Gå til hovedinnhold

Dette er de 10 mest populære ETFene

For de som ønsker større bredde i investeringsporteføljen, er ETFer et godt alternativ. For en lav kostnad får du diversifisering over hele verden, samt tilgang til spisse bransje-ETFer og tematiske ETFer. Her er en oversikt over de 10 ETFene med størst beholdning blant våre kunder. I nederste del av listen ser du også en oversikt over de mest kjøpte ETF-ene fra Nordnet sine kunder i første halvår 2022.

ETF står for Exchange Traded Funds eller børsnoterte fond på norsk. Fordelen med ETFer kontra ordinære fond er at ETFer ofte har lavere kostnader, samt at ETFer handels i realtid på børsen. Du vet dermed nøyaktig kjøp- og salgskurs, og du kan komme raskere inn og ut av ETFer enn vanlige fond. Ulempen med ETFer er at du må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg. Du kan lese mer om ETFer her.

Største BeholdningerEksponering
S&P 500 ETF TRUST ETFS&P 500
DnB NOR OBXOBX indeksen Oslo Børs
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFTeknologi
iShares Core MSCI World UCITS ETFVerdensindeksen MSCI
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)S&P 500
SPDR S&P U.S. Technology Select Sector UCITS ETF (Acc)Teknologi
iShares MSCI ACWI Index FundStore og mellomstore bedrifter
Exchange Traded Concepts Trust ROBO Global Robotics and Automation Index ETFTeknologi
Vanguard S&P 500 ETFS&P 500
Vanguard FTSE Emerging Markets ETFFremvoksende markeder
Mest handledeEksponering
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFTeknologi
SPDR S&P U.S. Technology Select Sector UCITS ETF (Acc) Teknologi
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)Fornybar energi
Deka MSCI USA LC UCITS ETFStørste amerikanske selskaper
Teucrium Wheat Fund ETVRåvarer Hvete
SPDR S&P U.S. Energy Select Sector UCITS ETF (Acc)Energi (USD)
Breakwave Dry Bulk Shipping ETFShipping
VanEck Gold Miners ETFRåvarer Gull
SPDR FTSE UK All Share UCITS ETF (Acc)Britiske aksjer
Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF – AccStore og mellomstore aksjer Utviklede markeder

Første halvår 2022 vil bli husket for børsfall globalt. I slike tider er det på sin plass å minne om verdien av diversifisering, altså risikospredning. For selv om den kraftige nedturen i mange indekser påvirker mange typer investeringer, var det betydelige forskjeller mellom regioner og ikke minst sektorer. For eksempel har Olje og energi gjort det bra i første halvår, mens teknologi har falt mest. Norske investorer og sparere opplever fortsatt at kronesvekkelsen fungerer som en støtpute mot fallende aksjekurser på utenlandske børser, og reduser dermed tap i norske kroner. Risikospredning, både mellom regioner, men også mellom sektorer, reduserer den langsiktige nedsiden.

ETFer byr på muligheter

Er du lite interessert i sparing og investering, og ønsker god risikospredning i aksjemarkedet til en lav kostnad, er det enkleste å kjøpe et globalt indeksfond eller en global ETF som følger verdensindeksen.

Er du mer interessert i sparing kan du sette sammen en portefølje selv med ulike aksjefond og ETFer. På Nordnets plattform finner du for tiden over 800 fond og over 1500 ETFer, så det er lett å gå seg vill. For å gjøre det lettere for kundene å finne frem i ETF-jungelen har vi første kvartal laget en ETF-inspirasjonsside. Der kan du få noen eksempler på både temaer, regioner og alternative eksponeringer. Sjekk ut siden!

10 på topp listen over de mest eide ETFene domineres av ETFer med eksponering mot de største internasjonale aksjemarkedene. Du finner både globale ETFer som følger en global aksjeindeks. I praksis betyr det at noe over halvparten av porteføljen investeres på den amerikanske børsen, fordi den er så stor. Merk at ingen av disse to EFTene har eksponering mot vekstmarkeder. Hvis du vil ha enda mer USA, er iShare Core S&P 500 et alternativ. Denne ETFen gir deg eksponering mot de 500 største selskapene i USA.

Vil du ha vekstmarkeder i porteføljen, er iShare Core MSCI EM-fondet er godt alternativ. De tre største selskapene er: Alibaba, Tencent og Taiwan Semiconductor.

En populært svensk ETF er XACT Högutdelande, som gir deg svenske selskaper med fokus på høyt og stabilt utbytte. ETFen utbetaler utbytte på kontoen din fire ganger i året.

Hvis du vil finne flere ETFer, kan du sjekke ut Nordnets ETF-screener for å velge mellom over 1500 forskjellige ETFer.

ETF`er er kjent for for lave forvaltningskostander da de aller fleste er indeksfond og ikke aktivt forvaltet. Vi anbefaler dog å sjekke på nordnet.no eller i prospektet for å se forvaltningskostnadene på ETFene.

Månedlig sparing i ETF-er

Nordnet tilbyr månedlig sparing i et femtitalls børsnoterte fond uten kurtasje ved kjøp. Du må riktignok betale valutavekslingsgebyr på 0,25 % ved kjøp og salg av ETFer i utenlandsk valuta, samt kurtasje når ETFene skal selges igjen.

En månedlig spareavtale er en god måte å automatisere sparingen din, samt at du reduserer timingrisikoen ved at du kjøper andeler både når kursene er høye og lave.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
12 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.07.2022 11:54

Hei, jeg har satt opp fast sparing i ETF nå. Men jeg ble usikker på en ting: Kommer valutavekslingsgebyret i tillegg til det faste sparebeløpet jeg har satt opp, eller trekkes det fra det faste sparebeløpet? Det er greit å vite med tanke på beløpet jeg må sette på AvtaleGiro.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.07.2022 09:57

Hei,

Valutavekslingen er inkludert i totalbeløpet du blir trukket ved kjøp av spareavtale i ETF.

Det står også følgende når man oppretter en spareavtale i ETF`er: “Beløpet kan variere med maksimalt 10%”.

ETFer handles i hele andeler så det betyr at om spareavtalen er på 500kr så kan det trekkes opp til 550kr for at du skal få kjøpt et helt antall i de(n) aktuelle ETFene.

Gjest
Gjest
22.06.2022 17:20

Har dere lov å promotere ikke-UCITS fond på denne måten?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.06.2022 10:23

Hei,
Det er korrekt at det er et (ganske strengt) regelverk rundt markedsføring av komplekse produkter. I dette blogginnlegget viser vi bare lister av hva våre kunder faktisk handler og anser ikke det som markedsføring.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.06.2022 12:24

Men det linker jo direkte til handelsplattformen deres hvor kundene så kan kjøpe produktene. Mener du virkelig at dette IKKE er markedsføring?

Gjest
Gjest
19.06.2022 07:39

Feil i artikkelen: Det svenske ETF’en som er oppgitt, XACT Högutdelande, er en nordisk ETF som inneholder blant annet DNB, Telenor, MOWI osv. Og de betaler ut utbytte hver kvartal. Men hvis du bytter ut XACT Högutdelande med XACT Sverige, så passer resten av teksten (svenske selskaper og en utbytte i året).

Men jeg skulle gjerne hatt XACT Högutdelande i månedssparingen, og gjerne også XACT Sverige.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.06.2022 12:30

Takk for tilbakemelding! Vi har korrigert/oppdatert teksten.

Gjest
Gjest
17.06.2022 13:11

Kommer det spareavtale for flere etf’er etterhvert? Skulle gjerne hatt det for qdvx🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.06.2022 15:18

Hei. Vi utvider stadig vårt tilbud av ETFer med månedssparing. Ditt ønske er notert 🙂
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
20.04.2020 14:50

ETF-screeneren til Nordnet er kjempedårlig, anbefaler heller å bruke justetf.com

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2020 10:41

Hei Per Willy. Leit å høre at du ikke er fornøyd med ETF-screeneren vår. Hva kan vi gjøre for å forbedre den?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.04.2020 15:30

Det hadde vær fint om det var mulig å sortere ETF-er utifra markedsverdi (AUM)