Gå til hovedinnhold

Pensjon og pensjonssparing.

Pensjon er din fremtidige lønn.

Du kommer til å være den du er i dag, selv på dagen du går av med pensjon. Derimot så endrer inntektene dine seg - noe som gjør pensjonssparing til ditt livs viktigste sparing. For selv om pensjon føles lenge til i dag så er det nå du legger grunnlaget for din fremtidige lønn.

Pensjonen din består av tre deler; alderspensjon fra folketrygden, jobb-pensjon fra arbeidsgiver og privat pensjonssparing. De to sistnevnte kan du påvirke selv ved å velge pensjonsleverandør, gjøre egne investeringsvalg og spare ekstra. Dette kan påvirke avkastningen av pensjonspengene dine, som en dag blir din fremtidige lønn.

Egen pensjonskonto er tilgjengelig hos Nordnet - samle pensjonen din på et sted.

Velg dine investeringer selv.

  • Få bedre oversikt ved å samle pensjonen din på ett sted.
  • Stor valgfrihet og stort utvalg.
  • Påvirk din fremtidige lønn.

Pensjonen din kommer fra tre kilder:

Alderspensjon.

Alle nordmenn har krav på alderspensjon fra folketrygden. Du kan se detaljer om din totale pensjon inne i pensjonsportalen til Norsk Pensjon, eller direkte på NAV sine nettsider.

Jobb-pensjon.

Egen pensjonskonto er tilgjengelig hos Nordnet. Jobb-pensjon kalles også innskudsspensjon. I privat sektor sparer arbeidsgiveren din årlig en fast prosentandel av lønnen din i pensjon for deg. Du kan selv velge hvor du vil forvalte disse pengene.

→ Velg Nordnet som pensjonsleverandør

Privat pensjonssparing.

Dette er all ekstra sparing du gjør utenom egen pensjonskonto, og blir viktigere fremover som en følge av innsparinger i folketrygden.

→ Les mer om IPS

Kom i gang med pensjonssparing.

Når du begynner å spare til pensjon hos oss får du tilgang til Norges største utvalg av fond, og med IPS kan du handle aksjer på flere markeder. Du kan ta alle valgene selv, få inspirasjon fra eksperter og andre investorer eller investere i en av de ferdige fondsporteføljene våre.

I fondslistene våre har vi lagt til rette for at du skal kunne filtrere deg frem til akkurat det fondet som passer for deg og din investeringsportefølje. Se fondslisten.

Spørsmål og svar.

Hos Norsk Pensjonlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu får du en samlet oversikt over pensjonsavtalene dine.

Du besøker norskpensjon.no for å se hva du har tjent opp i pensjon.

Dette er et spørsmål vi ofte får fra kundene våre. Du kan lese dette blogginnlegget fra spareøkonomen vår, eller teste kontovelgeren.