Jeg tar ladegrep på elefantbørsa

Jeg har de seneste dagene ryddet i porteføljen min og tar ladegrep på elefantbørsa. Jeg frigjør midler til å gjøre et kjøp av et kvalitetsselskap. Som nevnt i dette innlegget, ønsker jeg et fokusert eierskap, i solide selskaper, til en fornuftig pris. Det er ønskelig å ha en portefølje bestående av mellom 5-8 selskaper. Jeg har derfor en pågående vurdering av de selskapene som er på kanten/eller utenfor disse kriteriene. Ved inngangen til dette året, hadde jeg aksjer i 14 ulike selskaper. Dette blir for mye å følge opp. Det blir vanskelig å følge opp alle selskapene og ha kjennskap om de ulike forretningsmodellene osv. Dette innebærer at jeg har solgt tre nye selskaper i min portefølje, og det er Jinhui, Gazprom og Wal-Mart.

Årsaken til salgene

Jinhui: Jinhui har vært en katastrofal investering. Jeg har kjøpt selskapet i to omganger, og min gjennomsnittskurs er 22,80 kroner per aksje. Jeg solgte til 12.45 kroner per aksje. Jeg realiserer dermed et tap på 45, 4 prosent. Årsaken til denne dårlige performancen, er de dårlige ratene i tørbulk-markedet, men også på grunn av at Jinhui har en ledelse som er lite aksjonærvennlig. Dette er et viktig moment i vurderingen. Investeringen ble gjort med bakgrunn i at tørrbulk-markedet skulle komme tilbake, men jeg er rett og slett lei av å vente. De første kjøpene ble gjort tilbake i 2010, slik at jeg har hatt tålmodighet vedrørende investeringen. Dette har ikke materialsert seg i avkastning. Samtidig, så er forretningsmodellen innenfor shipping lite forutsigbart og i stor grad preget av svingninger. Dette innebærer at det er vanskelig å forutsi fremtidige inntekter. Jeg liker forutsigbarhet. Etter 4 år velger jeg derfor å selge mine aksjer, med tap, for å finne rom for mer attraktive investeringe

Gazprom: Gazprom har vært er en annen katastrofe basert på kursutvikling. Jeg kjøpte mine første aksjer i Gazprom høsten 2010. Jeg skrev masteroppgave i 2012 om gasskonflikten mellom Russland og Ukraina og hvordan denne har påvirket EUs tilnærming til energisikkerhet. I denne så jeg også nærmere på Gazprom. På alle multipler, så er Gazprom billig. Selskapet tjener penger og har betalt utbytte. Det ligger store verdier i Gazprom og investeringen ble ikke basert på en tradisjonell analyse basert på hva hele selskapet er verdt, men på det faktum at selskapet var – og fortsatt er – ekstremt billig, målt på pris/bok og pris/earnings. Samtidig har Gazprom noen store utfordringer, blant annet sterk politisk kobling til Kreml, inneffektivitet og behov for store investeringer i framtiden. Som Thorleif Jackson skriver:  

Gazprom har været en slem skuffelse fordi kursudviklingen har været så elendig. Rent forretningsmæssigt har Gazprom ellers klaret sig tilfredsstillende med gigantiske   overskud år for år. I den periode jeg har ejet Gazprom er indtjeningen pr. aktie vokset hele 43% fra 33,18 rubler i 2009 til forventet 47,44 rubler i 2014. Og den indre værdi pr. aktie er vokset hele 73% fra 241 rubler til 417 rubler. Og Gazprom har hvert år udbetalt fornuftige udbytter, og udbytterne er generelt hævet pænt.” 

Jeg tror fortsatt Gazprom kan gjøre comeback, rett og slett fordi selskapet er veldig billig, priset til en P/E2014 på 3 og pris/bok 0,34. Ved et comeback ville jeg uansett solgt, da selskapet ikke oppfyller de andre kriteriene for et langsiktig eierskap. Jeg velger derfor å ta tapet og la pengene komme i arbeid i et annet, solid selskap hvor fremtidsutsiktene er klarere

Wal-Mart: Selger Wal-Mart. Wal Mart har vært en suksess. Kjøpte aksjene til kurs 53, 36 i april 2011. Solgte de til 84,20 denne uka. I tillegg har Wal-Mart betalt ut 6 dollar i utbytte i den perioden. Dette medfører at Wal-Mart har gitt 69 % avkastning, tilsvarende en årlig avkastning på 18,4 %, da jeg holdt investeringen i 3.75 år. Inkludert valutagevinst som en følge av styrket dollar, er avkastningen på over 100 %. Årsaken til salget, er at selskapets resultater har vist en utflating det siste året. Det koker rett og slett ned til at jeg mener at det finnes bedre investeringer og frigjør derfor kapital for å gjøre et stort oppkjøp.

Etter disse salgene sitter jeg nå på 20 prosent av porteføljen i kontanter. Jeg har fortsatt 9 selskaper i porteføljen, og det er fortsatt et par-tre av disse jeg vurderer å selge, for å gjøre plass til 1-2 kvalitetsselskaper.

Letingen etter selskaper

Når Warren Buffett gjør store oppkjøp, så beskriver han det som å gå på elefantjakt. Han ønsker store oppkjøp som kan sette kapitalen hans i arbeid. Forskjellen mellom Warren Buffett og den individuelle investor, er at han må gjøre store oppkjøp for at det skal gjøre noen forskjell. Tankegangen kan imidlertid overføres til den individuelle investor, ved å tenke at man gjør få kjøp og at de kjøpene man gjør skal være av høy kvalitet.

En av de viktigste oppgavene for en investor, er å identifisere mulige investeringer. Hvordan får jeg ideer? Personlig her jeg flere kanaler for å identifisere mulige investeringer. Jeg analyserer selskaper selv, jeg leser blogger, jeg abonnerer på nyhetsbrev og får også tips fra andre. De fleste ideene lar man passere. Det kan være flere årsaker til dette. For eksempel kan man synes at forretningsmodellen ikke er god nok. I slike tilfeller fortsetter man letingen.  I andre tilfeller så er det prisen som blir for høy, og da må man bare vente til prisen blir akseptabel. Så lenge man fokuserer på å analysere og arbeide med kvalitetsselskaper, så vil man ha en slags ”bank” av selskaper man kan gå investere i på senere tidspunkt, hvis prisen blir rett.

Selv abonnerer jeg på et nyhetsbrev fra noen amerikanske investorer som analyserer ett kvalitetsselskap i måneden. Dette betyr at jeg får 12 forslag til kvalitetsselskaper i året. Dette er et veldig omfattende nyhetsbrev som tar for seg hele forretningsmodellen til selskapet, konkurrentene, vollgraven til selskapet, kvaliteten, vekst, verdi osv. Det er ikke aksjeanalyse. Det er solid virksomhetsanalyse av selskapet. Mange vil ikke være interessert i et slik produkt. Jeg synes det er utrolig spennende, fordi det øker min kunnskap om ulike forretningsmodeller og hva som gir enkelte selskaper konkurransefordeler. Dette er selskapsanalyse i god Warren Buffet-ånd. Samtidig, for å bli en bedre selskapsanalytiker selv, så arbeider jeg selv med analyser av norske eller nordiske selskaper. Skal man bli god på å verdsette selskaper, burde man starte på hjemmebane. Her er konkurransen mindre. Wall Street kan sammenlignes med Champions League innenfor fotball – det er der konkurransen hardest. Skal man lære seg verdivurdering, burde man starte i lavere divisjoner hvor konkurransen er mindre. Så kan man hellergjøre opprykk etter hvert som man blir tryggere. Nyhetsbrev og blogger er i så måte en fin kilde til solide kvalitetsselskaper utenfor Norge/Norden.

 

 

Robin Øvrebø
Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.12.2014 10:57

Hei! Liker artiklene dine veldig godt:) Kunne du nevnt et par av nyhetsbrevene du abonnerer på?

Gjest
Gjest
31.12.2014 18:28

Hei Anders!

Hyggelig at du liker innleggene mine, det setter jeg pris på. Jeg abonnerer på et nyhetsbrev som heter “Singular Diligence” som du finner her: http://marketfy.com/item/singular-diligence/

Tidligere het dette “The Avid Hog”. Jeg vil anbefale deg å lese bloggen til Geoff Gannon og Quan Hoang på http://gannonandhoangoninvesting.com/. Mye bra input her. Det er disse to som står bak det nyhetsbrevet jeg abonnerer på. Jeg ville også sjekket ut det Geoff Gannon skriver på Gurufocus. Har lært mye av han, både av det han skriver på bloggen og på Gurufocus.

Godt nytt år!