Sterkeste første halvår siden 2009

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Publisert av Oslo Børs 1. juli 2014:
Den norske stat er børsvinner i et sjeldent sterkt første halvår på Oslo Børs.

Siden nyttår har Hovedindeksen løftet seg 12,6 prosent, og vi må tilbake til 2009 for å finne en like stor kursoppgang i løpet av første halvår. Til gjengjeld steg Hovedindeksen 25,2 prosent de seks første månedene i 2009, og året ble til slutt det beste i indeksens historie med en oppgang på 64,8 prosent. Til sammenligning steg Hovedindeksen 5,6 prosent i første halvår i fjor da Hovedindeksen la på seg 23,6 prosent.

Den norske stat er en av årets børsvinnere. Børsens største selskap, Statoil, er den viktigste bidragsyteren til Hovedindeksens kurshopp. Med en avkastning på 32,9 prosent, er Statoil, der staten eier 67 prosent av aksjene, en av årets kursvinnere. Og det er flere andre aksjer i statens aksjeportefølje som har steget mer enn Hovedindeksen. Yara og Norsk Hydro har begge levert en aksjeavkastning på over 20 prosent så langt i år.

Statens eierandel har ikke vært så høy som nå på fem år. Den solide kursoppgangen for statens aksjer har sendt statens andel av børsverdien opp til 37,1 prosent. Dermed har staten passert utenlandske investorer som den største aksjonær-gruppen på Børsen. Dette skyldes alene at staten har eid de «riktige» aksjene, de som har gitt best avkastning, for staten har ikke endret sine eierposisjoner i løpet av året. Ved nyttår eide utenlandske investorer 37,1 prosent av den samlede verdien av aksjene notert på Oslo Børs, mens statens andel da var 34,8 prosent. Nå har utenlandske investorers eierandel falt til 36,6 prosent.

Aksjeomsetningen er kraftig opp fra i fjor. I gjennomsnitt er det blitt omsatt aksjer for 4,4 milliarder kroner fordelt på 86.162 handler hver dag hittil i år. Målt i kroner er omsetningen opp 24,4 prosent fra samme periode i fjor, mens antall handler har steget med 15,6 prosent.

Den økte aktiviteten henger sammen med økt interesse for aksjer, både fra norske og utenlandske investorer. Andre børser i Europa har også opplevd økt interesse for aksjehandel.

Det har vært et kraftig oppsving i antall nye selskaper som debuterer på Børsen, samtidig som selskapene henter inn mer friske penger gjennom emisjoner. Det ble notert ti nye selskaper på Oslo Børs og Oslo Axess i første halvår, inkludert dagens to nykommere, Cxense og Havyard. I tillegg er Serendex Pharmaceuticals vedtatt notert. Dermed ligger det an til å bli notert 11 nye selskaper før sommeren er over, ett færre enn i hele 2013. I samme periode i fjor ble det notert fem nye selskaper.

Det er blitt hentet inn 9,3 milliarder kroner gjennom emisjoner, opp 2,3 milliarder eller 33,6 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Fordeling av eierskap i børsnoterte selskaper:

Fordeling av eierskap i børsnoterte selskaper

Aksjeomsetning siste 18 måneder:

Aksjeomsetningen siste 12 måneder

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer