Oslo faller siste handelsdag i sterkeste kvartal på nær 7 år

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

29-Sep-2017

  • Oslo ned 0,2%, opp 11,6% i 3.kvartal
  • Oljeprisen opp rundt 10% i September
  • DNO vinner i kvartalet, DNB gjentar kjøp tross uroligheter
  • Lakseaksjer stiger

OSLO, 29 sep (Reuters) – Oslo Børs faller forsiktig tilbake fra rekordnivåer siste handelsdag i en ny solid måned og til det som er det sterkeste kvartalet på nærmere syv år.

Selv med dagens fall på 0,2 prosent til 780,8 poeng ligger hovedindeksen an til en oppgang på 5,5 prosent september sett under ett, den tredje strake måneden med positiv avkastning for norske aksjer.

Kvartalet totalt sett er det sterkeste siden fjerde kvartal 2010 med en oppgang på 11,8 prosent.

Oljeprisen har som vanlig vært en viktig bidragsyter til oppgangen, og er på vei mot den fjerde sammenhengende uken med oppgang.

Inkludert dagens oppgang på 10 cent til 57,5 dollar, har nordsjøoljen steget rundt 10 prosent i september.

Flere norske oljeaksjer har da også vært toneangivende i årets tredje kvartal, med DNO DNO.OL og PGS PGS.OL i tet med en oppgang på henholdsvis 43,8 prosent og 30,5 prosent.

Aker BP AKERBP.OL og Subsea 7 SUBC.OL er også høyt oppe på listen over prosentvise vinnere med pluss 23,9 prosent og 16,5 prosent.

Statoil STL.OL er opp 15,2 prosent inklusive en nedgang på 0,3 prosent til 159,8 kroner fredag.

For DNOs del opprettholder DNB Markets en kjøpsanbefaling og kursmål på 13,1 kroner fredag, til tross for den økte usikkerheten i kjølvannet av folkeavstemningen om selvstendighet i Kurdistan hvor DNO produserer olje.

Hverken Irak eller Tyrkia har som kjent vært villige til å akseptere etableringen av en egen kurdisk stat, og sistnevnte har truet med å bruke makt for å forhindre dette og dessuten stanse eksporten av olje fra regionen.

Den kurdiske regionen produserer rundt 500.000 fat olje per dag gjennom en rørledning som går via Tyrkia til Middelhavet.

“Over tid bør alle parter være interessert i å opprettholde inntektsstrømmene denne eksporten gir, men på helt kort sikt har risikoen steget,” skriver DNB Markets.

Fredag er DNO blant de svakeste OBX-selskapene med et fall på 2,7 prosent til 11 kroner. PGS faller 3,1 prosent til 18,9 kroner.

Telenor TEL.OL demper fallet i Oslo med en oppgang på 1,3 prosent til 167,2 kroner.

Det samme gjør laksesektoren, som vanlig får litt ekstra oppmerksomhet i forkant av bransjeaktørenes prisspådommer den kommende uken.

Marine Harvest MHG.OL, Grieg Seafood GSFO.OL, Lerøy Seafood LSG.OL og Salmar SALM.OL stiger alle mellom 0,1 og 1,0 prosent.

(Reporting by Henrik Stølen, editing by Terje Solsvik)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer