Anbefalt investeringslitteratur

I dag er det to uker igjen til julaften. Adventstiden er ofte hektisk for mange, både på jobb og privat. Romjulen derimot, er ofte en fin tid for å oppsummere året som har gått, sette nye mål og lese. Hva passer vel ikke bedre enn å lese bøker som kan bedre dine avkastningsmuligheter for dine sparepenger i 2015? Dette kan også fungere som julegavetips til personer som er opptatt av aksjer og investeringer. Dette er bøker jeg selv har lest og som jeg synes er gode. Bøkene som er listet opp under, er bøker som har vært viktig for å forme min tilnærming til investeringer.

1. Alice Scrhoeders – “The Snowball” 

Biografien om en av verdens rikeste menn og verdens beste investor, Warren Buffett. Buffett bestemte seg for å bli millionær da han var 11 og jobbet målrettet mot det. Et must for enhver med interesse for aksjer. En utrolig inspirerende bok.

2. Joel Greenblatts – ”The Little Book that still Beats the Market”

Denne boka kan være en fin introduksjon til personer som ønsker å lære mer om aksjer og hvordan man skal tenke rundt investeringer i aksjer. Den er veldig lettlest og morsomt skrevet. Greenblatt er selv en suksessfull verdiinvestor og underviser på Columbia Business School.

3. Benjamin Grahams – ”Den Intelligente Investor”

blogginnlegget om fornuftige investeringer tok jeg for meg noen viktige konsepter i “Den Intelligente Investor”. Dette er boka alle investorer burde ha i sin bokhylle og som alle verdiinvestorer anbefaler at man skal lese. Warren Buffett sier selv at det er den beste boka om investeringer og den som har hatt størst innvirkning på hans investeringskarriere. Boka er imidlertid tunglest og inneholder en del konsepter som kan være vanskelig å forstå, men den er uansett en klassiker. Det er også denne boken som ligger til grunn for verditilnærmingen.

4. Peter Lynch – ”One up on Wall Street”

Peter Lynch har selv vært en suksessfull forvalter. Lynch skriver godt og boka er lettlest. Lynch får deg til å tenke. Han argumenterer for at privatpersoner har noen fordeler ovenfor andre når det gjelder investeringer og mener det er fullt mulig for privatpersoner å slå markedet. Det er særlig interessant hvordan han kategoriserer sine ulike investeringer. Han har også flere bøker, men jeg anbefaler at man først leser “One Up”.

5. Mary Buffett og David Clark – ”The New Buffettology” og “Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements”

Mary Buffett og David Clark har flere bøker om Warren Buffetts strategi. De skriver om hvordan man som privatperson kan implementere disse prinsippene og hva man skal se etter. Praktiske bøker, med klare prinsipper og forklaringer.  De illustrerer også med flere eksempler. Dette er fine bøker for en mer praktisk tilnærming til å finne kvalitetsselskaper.

6. Greenwald, Kahn, Sonkin og van Biema – “Value Investing – from Graham to Buffett and Beyond”

En tematisk gjennomgang av “faget” value investing, med gjennomgang av tilnærmingen til flere av de beste verdiinvestorene. Tar for seg hvordan man kan verdsette et selskap, de viktigste prinsippene innenfor verdiinvestering og praktiske eksempler. Dette kan ses på som en skolebok om verdiinvestering som tar for seg de viktigste prinsippene innenfor denne tilnærming. Hadde verdiinvestering vært et fag på norske høyskoler, ville dette typisk vært introduksjonsboka for å gi en oversikt i faget.

Avslutningsvis kan jeg også anbefale å lese det Thorleif Jackson skriver på nordnetbloggen.dk.  Leser selv alt han skriver. Du kan også følge porteføljen hans på nordnet.no. Han har en klar strategi og investerer i bransjevinnere. Han investerer globalt og eier også en del norske aksjer. Anbefaler også norske lesere om å ta en titt innom Thorleifs innlegg: https:https://www.nordnet.dk/blog/author/thorleif-jackson/

 

Robin Øvrebø
Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.12.2014 12:30

Investeringslitteratur til jul? Kanskje jeg skal legge bort Ftrl for en liten stund.

Gjest
Gjest
16.03.2015 20:43

Takk for tipsene. Har allerede lest 3 av bøkene du anbefaler her. The inteligent investor har jeg skippet. Da jeg har hørt den er meget tunglest. Har du noen flere anbefalinger?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
19.03.2015 18:24

Kan også anbefale følgende bøker:
– Bøkene til Jim Collins. Som for eksempel Good to Great. Bra for å forstå kvalitetsselskaper
– The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success.
– Find de bedste aktier av Per Juul: går på regnskapsforståelse
– The Warren Buffett Way av Hagstrom
– Anbefaler bloggen til Geoff Gannon + det han har skrevet på Gurufocus. Gratis og lese og han skriver veldig innsiktsfullt om langsiktige investeringer.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
19.03.2015 18:53

Mange takk for anbefalingene. Da har jeg noe å kose meg med i månedene fremover.