Hugin & Munin Weekly – En ukerapport for uke 16 fra ODIN Forvaltning

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomiske utsikter

Det ser ut til å gå bedre med verdensøkonomien enn først antatt. Men usikkerheten om oppgangen er også større. Det mener økonomene i det internasjonale pengefondet, IMF. Fondet har oppjustert sitt anslag for global vekst til 3,5 prosent i 2012, opp fra 3,3 prosent i januar. Enda bedre skal det gå neste år da veksten ventes å bli 4,1 prosent, men her er oppjusteringen marginal.

I god økonomtradisjon advarer IMF mot «skjær i sjøen», noen mer synlige enn andre, spesielt gjelder dette den svært skjøre europeiske banksektoren med udetonerte lånebomber i spesielt eiendom. I tillegg sliter spanske banker med økende mislighold som følge av høy arbeidsledighet og svak økonomisk vekst.

Slike bekymringer tynget både aksje- og obligasjonsmarkedene i Europa i uken som gikk. Myndighetene har etter hvert fått begrenset handlingsrom og står overfor en hårfin balansegang mellom å stimulere økonomien på den ene siden og stramme inn ytterligere på den andre, også kjent som ”Damned if you do, damned if you don’t”. Uten tilstrekkelig vekst sliter både Spania og Italia med å holde sine budsjettløfter, noe de har meddelt.

Samtidig ser vi at stadig flere selskaper rapporterer om bedre utsikter. Husk at usikkerhet går begge veier og at prognosemakere pleier å være for pessimistiske når det ser som mørkest ut – og omvendt!

Porteføljekommentar

Ett av selskapene som uttrykte optimisme var det store svenske industriselskapet SKF. Riktignok var resultatet for 1. kvartal svakere i år enn tilsvarende periode i fjor, spesielt på grunn av svakere salg i Kina, men nå er varelagrene bygget ned og industrien står foran en oppgang, sa selskapet. Dette er et såkalt syklisk selskap som tidlig merker opp- og nedganger. Ledelsens antydninger om et 2. kvartal som ser ut til å bli bedre enn antatt, løftet dermed også tilsvarende selskaper. En svale gjør imidlertid ingen sommer, så aksjemarkedet ser derfor med spenning frem mot hva andre slike sykliske selskaper sier om utsiktene, som f eks svenske Trelleborg.

Her i Norge viser to nord-amerikanske bud på norske virksomheter at norske selskaper er attraktive. Budet på Statoil Fuel & Retail viser troen på nordisk konsum, mens amerikanske Cameron sitt bud på riggutstyrsdivisjonen i TTS bekrefter vårt syn på hvor attraktiv den norske oilservice-industrien er for globale aktører.

TTS-aksjen, som er ODIN Maritims fjerde største investering, steg 20 % på nyheten. Grunnen til at kursen ikke steg mer, tror vi skyldes markedets frykt for at salgsprovenyet skal reinvesteres i virksomhet som ikke gir tilstrekkelig avkastning i forhold til selskapets kapitalkostnad.

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer