Gå til hovedinnhold

Dette er de 10 mest populære ETFene

For de som ønsker større bredde i investeringsporteføljen, er ETFer et godt alternativ. For en lav kostnad får du diversifisering over hele verden, samt tilgang til spisse bransje-ETFer og tematiske ETFer. Her er de 10 mest kjøpte ETF-ene fra Nordnets kunder i første kvartal 2020.

ETF står for Exchange Traded Funds eller børsnoterte fond på norsk. Fordelen med ETFer kontra ordinære fond er at ETFer ofte har lavere kostnader, samt at ETFer handels i realtid på børsen. Du vet dermed nøyaktig kjøp- og salgskurs, og du kan komme raskere inn og ut av ETFer enn vanlige fond. Ulempen med ETFer er at du må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg. Du kan lese mer om ETFer her.

ETFEksponering
iShares Core MSCI EMVekstmarkeder
iShares Core MSCI WorldGlobal indeks
iShares Core S&P 500Amerikanske markedet
Xtrackers EURO STOXX 50Største europeiske selskaper
Xtrackers MSCI Emerging MarketsVekstmarkeder
XACT HögutdelandeNordiske utbytteaksjer
Xtrackers MSCI World IndexGlobal indeks
XACT OMXS30Svenske børsen
iShares Core MSCI EuropeEuropeiske indeks
Xtrackers MSCI Europe Small CapEuropeiske small cap
Listen over viser hvilke av ETFene på vår plattform som hadde flest nettokjøpere i 1. kvartal 2020

Første kvartal 2020 vil bli husket for et av de raskeste globale børsfallene i historien. I slike tider er det på sin plass å minne om verdien av diversifisering, altså risikospredning. For selv om den kraftige nedturen i mars påvirket alle typer investeringer, var det betydelige forskjeller mellom regioner og ikke minst sektorer. For eksempel har IT- og helse-sektoren klart seg veldig bra i første kvartal, mens oljerelaterte sektorer har falt mest. Norske investorer og sparere opplevde dessuten at kronesvekkelsen fungerte som en støtpute mot fallende aksjekurser, og reduserte tapet i norske kroner. Risikospredning, både mellom regioner, men også mellom sektorer, reduserer den langsiktige nedsiden.

ETFer byr på muligheter

Er du lite interessert i sparing og investering, og ønsker god risikospredning i aksjemarkedet til en lav kostnad, er det enkleste å kjøpe et globalt indeksfond eller en global ETF som følger verdensindeksen.

Er du mer interessert i sparing kan du sette sammen en portefølje selv med ulike aksjefond og ETFer. På Nordnets plattform finner du for tiden over 800 fond og over 1500 ETFer, så det er lett å gå seg vill. For å gjøre det lettere for kundene å finne frem i ETF-jungelen har vi første kvartal laget en ETF-inspirasjonsside. Der kan du få noen eksempler på både temaer, regioner og alternative eksponeringer. Sjekk ut siden!

10 på topp listen over de mest populære ETFene domineres av ETFer med eksponering mot de største internasjonale aksjemarkedene. Du finner både globale ETFer som iShares Core MSCI World og Xtracker MSCI World Index, som faktisk følger en global aksjeindeks. I praksis betyr det at noe over halvparten av porteføljen investeres på den amerikanske børsen, fordi den er så stor. Merk at ingen av disse to EFTene har eksponering mot vekstmarkeder. Hvis du vil ha enda mer USA, er iShare Core S&P 500 et alternativ. Denne ETfen gir deg eksponering mot de 500 største selskapene i USA.

Vil du ha vekstmarkeder i porteføljen, er iShare Core MSCI EM-fondet er godt alternativ. De tre største selskapene er: Alibaba, Tencent og Taiwan Semiconductor.

En svensk populært svensk ETF er XACT Högutdelande, som gir deg svenske selskaper med fokus på høyt og stabilt utbytte. ETFen utbetaler utbytte på kontoen din i forbindelse med årets utbyttesesong. ETFen gir et ganske godt tverrsnitt av det svenske aksjemarkedet.

Hvis du vil finne flere ETFer, kan du sjekke ut Nordnets ETF-screener for å velge mellom over 1500 forskjellige ETFer.

Månedlig sparing i ETF-er

Nordnet tilbyr månedlig sparing i et femtitalls børsnoterte fond uten kurtasje ved kjøp. Du må riktignok betale valutavekslingsgebyr på 0,25 % ved kjøp og salg av ETFer i utenlandsk valuta, samt kurtasje når ETFene skal selges igjen.

En månedlig spareavtale er en god måte å automatisere sparingen din, samt at du reduserer timingrisikoen ved at du kjøper andeler både når kursene er høye og lave.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.04.2020 14:50

ETF-screeneren til Nordnet er kjempedårlig, anbefaler heller å bruke justetf.com

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2020 10:41

Hei Per Willy. Leit å høre at du ikke er fornøyd med ETF-screeneren vår. Hva kan vi gjøre for å forbedre den?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.04.2020 15:30

Det hadde vær fint om det var mulig å sortere ETF-er utifra markedsverdi (AUM)