Gå til hovedinnhold

Opptur i Asia etter kraftig på Wall Street

Investorene i Asia sendte børsene i regionen opp måndag, dermed er det håp om drahjelp derfra i dag. Resultatsesongen fortsetter med full stryke denne uken med globale giganter.

Ansvarsfraskrivelse: Det er viktig å understreke at denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene.

Morgenrapport – søndag 4 april

Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.10 i dag, og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned -0,3 % siden Oslo Børs stengte fredag, mens oljerpisen er ned -0,9 % og USDNOK er opp 0,2 %.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,5 prosent i snitt i går.
  • Paramount Global (13,4%), American Express Co (6,2%), Fifth Third Bancorp (5,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Super Micro Computer Inc (-23,1%), NVIDIA Corp (-10%), Netflix Inc (-9,1%), endte på bunn.

Nvidia, et av verdens mest omtalte selskaper det siste året, falt med over 10 prosent på fredag. Nvidia er kjent for sin innovasjon innen grafikkprosessorer (GPUs) og har spilt en sentral rolle i utviklingen av teknologier som kunstig intelligens og dataspill.

Nasdaq indeksen endte for øvrig ned to prosent, etterfulgt av S&P 500 (-0,9 %). Dow Jones Industrial Average som har liten eksponering mot teknologsektoren steg 0,6 prosent.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,7 prosent i snitt mandag morgen.

Investorene i Asia sendte børsene i regionen opp måndag, dermed er det håp om drahjelp derfra i dag. Resultatsesongen fortsetter med full stryke denne uken med globale giganter som; Tesla, Microsoft, Meta (tidligere Facebook) og Alphabet (tidligere Google). I tillegg slippes en rekke viktige makrotall, deriblant Federal Rerves fortrukne inflasjonstall PCE-tallene.

PCE-tallene, eller Personal Consumption Expenditures Price Index, er et bredt inflasjonsmål som Federal Reserve (Fed) benytter for å vurdere prisendringer på varer og tjenester konsumert av husholdninger. PCE-indeksen er foretrukket av Fed fremfor andre mål som CPI, hovedsakelig fordi den tilbyr en mer omfattende dekning av forbruksutgifter, jevnlig oppdaterer vekting av ulike utgiftskategorier for å reflektere endringer i forbrukervaner, og tar hensyn til substitusjonseffekten. Disse egenskapene gjør PCE-indeksen til et mer nøyaktig og relevant verktøy for Feds pengepolitiske beslutninger, spesielt i forhold til justeringer av rentesatser for å oppnå prisstabilitet og fremme økonomisk vekst.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 86,54 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 11,02 NOK; 10,91 SEK; 7 DKK og 0,94 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,64 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,01 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,66).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,41 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Den spente situasjonen mellom Iran og Israel forventes å påvirke de globale finansmarkedene også denne uken, inkludert oljeprisen. Oljeprisen har for øvrig falt markant etter fredagens israelske operasjoner i Iran. Hvorvidt partene vil holde seg i ro de kommende dagene, gjenstår å se.

Forholdet mellom Iran og Israel har vært preget av dyp fiendtlighet siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979, som markerte en drastisk forverring etter tidligere samarbeid. Iran støtter aktivt anti-israelske grupper og ser på Israel som en hovedfiende, mens Israel er dypt bekymret for Irans atomambisjoner og støtter motstand gjennom både hemmelige operasjoner og åpen militær beredskap. Denne vedvarende konflikten har skapt en syklus av regional ustabilitet som influerer både politisk og økonomisk dynamikk globalt, spesielt med tanke på energisikkerhet og Midtøstens geopolitiske landskap.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Trond
Trond
22.04.2024 09:07

Har har det gått litt raskt i svingene. Mange skrivefeil i denne teksten