks. et valg hvor man kan hukke av “Ink. utbytte”, slik at avkastning (%) i tabellvisning på porteføljen (og gjerne portefølje-grafen) inkluderer utbytte. 3) I tilfelle Ja på 2), når kan man forvente at noe slikt er på plass? 4) I tilfelle Nei på 2), hvordan foreslår du… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
22.03.2019 14:19

Hei Frank. Se svar under. 1. Aksjeutbytte inkluderes i avkastningen på kontonivå på nordnet.no og Shareville. 2. Grafene som viser utvikling i aksjekursen til et selskap inkluderer ikke utbytte. Man kunne tenke seg en slik funksjon som du etterlyser – hvor man kan huke av en boks for «vis inkl utbytter» – men det har jeg ikke sett før. NB: På Nordnet.no oppgis historisk avkastning for en enkeltaksje, f eks DNB, uten utbytter. Men i DN, FA og på Oslo Børs sine nettsider er inklusive utbytter. Se her: https://www.oslobors.no/markedsaktivitet/#/list/shares/return/ob/all/all/false 3. Jeg kan sette ditt ønske på ønskelisten, men tviler på… Les mer »

Gjest
Gjest
24.03.2019 22:33

Hei Bjørn, Bloggen anbefaler å investere (utland/amerikanske) utbytte ETFer.
1. Hva blir konsekvenser av både kildeskatt og norsk skatt på avkastningen?
2. Skal Nordnet rapportere kildeskatt trukket av amerikansk myndighet på utbytte til norsk skattetaten som gjør det mulig å justere det mot den utbytte skatten som må betales i norge?
3. Hvilken konto skal du anbefale å bruke for å minimisere tap av kildeskatt og også hvis mulig utsette norsk skatt på utbytte

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
29.03.2019 09:08

Hei Keyur. Bloggen er forsåvidt ingen anbefaling, men en orientering om muligheter. 1 og 2. I innlegget om skatt på aksjer og fond fra i fjor skrev jeg følgende – som gjelder Aksje- og fondskonto (VPS-konto); “Har du mottatt utbytte fra utenlandske selskaper og blitt belastet kildeskatt/kupongskatt, vil du kunne fradragsføre dette for å unngå dobbeltbeskatning. Normalt er at for eksempel USA trekker deg 15 % skatt for utbyttet i Apple eller Microsoft umiddelbart når du mottar utbyttet på kontoen. Krever du ikke fradraget må du altså betale både 15 % og deretter 30,59 % i skatt, i stedet for… Les mer »