Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Solide spådommer fra ekspertene

På tampen av fjoråret spurte vi en rekke økonomer om deres innsikt og forventninger til børsåret 2021. De fikk mulighet til å trekke frem tre selskaper som de mente ville prestere godt på børs i år. Hvordan har det egentlig gått med ekspertenes spådommer nå som vi nærmer oss slutten av 2021?

Paul Harper

Den profilerte aksjestrategen i DNB Markets, Paul Harper, gjestet #pengepodden på tampen av 2020. Han traff virkelig blinkskudd med sine tre aksjetips som så langt i år har gitt en snittavkastning på hele 75 %.

Han trakk frem Aker som en favoritt som følge av holdingselskapets kombinasjon av både syklisk energi og ESG-eksponering, samt at han mente selskapet var gunstig priset. Han valgte også å trekke frem Nordic Semiconductor som virkelig har levert varene og er blant selskapene på hovedlisten (OSEBX) som har gitt best avkastning i 2021. Det siste selskapet han valgte å fremheve var Norsk Hydro som følge av selskapets sykliske profil og attraktive prising. Samlet sett har selskapene Paul valgte å trekke frem gitt en utrolig god avkastning i år, og ser ut til å knuse hovedindeksen om ikke noe veldig rart skulle skje i årets 2 siste uker. Hovedindeksen på Oslo Børs har steget ca 20 % i år (per 16. desember).

Aker: +45 %

Nordic Semiconductor: +118 %

Norsk Hydro: +63 %

Snittavkastning: +75 %

Tallene er hentet ut 16. desember 2021.

Leif Eriksrød

Leif Eriksrød, forvalter i Alfred Berg Gambak, var også blant økonomene vi spurte om å dele sine aksjefavoritter. På lik linje med Paul Harper gjestet også han podcasten vår i desember 2020. Selskapene Leif valgte å trekke frem har gitt solid avkastning så langt i år, og er i snitt foran Oslo Børs, til tross for at ikke alle selskapene hans har levert positiv avkastning.

Det første selskapet Leif trakk frem var Protector som han mente hadde blitt hengende noe etter de siste årene, til tross for at forsikringsbransjen hadde vært en attraktiv investering i den samme perioden. Har vurderte også aksjen til å være noe billig priset på tampen av fjoråret. Det hadde han helt rett i, og selskapet er opp hele 68 prosent så langt i år. Han trakk også frem Europris, som allerede hadde fått seg et kraftig løft i 2020 som følge av covid-situasjonen med betraktelig redusert grensehandel. Hans hypotese var at corona-situasjonen ville dra seg lenger ut i 2021, og at man derfor ville fortsette å benytte Europris som et alternativ. Dette stemte godt, og selskapet har fortsatt å utvikle seg i en positiv retning i 2021 også, og er opp 31 prosent ytd. Det siste selskapet Leif trakk frem var Orkla som han mente hadde vært en glemt aksje i 2020. Selskapet har ikke levert i tråd med forventningene og er ned 2 % når året nærmer seg slutten.

Protector: +68 %

Europris: +31 %

Orkla: -2 %

Snittavkastning: +32 %

Tallene er hentet ut 16. desember 2021.

Richard Paulsen

Tidligere skribent på Nordnetbloggen, grunder, finansblogger og CEO i Arcane Media, Richard Paulsen, har valgt å trekke fram noen litt mer spenstige selskaper blant hans favoritter. Det første selskapet på listen er Elop, et selskap som designer og utvikler en ultralydteknologi som hjelper til med å samle inn, vurdere og overvåke kritisk data for betongkonstruksjoner. Selskapet har ligget i en fallende trend i hele år, og har halvert seg i verd. Blant Paulsens andre favoritter er et noe mer kjent selskap, nemlig Tesla. Selskapet har hatt en eventyrlig utvikling på børs de siste årene, og er kjent for voldsomme svingninger i aksjekursen. Selskapet opp solide 36%.

Richard var flink til å disclaime egeninteressen i det siste selskapet han valgte å trekke frem, nemlig Arcane Crypto (tidligere Vertical Ventures). Han følte seg nærmest forpliktet til å nevne dette selskapet ettersom han selv er ansatt der. Selskapet utvikler en rekke produkter og tjenester tilknyttet kryptovaluta. Arcane Crypto har hatt en turbulent reise på børsen hittil i år men er opp 9%.

Elop: -52 %

Tesla: +36 %

Arcane Crypto: +9 %

Snittavkastning: -7 %

Tallene er hentet ut 16. desember 2021.

Hør #pengepodden-episoden med CEO i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen: Hører Bitcoin hjemme i en langsiktig portefølje?

Jan Petter Sissener

Den siste av de eksterne økonomene vi spurte om å dele sine favoritter var finansnestor og forvalter av hedgefondet Sissener Canopus, Jan Petter Sissener. I likhet med Leif Eriksrød valgte Sissener å trekke frem Europris som et selskap han hadde troen på. Han hadde noe av det samme resonnementet som Eriksrød: stengt grensehandel og potensiell avgiftsregulering av grensevarer. Videre så trakk han frem Storebrand som en favoritt. Dette er for øvrig et selskap Nordnets spareøkonom, Bjørn Erik Sættem, og Jan Petter Sissener, har veddet om hvordan skal utvikle seg i børsåret 2021. Sjekk ut episoden med veddemålet her. Sisseners siste favoritt er et selskap som han hadde troen på skulle klare å omstille seg og ta del i den «grønne bølgen», nemlig det tyske kraftselskapet RWE. I likhet med de fleste andre grønne selskaper på børs har aksjen falt noe tilbake fra toppen for ett år siden, men er fortsatt opp 2%.

Storebrand: +34 %

Europris: +31 %

RWE: +2 %

Snittavkastning: +22 %

Tallene er hentet ut 16. desember 2021.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer