Gå til hovedinnhold

Hvorfor er utbytteaksjer lønnsomt?

Selv om de lange statsrentene er på vei oppover, er investeringer i utbytteaksjer fortsatt veldig god butikk. Rentene vil gå opp og ned på sikt, men stabile utbyttemaskiner vil på sikt gi deg som investor god avkastning.

Selv om det alltid er noe hederlige unntak (les sykliske aksjer) er selskaper som over tid betaler konstante utbytter ofte selskaper som har solid inntjening. Utbytte er egentlig bare din rett som eier, til å ta del i overskuddet som bedriften skaper. Utbytteselskaper preges gjerne av å være store og solide selskaper, som har drevet lønnsomt over flere år.


Hvilke bransjer er typisk utbyttebransjer?

Jeg skal være forsiktig med å standardisere ulike bransjer som mer utbytteaktuelle bransjer enn andre, men man har noen klare solide kjennetegn å forholde seg til.

1. Konsumselskaper

Orkla, Johnson&Johnson, Apple. Fellesnevneren med disse aksjene er at etterspørselen etter deres tjenester er relativt stabil. Alle mennesker må fortsatt ha mat, klær, og renholds artikler selv om verdensøkonomien skulle gå inn i en resesjon. Selv om utbytteavkastningen ikke er spesielt høy hos disse selskapene, vil du over tid få et stabilt utbytte i området 2-3 prosent.

2. IT & Telecom

Selskaper som kan nevnes innenfor denne sektoren er: Telenor, Atea, AT&T, Apple og Samsung. Grunnen til at jeg nevner denne sektoren som relativt stabil er rett og slett det konstante behovet befolkningen har for ”bits and bites”. Vi lever i dag i en verden der man er avhengig av tilgang på internett, telefon og annen digital kommunikasjon, og verken som bedrift eller privatperson, kan klare oss uten. Spesielt innen telecom er det også store inngangsbarrierer og” vollgraver” i form av telenett. Selskaper som Telenor og AT&T har tilnærmet oligopol på telenettene i sine markeder som gjør det vanskelig for konkurrenter å etablere seg uten å merke sterk konkurranse fra allerede dominerende aktører. Dette er positivt for deg som aksjonær, og gjør at selskapene har gode kontantstrømmer og mulighet til å betale stabilt gode utbytter år etter år. Det negative i denne sektoren er gjerne at den preges av vekstmetthet. Her kan man nevne Telenor, som foreløpig har en begrenset vekstimpuls i seg.

3. Forsikring & Finans

Her kan man nevne Gjensidige, Norske Sparebanker, Prudential, JP-Morgan og ABG-Sundal Collier. Forsikringsbransjen er en veldig fin bransje å studere om man er utbytte-investor. Hvorfor? Jo, fordi vi alle er nødt til å ha forsikring på et og annet vis. Skadeforsikring, reiseforsikring, uføre-forsikring innbo-forsikring- you name it. Vi har alle en form for forsikring, da det ligger i menneskets natur å øke sin trygghet, som man gjør ved nettopp å forsikre seg. Forsikringsbransjen er historisk preget av gode marginer og et stadig voksende marked. Store dominerende aktører som Gjensidige (i Norge) og Prudential (i Amerika) har også gjennom flere tiår opparbeidet seg et merkenavn som er vanskelig å konkurrere mot. Sparebanker har også en historikk med god inntjening (og utbytter) nettopp fordi de har et solid merkenavn og” rykte” lokalt. Kombinasjonen med at flere banker også tilbyr forsikring forsterker bankenes evne til å tilby en komplett bank og forsikringsplattform for kunden, som gjør det lettere for deg som forbruker å velge å bli kunde. Sparebanker er i dag priset noe høyere enn snittet, da basert på pris/bokførte verdier. Derimot er avkastningen på egenkapitalen bedre enn på lenge, og kjernekapitalen er også mer enn tilfredsstilt. Dette gjør at flere av bankene kan betale ganske stor del av sitt overskudd tilbake til aksjonærene. Flere av de store bankene betaler, selv på dagens kurser, et utbytte på over 5 prosent- dette er bra i dagens børsklima.

Les mer om investeringsmuligheter i sparebanker her.

4. Eiendom

Både boligbyggere og selskaper som driver med eiendom er gode aksjer å ha i en utbytteportefølje. På børsene i Amerika snakkes det om” The Real Estate Investment Trust” populært kalt” REIT´s som er en viktig del av S&P500-indeksen. Her finner man flere store selskaper som blant annet driver med utleie av næringsbygg, skoler og sykehus. Dette er gjerne firmaer som inngår en stor andel langsiktige kontrakter med trygge motparter (typisk staten) og dette sikrer en lang og god kontantstrøm som gjør DEG som investor trygg på at man vil få utbetalt utbytter i mange år fremover. Innenfor eiendoms-sektoren har man flere selskaper både REIT´s i USA og i Norden som betaler gode og stabile utbytter.

Det finnes også flere selskaper som man kunne nevnt her, store tunge selskaper innenfor sykliske næringer er selskaper som Equinor, Mowi, Yara International og Salmar selskaper som også har en god utbyttehistorikk. Problemet med disse bransjene er at man til tider har superprofitt, som gjør at man kan betale høye utbytter- men dette varer sjeldent lenge. Dette må du som investor være bevisst på. Om du skal være langsiktig utbytteinvestor ville jeg i så fall kjøpt de største og mest solide selskapene innenfor de sykliske næringene. Nettopp grunnet at man da kan unngå å måtte vente flere år på at markedet skulle bli bedre.

Det å være utbytteinvestor kan sammenlignes med haren mot skilpadden, man ønsker her å være skillpadden og sakte men sikkert få god avkastning.

Les mer om utbytteinvesteringer her.

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgs-anbefalinger, men snarere gi leserne innsikt og kunnskap om sparing og investering.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.03.2022 22:04

Ta med storebrand også 🙂stabilt selskap som kanske ikke gir de største utbyttene men de gir stabil avkastning

Gjest
Gjest
30.03.2022 20:08

Utnyttebransjer?
Du mener formodentlig utbyttebransjer?
STOR forskjell pga en liten konsonant,Mads.🤠