Gå til hovedinnhold

Porteføljeopptadering fra sektorer!

Etter ca. tre måneder inn i 2023 sitter vi på følgende selskaper i Nordnet sin skoleduell:

Porteføljen vår består av mange ulike selskaper fra flere sektorer. Dette grunnet at markedene kan endre seg raskt og det er derfor vanligvis en god ide å spre investeringene sine på flere aksjer i ulike sektorer. Å spre investeringene på flere aksjer betyr også at man er mer diversifisert. Man kan dermed dra nytte av gode avkastninger i en sektor, mens du ikke mister alt hvis det går dårlig i en annen sektor. I tillegg så kan det øke sjansene for å få en høy avkastning og man kan også få større muligheter for å dra nytte av vekst i ulike sektorer. Vi tenker altså at en kombinasjon av ulike selskaper fordelt på ulike sektorer vil være en passende portefølje med tanke på den korte investeringshorisonten i skoleduellen!

Vi er fordelt på fire ulike sektorer: Energi, Shipping, Bank&finans og Fisk. Vi ba hver av sektorsjefene si litt om sin sektor og aksjene vi har i skoleduellen:

Sektorsjef Magnus Ramstad for Energi:

I vår portefølje har vi gjort handler i energisektoren, og valgt å investere i selskaper som Odfjell Drilling, DNO, Archer, og Subsea 7. Vår beslutning om å investere i disse selskapene var basert på nøye analyse av markedet og selskapenes langsiktige potensial. Vi startet året med Odfjell Drilling og DNO i porteføljen, da vi allerede hadde eksisterende anbefalinger på disse aksjene og hadde dem i vår hovedportefølje. Imidlertid valgte vi å selge DNO senere i året og reinvestere i Archer og Subsea 7. Vi gjorde denne beslutningen etter nøye analyse av energisektoren og markedet for serviceselskaper, og har nå hatt svært gode resultater av disse beslutningene. Serviceselskaper i energisektoren kan ofte henge litt etter operatørselskaper i omsetning, men vi merket at Archer hadde reagert lite på den store omsetningen energisektoren hadde hatt generelt. Vi tok dette som et tegn på at selskapet hadde potensial for vekst, og etter grundig analyse og research valgte vi å investere. Vår langsiktige investeringshorisont i porteføljen har også vært en viktig faktor i våre valg av investeringer. Vi søker å investere i selskaper med langsiktig potensial for vekst og lønnsomhet, og som er godt posisjonert til å dra nytte av endringer i markedet over tid. Det er verdt å merke seg at investeringer i energisektoren kan være volatile og at det er viktig å ta hensyn til både makroøkonomiske og sektorspesifikke faktorer når man gjør investeringsbeslutninger. Vi utførte grundig research og analyse av de selskapene vi valgte å investere i, og er fornøyd med vår nåværende portefølje. Vi vil også påpeke at Nordnet Skoleduell er en flott måte å utforske ulike investeringsmuligheter og lære mer om investering generelt. Vi er glade for å delta i Skoleduellen og håper at våre erfaringer kan hjelpe andre studenter med å ta informerte beslutninger om sine egne investeringer. Til slutt vil vi takke UiS Studentkapital og Nordnet Skoleduell for denne spennende muligheten til å dele våre erfaringer og kunnskap om investering i energisektoren. Vi ser frem til å fortsette vår investeringsreise og lære mer om finansmarkedene.

Sektorsjef Vegard Bjørkheim for Shipping:

For shipping sektoren har vi fortsatt Frontline og Elkem i vår portefølje. Frontline har vist seg å være porteføljens sterkeste aksje. Sentimentet for oljetankere fortsetter å holde seg sterkt, til tross for en dupp i ratene på nyåret. Utbyttene vil komme, og det er god grunn til å tro på videre stigning her. Fortsatt lav flåtevekst, og sterk etterspørsel er en god kombinasjon i shipping markedet. Elkem har også hatt stabil vekst, og betaler gode utbytter, nå sist på 6kr aksjen, som er veldig gunstig. Elkem er naturligvis ikke i shipping sektoren, men er en aksje vi har i vårt fond. Det nyeste tilskuddet i porteføljen er Belships. Etter å ha gjort fundamental analyse på dette selskapet, gikk vi til kjøp i skoleduellen og i vårt fond. Belships er et solid tørrlast selskap, som kan vise til solid vekst de foregående årene. 2021 og 2022 var sterke år for tørr last. Belships har brukt de gode årene til å låse majoriteten av flåten sin på gode time charter rater. Dette har vist seg å være svært lønnsomt da spotmarkedet har fått seg en solid knekk. Belships kan dermed kjøre på lukrative rater i markedets downturn, og vil ha flåten mer tilgjengelig mot spotmarkedet i 2024 og 2025, hvor markedet venter å ta seg kraftig opp. På tilbudssiden så er det historisk lav flåtevekst i tørrbulkmarkedet. Verftene er fulle av container og bilskip, og tørrbulk rederiene er avventende. Dette lover bra samtidig som Kina gjenåpner, og vil bidra til sterkere etterspørsel. Belships betaler også utbytte på 50% av overskudd, og sees dermed på som en svært attraktiv aksje for øyeblikket. Vi har god tro på disse tre aksjene, og gleder oss til utviklingen.

Sektorsjef Emil for Bank&finans:

Pareto Bank har vist kontinuerlig vekst de siste 5 årene, både når det kommer til netto inntekter men også inntjening per aksje. Pareto Bank har også en gunstig Price/book ratio i forhold til andre sammenlignbare investeringsbanker. Økte renter vil også bedre rentemarginen på utstedte lån, noe som vil kunne føre til økte renteinntekter hos eksisterende kunder fremover. Når det er sagt kan det derimot være færre som ønsker å ta opp flere lån til prosjekter når rentene er så høye, noe som kan redusere økningen av kundeporteføljen til Pareto Bank fremover.

Sparebank 1 – SMN: Selv om det var en nedgang i netto inntekter for banken i 2022 i forhold til 2021, ser vi andre positive tendenser til banken. Banken hadde en økning i lån på 8,1% i 2022 fremfor 6,9% i 2021. Det forventes at rente-marginene bedres på ustedte lån nå som det ser ut til at styringsrenten skal enda mer opp. Dette vil kunne bidra til økt fortjeneste, samt en økende risiko for utlånstap. Historisk sett har banken hatt god utvikling i aksjemarkedet og så langt i år er aksjen opp 6% (09.03.2023). Dette i kombinasjon med de solide direkteavkastningene fra utbyttene, samt bedringen i rentemarginene, gjør at vi har god tro på aksjen fremover. Det er summen av disse variablene pluss ønsket om å redusere volatiliteten i resten av porteføljen som gjør at vi valgte Sparebank 1 – SMN som en av aksjene våre i
skoleduellen.

Gjensidige: Det var ikke det beste året for Gjensidige i 2022, spesielt med tanke på det gode året før. Net profitt gikk ned fra NOK 7,1 milliarder i 2021 til NOK 4,6 milliarder i 2022. Egenkapitalavkastning falt også fra 31% i 2021 til 19,3% i 2022. Selv med denne nedgangen, så økte utbyttet fra NOK 7,70 per aksje til NOK 8,25 per aksje. Dette utgjør ca NOK 4,1 Milliarder, noe som beviser at Gjensidige fortsatt prioriterer egenkapitalbevis-eierne i selskapet. Det er naturlig å tenke at en slik stor utbetaling i forhold til inntjening fører til at mindre kapital blir i bedriften, noe som gjør at aksjekursen har gått ned fra historisk topp på NOK 220 per aksje i tidlig 2022 til ca NOK 185 per dags dato (09.03.2023). At Gjensidige historisk sett har god og stabil inntjening, samt de gode direkteavkastningene fra utbyttene, gjorde at vi valgte Gjensidige som en av aksjene våre i skoleduellen.

Sektorsjef Sindre Aalberg Saltvik for fisk:

Fiskesektoren har foreløpig bare Lerøy Seafood Group i Skoleduellen, som har hatt en volatil periode på grunn av usikkerheten rundt regjeringens foreslåtte lakseskatt på 40%. Til tross for dette har selskapet satt rekord i omsetning i 2022. Slaktevolumet av laks og ørret i Q4 ble 53.310 GWT, og det totale slaktevolumet for 2023 er estimert til om lag 193.500 GWT. Selv om siste års prisvekst i innsatsfaktorer har påvirket kostnadene, er fremtidsutsiktene for lakseindustrien positive med økende etterspørsel på grunn av fokus på sunnhet og bærekraftig matproduksjon. Lerøy Seafood Group fokuserer på bærekraftig produksjon og høy kvalitet, og styret vil foreslå et utbytte på NOK 2,5 per aksje for 2023. VAPS&D hadde et krevende år, men en bedring ble opplevd i siste kvartal, og videre styrking er ventet i 2023. Villfangst har opplevd en nedgang i inntjening på grunn av lavere fangstvolum. Etter lanseringen av Q4 stupte aksjen på børs med 8,4 prosent ned til 50,25 kroner. Meglerhus har sagt de har vært forberedt på en nedgang, men ventet seg ikke en nedgang på over 8 prosent. På grunn av volatiliteten som har vært i fiskesektoren de siste kvartalene har vi tenkt å holde beholdningen av fiskeselskaper lav i skoleduellen fremover og heller slippe til potensielle aksjer fra andre sektorer.

Følg UiS Studentkapital sin portefølje på Shareville.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer