Nybegynner i aksjemarkedet? Ordliste #1

En ivrig leser ønsket i kommentarfeltet en forklaring på ulike forkortelsene og fremmedord som blir brukt i aksjemarkedet. Den listen kan bli uendelig lang, men jeg starter med akronymer og begreper jeg ofte bruker i mine egne blogginnlegg. Temaserien vil bli utvidet senere, etterhvert som nye ord og uttrykk melder seg. Fyr gjerne løs med spørsmål i kommentarfeltet.

Giring – Den sikreste veien til fattigdom? Giring betyr belåning av aksjer. Det vil si at du kjøper en aksjepost finansiert med lån og egenkapital. Egenkapitalen du stiller vil være avhengig av volatiliteten og likviditeten i de enkelte aksjer. Statoil har høyere belåningsgrad enn f.eks Acta. Girer du 5 x, vil det si at du kjøper aksjer for fem ganger egenkapitalen, og et 20% fall i aksjen vil utslette alt. Ikke en vinnerstrategi.

Stoploss – Er viktig! men noe alle bommer på, fordi det innebærer å innrømme feil. Konseptet er at du skal bestemme deg FØR du går inn i en aksje hvor mye du er villig til å tape, og justere volum og utgangspris deretter. Kommer aksjen ned til stoploss nivået, noe som tyder på at kjøpet var dumt og forutsetningene har visnet bort, skal aksjen selges og tapet realiseres. Hvis djevelen er ikledd en t-skjorte, kan jeg garantere deg at det står “flytt stoplossen!” på forsiden og “sucker” på baksiden. De aller fleste tradere og meglere i aksjemarkedet er elendige på dette konseptet, fordi de enten flytter stoplossen lengre ned (hva var poenget med å sette den i utgangspunktet!!?) eller rett og slett fjerner den, noe som alltid resulterer i snørr og tårer.

EPS – “Earnings per share”, eller inntjening per aksje, fremkommer ved å dele profitten til et selskap på antall aksjer. Hvis f.eks RCL tjener 3.2 mrd kr i år og man deler det på 212 mill aksjer, blir inntjeningen 15 kr per aksje. Meningsløs kolonne for halve Oslo Access listen.

PE – Price/Earnings ratio gir et bilde av prisen på et selskap sett i lys av hva de tjener. Hvis aksjekursen er 158 kr, og du deler det med inntjeningen på 15 kr per aksje (158 / 15 = 10.5) blir PE ratioen 10.5. Det gir et godt sammenligningsgrunnlag til andre aksjer i samme sektor. Snitt PE for S&P500 selskapene er 15, men de ulike bransjene varierer sterkt. Spenstige oppstartsbedrifter innen IT og gruveselskaper får ofte en høy PE multippel, fordi de har liten eller ingen inntjening.

Underperform/outperform – Dette er utslag i en aksje målt i forhold til totalmarkedet. Her er det viktig å ta høyde for betaverdien til en aksje, det vil si hvor mye den i teorien skal bevege seg i forhold til hovedindeksen basert på historien. PGS flytter seg 2-3 x raskere enn f.eks Statoil. Hvis markedet er opp 1%, er det normalt at Statoil stiger ca 1%, mens PGS vil være opp 2-3%. Gitt samme forutsetning på indeksen, men Statoil kun er opp 0.5% og PGS flytter seg 5%, kan man si at Statoil underperformer og PGS overperformer. Lettfattelig forklart er det signaler på hva aktørene liker og ikke liker den dagen. Det er selvfølgelig også vanlig å bruke dette over en lengre tidsakse, gjerne måneder og kvartaler.

Y/Y – “Year on year” betyr å måle et rapporteringstall mot samme periode året før. F.eks Q1 viste 20% Y/Y vekst = Tallene i førstekvartal var 20% høyere enn i første kvartal året før. Grunnen til at man bruker Y/Y og ikke Q/Q er fordi mange selskaper har sterke sesongmessige variasjoner i omsetningen sin. Hvis du selger julenisser til REMA 1000, nytter det ikke å sammenligne første kvartal (Q1) med fjerde kvartal (Q4), fordi etterspørselen etter den skjeggete figuren forhåpentligvis faller til null i Januar, Februar og Mars.

Hvis dette var av interesse, skal jeg komme med flere ord og uttrykk veldig snart.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer