Mange investorer ser muligheter innen reiseliv – kan bunnen være nådd?

Det er ingen tvil om at reiselivsbransjen har blitt hardt rammet av koronaviruset, noe som også har gjenspeilet seg i selskapenes aksjekurser. Mange av kundene våre tror bunnen er nådd, da de har nettokjøpt flere flyselskaper, hotellkjeder og bilutleiefirmaer gjennom de foregående ukene**

En fellesnevner for reiselivsbransjen er de lave marginene. Når økonomien stopper opp, og folk blir værende hjemme, tar det ikke lang tid før reislivsaktører havner i en krise. Selskapene i denne sektoren har ofte høy gjeld.

Flyselskaper

Etter at de fleste land i verden innførte reiseforbud har andelen flytrafikk gått ned med over 40 % ifølge tjenesten «Flightradar24». Flertallet av flyene som fremdeles er i luften er fly som frakter varer, og tilhører ofte fraktselskaper, og ikke flyselskapene.

I Norden har vi både SAS og Norwegian – to selskaper som begge har vært på randen til konkurs tidligere. I Norge har regjeringen valgt å gi et krise-lån til Norwegian på 2,7 milliarder kr. Sverige og Danmark kommer samlet til å bevilge SAS en lånegaranti på 3 milliarder. Den svenske stat har uttalt at de er forberedt på å bevilge totalt 5 milliarder i lånegaranti til hele den svenske flybransjen. I Finland har de også steppet opp og bevilger 600 millioner euro i lån til Finnair. Finnair er det av de nordiske flyselskapene som har taklet nedturen best. Så langt i år er det kun ned 39 % sammenlignet med SAS som er 44 % og NAS som er 87 %.

Blant de amerikanske flyselskapene så er det nettokjøp i nesten samtlige av de største selskapene: Air Canada, Delta Air Lines og American Airlines.

FlyselskapUtv. i årUtvikling i eiere**Kursmål*Potensial*
SAS 🇳🇴🇸🇪🇩🇰-43 %74 %10 SEK18 %
NAS 🇳🇴-87 %114 %3.71 NOK-36 %
Finnair 🇫🇮-39%88 %€3.56-12 %
Air Canada 🇺🇸-65 %1356 %C$ 32.1576 %
Delta Air Lines 🇺🇸-63 %1158 %$37.2766 %
American Airlines 🇺🇸-66 %771 %$16.2558 %
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

d

Hotell

Hotellbransjen har også merket de kraftige restriksjonene på den daglige driften. Det har ført til at de har måttet omstille seg etter beste evne, og har funnet nye måter å leie ut de ledige rommene på. Blant annet til kontorbruk og utleie til folk uten bolig. Til tross for dette er det mange hoteller som er konkursrammet.

I Norden har det vært mye fokus på Scandic. Det har vært stor intradagsaktivitet i aksjen, og den har toppet listen over de mest omsatte aksjene på Stockholmsbørsen flere uker på rad. Hotellkjeden har varslet permittering av flere tusen ansatte, og har stengt ned 60 hoteller i Norge. I mars i år var aksjen ned nesten 80 %, men har siden bunnen hentet seg en del inn igjen.

I disse dager kjøper våre kunder også en del utenlandske hotellselskaper. To av favorittene er MGM Resorts og Hilton.

HotellkjedeUtv. i årEndring i antall eierer**Kursmål*Potensial*
Scandic Hotels 🇸🇪-63 %216%63 SEK68%
MGM Resorts 🇺🇸-57 %358%$24.676%
Hilton Worldwide 🇺🇸-35 %393%$84.919%
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

e

Bilutleie

Innen bilutleie er de største selskapene på børs Hertz og Avis. Begge disse selskapene opplevde en fallende etterspørsel allerede i forkant av krisen, med aktører som Uber og Lyft som har kapret markedsandeler. I løpet av krisen har utleieselskapene sett seg nødt til å permittere en rekke ansatte. Hertz har permittert 10 000 av totalt 38 000 ansatte, noe som sier sitt om situasjonen de er inne i. Aksjen er ned 81 % siden årsskiftet. Til tross for situasjonen ser det nå ut til at kundene våre tror at Hertz, med sin 100 år lange historie, kommer til å klare seg gjennom krisen.

BilutleieselskapUtv. i årEndring i antall eiere**Kusmål*Potensial*
Hertz Global 🇺🇸-81 %459%$11,83219%
Avis Budget 🇺🇸-57 %430%$24,1785%
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

e

Dette tror analytikerne

  • Flybransjen: Det ser ut til at analytikerne har tro på de nordamerikanske selskapene fremover. Derimot tror de SAS ligger mer riktig priset på dagens kurs, mens NAS skal falle ytterligere.
  • Hotellbransjen: selskapene i denne bransjen har fortsatt en del å hente inn før de er priset riktig, ifølge analytikerne. De har MGM og Scandic som favoritter.
  • Bilutleie: Analytikerne tror at denne sektoren vil komme seg betydelig. De har satt et kursmålet for Avis som ligger omtrent 85 % høyere enn dagens kurs, og et kursmål i Hertz som ligger 200 % over dagens kurs.

Sjekk også ut denne #pengepodden-episoden hvor våre økonomer tar for seg reiseliv i første del: Vil våre forbruksvaner endre seg etter koronakrisen?

*med analytikerne mener vi flere av verdens ledende analysefirmaer/meglerhus, og deres referansepriser for overnevnte selskaper. Dataen er hentet fra Thomson Reuters-verktøy «Eikon». Potensiell oppside/nedside i selskapene baserer seg på differansen mellom snittverdien på alle tilgjengelige estimatene (kursmålene) fra analytikerne og sluttkursen 24. april.

**Når vi referer til endring i antall eiere så baserer disse tallene seg på perioden fra 31.12.19 – 24.04.20. Det er Nordnet-kundenes transaksjoner vi ser på. Merk at Nordnet i perioden har fått rekordmange nye kunder i, noe som kan påvirke resultatene.

Hva tror du om veien videre for disse bransjene? Har du selv noen av disse selskapene i porteføljen, eller ønsker å dele dine analyser av sektoren? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer