Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Sissener: “Verden er full av fattige folk som aldri tok gevinst”

I denne episoden av #pengepodden har vi besøk av Jan Petter Sissener, finansveteran og forvalter i hedgefondet Sissener Canopus. Tema er et veddemål mellom Jan Petter og Bjørn Erik om Storebrandaksjen, utsikter for 2021, Jan Petters favorittaksjer, lærdommer fra børskrakk, børsnoteringer, innsideinformasjon, kostbar Tesla-shorting med mer.

Veddemål mellom Jan Petter og Bjørn Erik

(fra 01:33) Den 27. september 2019 inngikk Jan Petter og Bjørn Erik et veddemål om Storebrandaksjen ville gjøre det bedre enn Oslo Børs frem til 31.12.20. Storebrand er som kjent Jan Petters favorittaksje. Jan Petter ledet stort frem til coronakrisen. Da falt Storebrand vesentlig mer enn Oslo Børs, og Bjørn Erik ledet frem til november. De to siste månedene har Jan Petter ledet, og ved nyttår hadde Storebrand steget 13 % i perioden, mot Oslo Børs Hovedindeks 10 %. Bjørn Erik overleverte digitalt en bedre flaske italiensk vin.

Jan Petter Sissener om utsikter for børsåret 2021

(fra 12:27) 2020 ble et spesielt år, med coronasmitten som altoverskyggende faktor. Jan Petter forteller at han var veldig optimistisk for hvor raskt den globale veksten skulle komme tilbake til normalen, men at han nå har redusert forventningene på grunn av ny smittebølge og mutasjon. 2021 er i fare for å bli et ”lost” år. Han tror ikke Oslo Børs vil gjøre det vesentlig bedre enn resten av verden i 2021, forteller han.

Jan Petter blir utfordret til å nevne tre aksjefavoritter for 2021. Storebrand er selvsagt med på listen. I tillegg er Europris og det tyske energiselskapet RWE.

Her kan du se listen over ulike økonomer og forvalteres aksjetips for 2021.

Lærdommer fra tidligere børskrakk

(fra 26:18) Jan Petter har opplevd mange børskrakk i karrieren: Black Monday i oktober 1987. Asiakrisen i 1998. Dotcom-boblen i 2001. Finanskrisen i 2008. og nå sist coronakrakket i mars 2020. Han forteller om kjennetegn ved disse krakkene og om dyre lærdommer han har gjort under tidligere krakk. Lærdommer er blant annet: ”Bruk stop loss, ikke vær for gearet, ta penger av bordet når du oppnår store gevinster.

Verden er full av fattige folk som aldri tok gevinst

Jan Petter Sissener

Bjørn Erik spør om Oslo Børs fortjente ryktet som en innsidebørs på 80 og 90 tallet. Og hva med dagens situasjon?

Rekordmange børsnoteringer – tvilsomme tildelingskriterier?

(fra 48:22) Vi hadde rekordmange børsnoteringer i 2020. Over 50 nye selskaper totalt på Oslo Børs og Mercur Market / Euronext Growth. Gutta diskuterer meglerhusenes tildelingskriterier. Er det slik at det er de beste og mest lønnsomme kundene som alltid får mest i lukrative emisjoner? Mads kommenterer Norwegian og Kongsberg Automoitive-emisjonene.

Om Sissener Canopus og Sissener Corporate Bond

(fra 01:00:53) 2020 ble et bra år for hedgefondet Sissener Canopus, pluss 16 % i 2020, betydelig foran Oslo Børs og Eurostoxx 50. High yield fondet Sissener Corporate Bond klarte seg godt gjennom coronakrisen, og endre opp 8 % i 2020. Jan Petter er meget godt fornøyde med resultatene.

Risiko og svingninger i Canopus-fondet diskuteres. Bjørn Erik mener fondet svinger vel mye for å være et hedgefond, og har høy korrelasjon mot Oslo Børs. Jan Petter parerer med at Canopus ikke er et vanlig hedgefond, men et longfond med hedgingstrategi. Fondet har normalt 50-70 % netto long-posisjon.

Canopus-fondet har tapt mange titalls millioner kroner på å shorte Tesla de siste årene, en aksje som steg over 700 % i 2020. Nå har fondet på nytt kjøpt salgsopsjoner med forfall i juni for 1 % av fondets verdi. Lærer du ikke? spør Bjørn Erik.

Spørsmål fra lytterne

(01:16:53) Avslutningsvis får Jan Petter noen spørsmål fra lytterne, om blant annet EUs grønne taksonomi, edle metaller og vekst vs. verdi i 2021.

Sjekk ut forrige #pengepodden-episode: Bjørn Maaseide – Gi jernet i idrett, jobb og investeringer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Arne
Arne
07.01.2021 22:38

En klassiker igjen, dette er gul, dra nestor inn og la vedkomende snakke. Bra radio!