Velkommen til London.
Kjøp og selg aksjer på Europas
nest største børs -
London Stock Exchange.
Sektorsammensetning & inspirasjon.
London Stock Exchange (LSE), med røtter tilbake til 1571, er Europas nest største handelsplass for børsnoterte selskaper. Foruten om britiske og europeiske selskaper, har en rekke selskaper fra alle verdenshjørner valgt å notere seg på LSE.
Totalt er det rundt 2.000 børsnoterte aksjer på London Stock Exchange, og i motsetning til mange andre børser, har antallet gått litt ned de siste årene. Dette er en effekt av BREXIT, som har gjort at mange selskaper med stor virksomhet i EU har valgt å flytte noteringen fra LSE til en børs innenfor EU.
FTSE 350-indeksen består av de 350 største selskapene på den britiske børsen og alle disse selskapene er tilgjengelig for handel i våre aksjelister. En annen vanlig indeks er FTSE 100, som måler de 100 største etter markedsverdi. Forkortelsen for indeksen står for Financial-Times-Stock Exchange, og indeksen er utviklet i samarbeid mellom den britiske avisen The Financial Times og London Stock Exchange. I dagligtale omtales indeksen som «Footsie».
De største sektorene på London Stock Exchange er henholdsvis finans og eiendom. Rene banker står for omtrent 7 % av det britiske aksjemarkedet. Den største i finanssektoren er investeringsbanken HSBC, som er på topp 5-listen over alle de britiske selskapene med største markedsverdi. Selve London Stock Exchange er også børsnotert, som Nasdaq i USA, og er blant de 20 største selskapene på børsen.
Selskapene på London Stock Exchange handles i Pence (GBX), mens markedsverdien til selskapet vil vises i pund (GBP). Valutaveksling gjøres automatisk med et valutagebyr på 0,25 % både ved kjøp og salg. Ved kjøp av aksjer på London Stock Exchange betaler du en stamp duty på 0,5 %.

Er du usikker på hvordan handel i utenlandsk valuta fungerer? I dette innlegget dekker vi alt du bør vite om handel i utenlandske aksjer.
For mer informasjon og inspirasjon om det britiske aksjemarkedet så kan du lytte til denne episoden av #pengepodden: Aksjehandel på London-børsen
Utbytteaksjer på London Stock Exchange.
«Dividend Aristocrats» og «Dividend Kings» er begrep som er relativt kjent blant amerikanske investorer, men mindre kjent blant investorene på Oslo Børs. Uttrykket brukes om selskaper med lang og sammenhengende utbyttehistorikk.
Et selskap som har klart å øke utbyttet hvert år i 25 år får gjerne tittelen «Dividend Aristocrat», mens tittelen «Dividend King» tildeles selskapene som har klart samme mesterstykke i over 50 år. Et slikt selskap er Warren Buffetts Coca-Cola, som har klart å øke utbyttet hvert år i hele 60 år.
Mange investorer bygger aksjeporteføljer utelukkende bestående av selskaper som betaler stabile voksende utbytter. I forbindelse med at vi har nylig har åpnet opp for handel på LSE (London Stock Exchange), en børs med mange store utbytteselskaper, ønsker vi ta for oss noen av disse i dette innlegget.
Ofte stilte spørsmål
Risiko og avkastning.
Dette er ikke og skal ikke tolkes som en investeringsanbefaling eller anmodning om å tegne, kjøpe eller selge verdipapirer. Når du tar en investeringsbeslutning må du basere den på din egen vurdering og ta hensyn til dine mål og din økonomiske situasjon.
Det er alltid risiko forbundet med investeringer i finansielle verdipapirer. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Historisk utvikling er ingen garanti for fremtidig avkastning.