Gå til hovedinnhold

Frykten tok overhånd på Wall Street

Torsdagens nedtur på Wall Street forplantet seg til Asia i fredag, dermed må vi etter alt å dømme forberede oss på salgspress på de europeiske børsene i dag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 5. april

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,4%, eller innenfor intervallet [-0,8, 0]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:10 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 1,8 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,3 prosent i snitt i går.
  • Conagra Brands Inc (5,4%), Solventum Corp (4,9%), Marketaxess Holdings Inc (4,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Lamb Weston Holdings Inc (-19,4%), Paramount Global (-8,5%), Advanced Micro Devices Inc (-8,3%), endte på bunn.

Børsindeksene i USA falt kraftig torsdag, da frykten for høye renter tok overhånd. Aksjemarkedene verden over har steget markant det siste halve året, takket være signaler om mulige rentekutt i både USA og Europa senere i år. Denne uken har imidlertid tonen fra flere medlemmer av rentekomiteene i Federal Reserve endret seg. Hvorvidt gårsdagens nedtur er starten på en større korreksjon eller ikke, gjenstår å se.

Korreksjoner i aksjemarkedet, definert som en nedgang på 10% eller mer fra den nyligste toppen, er en naturlig og sunn del av økonomiske sykluser. De bidrar til reprising av overvurderte aksjer, gir investorer kjøpsmuligheter ved å moderere aksjeprisene, og fungerer som en nødvendig “pause” som forhindrer økonomiske bobler og de mer alvorlige krasjene.

Selv om korreksjoner kan skape kortsiktig usikkerhet og frykt, spiller de en viktig rolle i å opprettholde langsiktig markedshelse ved å sikre at investeringer reflekterer reelle økonomiske verdier og bidrar til en mer bærekraftig økonomisk vekst. Gjennom diversifisering og en strategisk tilnærming til investering, kan investorer navigere gjennom disse korreksjonene som en integrert del av å bygge en robust portefølje.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,9 prosent i snitt fredag morgen.

Torsdagens nedtur på Wall Street forplantet seg til Asia i natt, dermed må vi etter alt å dømme forberede oss på salgspress på de europeiske børsene i dag. Nikkei 225 ledet an på nedsiden, tett fulgt av KOSPI-indeksen. Det er naturlig å anta at volatiliteten på børsene vil øke i tiden fremover, noe som vil være til fordel for noen og til besvær for andre.

Økt volatilitet på børsene kan både være en velsignelse og en forbannelse, avhengig av investorenes strategier og risikotoleranse. For aktive tradere og de som benytter seg av opsjonsstrategier, kan de raske prisendringene tilby lukrative muligheter for profitt gjennom veloverveide inngangs- og utgangspunkter. På den andre siden kan investorer med lav risikotoleranse eller de med en langsiktig investeringshorisont finne volatiliteten stressende og risikofylt, potensielt førende til tap eller avvik fra deres investeringsmål.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 90,91 dollar per fat, opp 1,9 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,76 NOK; 10,66 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,6 NOK; 11,54 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,65 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,31).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har steget med 10 dollar per fat de siste 30 dagene og handles nå til over 90 dollar. Dette er dårlig nytt med tanke på det underliggende prispresset i verdensøkonomien. Økningen i oljeprisen kan tilskrives flere faktorer, blant annet økt geopolitisk usikkerhet i Midtøsten, samt redusert produksjon av olje og gass fra Russland etter ukrainske angrep på russiske raffinerier.

I dag slippes for øvrig “måndens viktigste makrotall” – US Nonfarm Payrolls, tall som potensielt kan tilta finansmarkedene i den ene eller annen retning.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer