Gå til hovedinnhold

Private Banking-kunder er fortsatt bull på olje

Det har vært en måned styrt av geopolitiske hendelser både i oljeprisen og handelskrigen. Oljeprisen på sin side legger nok en god måned bak seg, med en oppgang på 7,8 prosent. Private Banking kunder viser dette med å hamstre Aker BP aksjer for 43 millioner kroner.

Private Banking kunder hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 1,3 milliarder kroner i juni, og netto ble det solgt aksjer for 31 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 41 millioner. TGS- NOPEC topper salgslisten, med et nettosalg på 7,9 millioner kroner.

– Personlig forstår jeg ikke reaksjonen til oljeprisen. I et mer normalt marked ville oljeprisen steget 20-30 prosent bare på risikoen for en eventuell krig. Markedet på sin side virker å være mer bekymret for en eskalerende handelskrig og lavere økonomisk vekst, som igjen vil føre til svakere etterspørsel etter olje, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

Børsmåneden juni var øvrig preget av de geopolitiske temaene som markedet har vært opptatt av i lang tid. Juni måned endte til slutt ned 1,3 prosent. Sentralbankene har nok en gang vært i fokus denne måneden. Selv om Donald Trump har vært hardt ute på Twitter og ment at sentralbanksjef Jerome Powell motarbeider økonomien, holdt FED renten uendret, men så risikoen for rentekutt som mer sannsynlig fremover. Mario Draghi på sin side var mye mer «duete» i sin oppfatning av det europeiske markedet. Draghi fortsatte med sitt vante mantra «whatever it takes» og signaliserte flere rentekutt samt også muligheten for nye kvantitative lettelser. Dette har ført til store bevegelser både i rentemarkedet og i valutamarkedet.

Tøff måned både for de lange rentene og oljeprisen

Rentemarkedet har på sin side hatt en tøff måned. «Verdens viktigste rente», den amerikanske 10 årlige renten er ned over 12 prosent i juni måned. I lys av handelskrigen og svakere vekst i verden, priser nå rentemarkedet inn en markant lavere rente og vekst i verden i årene som kommer.

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i juni måned, da Iran har avfyrt raketter mot både fartøy og bygninger. Det startet med missiler mot 3 store tankbåter, som ble fulgt opp med rakettangrep mot Shell og Exxon oil sine hovedkontor i Basra. Det som fikk begeret til å renne over for Trump var dog nedskytingen av en amerikansk drone tidligere denne måneden. Donald Trump har flere ganger brukt sterke ord og truet med å gå til full krig mot Iran via sin Twitter konto.

På salgstoppen blinker TGS-NOPEC, XXL og BW LPG seg som soleklare kandidater.

– XXL har hatt en tung periode etter at de kom med dårlige resultater i november. Dette førte til at ledelsen ble byttet ut og gründeren Øivind Tidemandsen er igjen tilbake ved roret. Tidligere denne uken ble det kjent at oppkjøpsfondet Altor kjøper seg opp til over 5 prosents eierandel. Dette likte markedet og aksjen er opp over 20 prosent i juni måned. Troen på at Altor skal kunne gjøre strategiske grep som hjelper XXL til å kunne øke sine marginer er trolig grunnen til at dette ble tatt godt imot i markedet. Samtidig er mange av aksjonærene slitne, etter en lang nedtrend i aksjen, og jeg tror kundene valgte å få solgt seg ut mens det enda var positivitet igjen i kursen, sier Johannesen.

Mest kjøpte aksjerMest solgte aksjer
Aker BPTGS-NOPEC Geophysical Company
SpectrumXXL
Ocean YieldBW LPG
ABG Sundal Collier HoldingYara International
Hexagon CompositesStorebrand
SalMarAvance Gas Holding
Aker SolutionsDNB
Hunter GroupTelenor
Tomra SystemsGrieg Seafood
Nordic American Tankers LimitedMowi

Private Banking-fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon

Aksjemarkedene steg igjen i juni, men negativ utvikling i handelskrigen skremte våre formuende fondskunder.

Nordnets Private Banking-kunder nettosolgte fond for 25 millioner kroner i juni. Aksjefond ble solgt for 50 millioner, mens rentefond ble kjøpt for 27 millioner og kombinasjonsfond ble kjøpt for 3 millioner.

– Det virker som om våre fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon. Både i mai og juni har våre Private Banking-kunder solgt mer aksjefond enn de har kjøpt. Mange aksjeeksperter har understreket paradokset ved at børsene er nær all time high, mens nyhetsbildet preges av negative hendelser om handelskrig og lavere økonomisk vekst, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

Etter en tung mai-måned på børsene, steg kursene igjen i juni. Verdensindeksen steg ca 4 prosent i sommermåneden, og er opp sterke 15 % hittil i år. Oslo Børs steg knappe 2 prosent i juni, og er opp ca 8 prosent i år.

Mest kjøpte fondMest solgte fond
Fondsfinans KredittHolberg Kreditt
Alfred Berg GambakKLP aksje global indeks iv
DNB teknologiKLP aksjeeuropa indeks iv
KLP aksjeglobal indeks vStorebrand vekst
Odin EiendomStorebrand n global multifaktor
KLP Aksjefremvoksende markeder iiStorebrand Global Multifaktor valutasikret
Landkreditt Norden UtbytteAlfred Berg Nordic Gambak
KLP Aksje Verden IndeksForte Trønder
DNB NavigatorKLP Aksje Norden

Se forrige måneds private banking-statistikk: Private Banking-kunder hamstrer Aker BP

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer