Gå til hovedinnhold

Private Banking-kunder omsatte for 1,4 milliarder i juli

Selv om juli måned vanligvis er rolig på børsen, har ikke Nordnets private banking-kunder tatt ferie fra børsen. Etter en lang periode med dominans av grønne aksjer, er det store tunge selskaper som Aker BP og Equinor som dominerer kjøpslistene i juli.

Private banking kunder våre omsatte aksjer for 1,4 milliarder kroner i juli og netto ble det kjøpt for 139 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 39 millioner. Gjensidige topper salgslisten, med et nettosalg på 9 millioner kroner.

– Selv om Equinor har falt 13 prosent så langt i år og «slanket» seg med 74 milliarder kroner i markedsverdi, har våre kunder lastet opp med aksjer denne måneden. Mye av grunnen til dette fallet er svake gasspriser, som står for omtrent 50 prosent av inntjeningen til Equinor samt at oljesektoren har vært tilsidesatt for et økt fokus på ESG aksjer. Nå ser trenden ut til å snu og Equinor er i dag priset til en P/E på 10 med en sterk kontantstrøm og lite gjeld. Jeg tror at investorene nå ser verdsettelsen av selskapet som attraktiv og er tilbake på kjøpersiden 

Børsmåneden juli var øvrig preget av kvartalspresentasjoner blant verdens selskaper. Juli måned endte til slutt flatt. Selv om inntjeningsestimatene på forhånd har vært guidet ned, har de fleste selskapene levert bedre enn forventet i Usa, noe som har bidratt til nye «all-time-high’s» på verdens børser. Her hjemme har inntjeningssesongen her hjemme bydd på blandet drops, med noe svakere tall fra store børskjemper som DNB og Equinor. På makrosiden har sentralbanker nok en gang vært i fokus, med rentemøte både i USA og Europa som har bidratt positivt til aksjemarkedene. Nordnets private banking kunder har i juli måned kjøpt store stabile råvareselskaper, samt fortsatt å tro på Bjørn Kjos sine planer i Norwegian. På salgssiden blinker laks, shipping og forsikring seg ut som soleklare kandidater.

Den spente situasjonen mellom Iran og USA har preget oljeprisen

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i juli måned. Tidligere i sommer har det blitt avfyrt missiler mot 3 store tankbåter ved Hormuzstredet og dette har fortsatt i juli måned. I slutten av juli har blant annet Storbritannia sendt ned et stort avansert krigsskip for å overvære situasjonen. Man ser også at retorikken mellom Iran og USA har blitt gradvis skarpere og dette har gjort at svingningene i oljeprisen har vært stigende gjennom sommeren.

Personlig forstår jeg ikke reaksjonen til oljeprisen. I et mer normalt marked ville oljeprisen steget 20-30 prosent bare på denne risikoen for en eventuell krig. Markedet på sin side virker å være mer bekymret for en eskalerende handelskrig og lavere økonomisk vekst, som igjen vil føre til svakere etterspørsel etter olje, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

På salgstoppen troner Gjensidige forsikring, Golden Ocean og Grieg Seafood som de mest solgte aksjene i juli måned.

– Laksesektoren har vært gjennom en 7 år lang supersykel med stadig høyere priser og økt etterspørsel. Med ukens laksepris på 56 kroner per kilo laks og en driftskostnad per kilo på 33 kroner, begynner marginene å bli svakere for bransjen. I kombinasjon med en P/E på oppunder 20 begynner mange å se på sektoren som dyr.

Aksjestatistikk

Mest kjøpteMest solgte
Aker BPGjensidige Forsikring
EquinorGolden Ocean Group
Norwegian Air ShuttleGrieg Seafood
BonheurSalMar
Norsk HydroOcean Yield
StorebrandTomra Systems
AkerScatec Solar
TGS-NOPEC Geophysical CompanyAF Gruppen
PhotocureOrkla
Lerøy Seafood GroupKitron

Våre Private Banking-fondskunder har hatt en aktiv sommer

Til tross for at juli måned er en av de roligste i handelsmånedene i året, har ikke dette stoppet våre Private Banking-kunder. En solid oppgang på verdens børser i juli har fått fondskundene til å investere kjøpe fond med begge hender i juli.

Våre Private Banking-kunder nettokjøpte fond for 86 millioner kroner i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 62 millioner, kombinasjonsfond for 6 millioner og rentefond for 17 millioner. Med det er juli den måneden med høyest nettokjøp av fond hittil i år, like foran januar.

Selv om våre private banking-kunder både i mai og juni har nettosolgt fond, ser man fra tallene i juli måned at privatkundene er tilbake på kjøpern. Mye av grunnen til dette er nok de tydelige signalene fra verdens sentralbanker, som går langt i å love at rentene skal ned og ikke opp fremover. Dette gjør at kapital som søker avkastning fortsatt vil flyte inn i aksjemarkedet, og jeg tror dette er mye av grunnen til at kundene er tilbake på kjøpersiden, sier sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

Selv med en resultatsesong som har vært preget av blandede prestasjoner her hjemme i Norge, har de fleste store børskjempene i USA levert over analytikernes forventninger. Dette har resultert i at de toneangivende indeksene Nasdaq og S&P 500 er opp henholdsvis 4 og 2,5 prosent i juli måned.

Fondsstatistikk

Mest kjøpteMest solgte
klp aksjeglobal indekslm brandywine global income optimiser fund 
jpmorgan us technologyallianz us high yield
storebrand n indeks alle markederforte kreditt
odin eiendomodin sverige
alfred berg nordisk eiendomdnb global emerging markets
fondsfinans kredittalfred berg indeks classic
klp aksjeglobal lav betanordea avkastning
fondsfinans high yieldklp aksjeusa indeks
franklin gold & precious metals fundstorebrand indeks norge
dnb teknologifram global

Se aksjestatistikken for juni her: Private Banking-kunder er fortsatt bull på olje

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.08.2019 13:44

Hva er definisjonen på en private-banking kunde og utgjør det noe på rentesatsen på belåning?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.08.2019 14:27

Hei @atle. For å kvalifisere som private banking-kunde må du ha minimum 2,5 millioner innestående hos oss. Du kan lese mer om hva som inngår i Private Banking her: https://www.nordnet.no/no/tjenester/private-banking