Reduser risikoen i din fondssparing

Sparing i fond er forbundet med risiko, og fondets verdi kan endre seg i både positiv og negativ retning. Heldigvis finnes det enkle grep du kan ta for å redusere risikoen i din fondssparing.

Diversifiser deg smart

Det viktigste å tenke på når du sparer langsiktig er diversifisering, altså å spre risikoen. Det er dette som skiller en langsiktig, fremgangsrik investor fra resten. I praksis innebærer det at du bør være investert over hele verden og i alle bransjer. Gjennom å spre investeringene dine øker du sannsynligheten for å få en positiv langsiktig avkastning og reduserer sannsynligheten for å gå på en kjempesmell.

Best diversifisering når det gjelder aksjefond får du i et globalt aksjefond. Et globalt indeksfond investerer for eksempel i over 1.000 ulike selskaper over store deler av verden.

Spe på med renteinvesteringer og andre aktivaklasser

Selv et bredt globalt aksjefond kan halvere seg i verdi i dårlige tider. Det så vi sist under finanskrisen i 2008/09. Er du ikke helt komfortabel med at alle dine langsiktige sparepenger er investert i aksjemarkedet, kan du supplere med rentefond i porteføljen din. Eller du kan kjøpe kombinasjonsfond, som består av både aksjer og rentepapirer.

PS: Vår spareøkonom mener at relativt mange tåler 100 % aksjeandel i sin langsiktige portefølje, såfremt de har kunnskap om og erfaring fra aksjeinvesteringer, samt risikoevne og risikovilje. Les mer i innlegget “100 prosent akjsjer til du dør”.

Du kan også få bedre diversifisering ved å investere i multi asset-fond som Nordnet Smarte Porteføljer. Smartfondene består av mer enn aksjer og renter: Vi har også lagt til råvarer, børsnotert eiendom, kredittobligasjoner samt markedsnøytrale faktorstrategier. Les mer om Smartfondene her.  

Krydre med nordiske-, globale- og vekstmarkedsfond

De bredeste fondene er som nevnt globale fond. De gir deg eksponering mot store deler av verden. Merk at de fleste globalfond kun investerer i utviklede markeder (developed markets) og ikke i vekstmarkeder (emerging markets). Utviklede markeder utgjør ca 90 % av verdens børsverdier. De resterende 10 prosentene er vekstmarkeder – som Kina, Sør Korea, India og Brasil.

Er du litt interessert i aksjer og fond vil du kanskje synes det er litt kjedelig med kun ett globalt aksjefond i porteføljen. Da kan du spe på med noen regionfond og bransjefond ut fra hva du har tro på fremover.

Husk på at jo smalere investeringsunivers, jo høyere risiko. Et teknologifond som DNB Teknologi har eksempelvis høyere risiko enn DNB Global Indeks, men førstnevnte har gitt langt bedre avkastning de siste årene. På samme måte har et vekstmarkedsfond eller et nordisk aksjefond normalt høyere risiko enn et globalfond.

Se også: Hjelp, jeg må velge fond!

Opprett spareavtale

Det er enkelt å sette inn mer penger når sparingen eller investeringen har gått bra. Det er vanskeligere å sette inn mer penger når markedene har falt. Med en månedlig spareavtale i aksjefond automatiserer du sparingen din, og du tvinger deg til å kjøpe fondsandeler også når markedene er dårlige. Å spre kjøpene ut i tid – samt å selge deg ut gradvis – er også en måte å redusere risikoen i din fondssparing.

Lykke til med din fondssparing!

Dette innlegget var først publisert 31.01.19, men er oppdatert 4.03.20. 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.04.2019 01:59

Hei! Jeg har en fripolise i DNB på ca 84 k, i løpet av flere å har den knapt vokst, mens dnb tar 330 kr mnd i gebyr. Jeh har nå 80/30 på aggresiv/passiv investeringsprofil.

Jeg kunne tenke meg å overføre søt til NordNet index superfondet, Alfred Gambak, eller DNB teknologi, eller bare sette alt på apple-aksjen.

Kan jeg gjøre det om jeg flytter fripolisen?
Lurer bare. Synes det går vel treigt med Dnb, sammenlignet med frks Oslo børs index. Flyttet til aggresiv i november 2018.

Jeg vil ha mest mulig/aggresiv profitt, lave kostnader.

Gode råd?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
17.04.2019 10:14

Hei,
Per i dag er det kun PKB`er som kan flyttes til Nordnet. Så hvis det ikke er en PKB må du dessverre smøre deg med litt tålmodighet å vente til den nye pensjonskontoen er på plass. Når den kommer vil du nok kunne flytte alt til Nordnet så du får kuttet kostnadene og økt investeringsuniverset for din pensjon 🙂
https://www.pengenytt.no/snart-far-du-samlet-pensjonen-pa-en-egen-pensjonskonto/