Rekordtegning i fond i juli

Nordnets fondssparere har ikke ligget på latsiden i juli. Statistikk for juli viser at nettotegningen var den største noensinne, og fondsomsetningen knapt 20 prosent lavere enn i juni.

Fondssparerne nettokjøpte fond for hele 188 millioner kroner i juli. Dette er det høyeste vi har hatt på en enkeltmåned noensinne. Det skal legges til at juli var spesiell, og at dette ikke nødvendigvis betyr at nordmenn generelt har fått aksjefondsfeber. Vi har hatt bra kundetilstrømning i sommer, herunder flere større kunder som har investert i fond og som dermed påvirker statistikken. Renser vi bort dette ser vi fortsatt en positiv og betydelig strøm av penger til både rente- og aksjefond, men på mer normale nivåer.

Nesten tre fjerdedeler av pengene fant veien til aksjefond, mens resten gikk i rente- og kombinasjonsfond. De to mest kjøpte aksjefondene i juli er begge indeksfond. Nordnet Superfondet Norge var mest kjøpt, og DNB Global Indeks det tredje mest kjøpte fondet. Mellom de to indeksfondene finner vi rentefondet KLP Pensjon II. Listen over de ti mest kjøpte fondene i juli inneholder hele fire fond fra SKAGEN. Dette skyldes nok hovedsaklig at Skagen Fondene ble lagt til på Nordnets fondsplattform i starten av måneden og kundene setter tydeligvis pris på dette.  Av de ti mest solgte fondene i juli finner vi fire high-yield fond på listen. De mest solgte fondene i sommervarmen var derimot Franklin Biotech Discovery og Arctics norske aksjefond.

Det er positivt at indeksfond øker i popularitet og topper listene etter debatten rundt skapindeksfond og avgifter i fond tidligere i sommer. Nordmenn har over 95 prosent av deres fondskroner plassert i aktive fond, og det er selvfølgelig alt alt for mye. At fondssparerne selger seg ned i høyrentefond som investerer i mer risikable obligasjoner er også positivt på en måte. Dette beviser at fondskundene følger med og er bevisste når de plasserer pengene sine. Risk-Reward for high-yield investeringene var lenge veldig god, men har gradvis blitt redusert. Aktive og beviste fondssparerne har sett dette og vekter derfor ned i fondsklassen

Mest kjøpte fond i juli:

 1. Nordnet Superfondet Norge
 2. KLP Pensjon II
 3. DNB Global Indeks
 4. DNB Obligasjon I
 5. Skagen Tellus
 6. Skagen Global
 7. Alfred Berg Lang Obligasjon
 8. Skagen M2
 9. Delphi Norge
 10. Skagen Credit

Mest solgte fond i juli:

 1. Franklin Biotech Discovery Fond 796
 2. Arctic Norwegian Equities Class A
 3. DNB High Yield 1
 4. DNB Finans
 5. Holberg Kreditt
 6. Delphi Europe
 7. Delphi Nordic
 8. Nordea 1 –European High Yield Bond
 9. Landkreditt Extra
 10. UBS Bond Fund – Euro High Yield

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 58.800 kunder i Norge for juli måned.

Fortsatt god sommer / Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer