Gå til hovedinnhold

Fall i rentene førte til oppgang på børsene i Asia og USA

Investorene i Asia lot seg inspirere av det som skjedde på Wall Street tirsdag. Japans Nikkei 225, som sammen med den indiske SENSEX har ledet an de siste årene, gjorde det aller.

Ansvarsfraskrivelse: Det er viktig å understreke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Vi tar ikke ansvar for eventuelle feil eller mangler i informasjonen som presenteres.

Morgenrapport – onsdag 24 april*

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,7]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.09 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,6 % siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er opp 0,4 % og USDNOK som er ned -0,5 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

*Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Tesla

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1,3 prosent i snitt i går.
  • Globe Life Inc (14,1%), GE Aerospace (8,3%), GE Vernova Inc (8,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • LKQ Corp (-14,9%), MSCI Inc (-13,4%), Nucor Corp (-8,9%), endte på bunn.

Tesla klarte ikke å leve opp til analytikernes forventninger i første kvartal (Q1), men hint om nye “billige” modeller, samt levering av autopilotsystem til “konkurrenter”, trigget investorene. Aksjen steg hele 13,3 prosent i etterhandelen, etter å ha lagt på seg 1,8 % i ordinær handel. Til tross for gårsdagens oppgang er Tesla-aksjen kraftig ned i år, i likhet med mange andre produsenter av elektriske biler.

Resultatsesongen for første kvartal er nå godt i gang og vil etter alle solemerker prege verdens aksjemarkeder de kommende dagene.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 1,1 prosent i snitt onsdag morgen.

Investorene i Asia lot seg inspirere av det som skjedde på Wall Street tirsdag. Japans Nikkei 225, som sammen med den indiske SENSEX har ledet an de siste årene, gjorde det aller best i natt. Det er naturlig å anta at den gode stemningen i Asia og USA vil smitte over på børsene i Europa i dag.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 87,6 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,89 NOK; 10,81 SEK; 6,97 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,57 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,93 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,62).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,41 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Markedsrentene, med den amerikanske 10-åringen i spissen, falt markant i går etter å ha steget jevnt og trutt over en lengre periode. Aksjemarkedet reagerte som forventet med en oppgang som følge av rentefallet. Når markedsrentene faller, reagerer aksjemarkedet vanligvis med en oppgang. Dette skyldes at lavere renter reduserer kapitalkostnadene for selskaper. Det gjør det mer økonomisk attraktivt å investere i vekstinitiativer og reduserer samtidig renteutgiftene på eksisterende gjeld. Slike forhold kan føre til økte forventninger til bedriftenes fremtidige inntjening og gjør aksjer mer tiltrekkende sammenlignet med rentebærende investeringer som obligasjoner.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Thor Olsen
Thor Olsen
24.04.2024 10:39

Den øverste teksten har altfor liten skrift, all tekst burde være litt større og i svart for å bli mer lettlest.