Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Lærdommer fra Oljefondets konferanse med Peter Warren

Oljefondet arrangerte en investeringskonferanse 23. april. Temaene var investeringsfilosofi og strategi, samt hva som karakteriserer de beste investorene. Investor Peter Warren og vår spareøkonom Bjørn Erik deltok på konferansen, og diskuterer de viktigste lærdommene i studio.

Hele investeringskonferansenkan sees på NBIMs nettside, med unntak av hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsens samtale med oljefondsjef Nicolai Tangen.

I første del diskuterer Peter og Bjørn Erik investeringsfilosofi og strategi. Når bør man være kontrær og gå imot markedet? Hvem bør være kontrær? Hvem bør være fornøyd med aksjemarkedets avkastning? Dette er spørsmål som diskuteres.

Bjørn Erik siterer Marc Rowan, CEO i Apollo Global Management: De 30-40 siste årene har investorer hatt drahjelp fra 4 positive faktorer, som ikke lenger gjelder: Fallende renter, pengetrykking, økt gearing og økt globalisering. Vil en investeringsstrategi som har funket bra i denne perioden funke bra de neste 5-10-20 årene?

Alternativer til aksjer diskuteres, som gir best mulig diversifisering. Lange sikre statsobligasjoner er et alternativ. Gull et annet. Bitcoin et tredje. Børsnoterte High Frequency traders-selskaper en fjerde.

Howard Marks, styreleder for Oaktree Capital Management uttalte at det er enkelt og billig å være en gjennomsnittlig investor. Det er vanskelig og kostbart å bli bedre enn gjennomsnittet. Da må du vite mer enn andre og jobbe hardere. Og risikoen er høy for å ende opp under gjennomsnittet. Dette diskuteres.

Verdien av makroprognoser, og om man skal ta hensyn til makro når man investerer, diskuteres.

Hva kjennetegner de beste investorene?

(fra 49:34) Både psykologi og adferd diskuteres.

Noen kjennetegn går igjen blant de beste investorene:

  • De lærer av feil og snakker åpent om dem.
  • De lærer å takle tap ved å være forberedt på tap og korreksjoner.
  • De er analytiske, systematiske og vitenskapelige
  • De er ydmyke. De vet når de skal endre mening.
  • De er læringsmaskiner.
  • De setter seg høye mål.

Greg Jensen, investeringsdirektør for Bridgewater Associates, fortalte at hans forvaltere alltid skriver ned alle investeringsbeslutninger. Begrunnelse for kjøp og salg. Skjer dette i markedet, gjør vi dette, etc..

Annie Duke, tidligere profesjonell poker spiler anbefalte å lage en benchmark på aksjer du har solgt og følge utviklingen. Da er det lettere å vite om det var en rett beslutning å selge.

Til slutt snakkes det litt om hvordan bygge vellykkede investeringsorganisasjoner. Å institusjonalisere læring i forvaltningsmiljøer. Det går på å ha en proff onboarding av nyansatte, skrive ned rutiner og strategier, etc..

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Dahl
Einar Dahl
26.04.2024 21:36

Her lærte jeg mye!