Gå til hovedinnhold

Privatpersoner går for SMB-aksjer

Den private aksjehandelen i september ga motstridende signaler. På den ene siden faller aktiviteten og det selges av aksjer, mens på den andre siden tar investorene større risiko når de plukker aksjer.

September er historisk kjent som en av årets svakeste børsmåneder. Børsen falt riktignok tilbake mot slutten av måneden, men totalt ble det en god børsmåned med en oppgang i hovedindeksen på 1 %. Selv om privatpersoners samlede aksjebeholdning går ned i september ser vi en klassisk sektorrotasjon som tyder på at private aksjeinvestorer tar mer risiko når de velger aksjer. På listen over de mest kjøpte aksjene blant privatpersoner på børs i september er det en overvekt av små og mellomstore selskaper, mens salgslisten i større grad domineres av store selskaper.

Blant de mest solgte aksjene i september finner vi store selskaper som Statoil, Telenor, Yara, RCL, Norsk Hydro og Gjensidige. På kjøpssiden finner vi derimot små og mellomstore selskaper som Norwegian, Golden Ocean, Norwegian Energy, Opera, Polarcus og Sparebank1 Nord-Norge. Hovedindeksen på Oslo Børs er hittil i år opp 13 prosent, mens indeksen som følger små selskaper er opp ca 23 prosent. Historisk så har alltid små- og mellomstore selskaper vist sterk utvikling etter at de store selskapene har steget i oppgangstider. Det ser vi også skjer denne gangen. De private vekter om porteføljene og posisjonerer seg for dette.

Privatpersoner på børs gjorde 279 tusen transaksjoner og omsatt aksjer for 10,1 milliarder via Nordnet, Netfonds og Skandiabanken i september. Dette er tilsvarer en nedgang fra august i antall transaksjoner på 15 prosent og en nedgang i omsatt volum på 11 prosent. Summert over hele september nettosolgte privatkunder aksjer for 45 millioner kroner.

Netto kjøp og salg har svingt rundt null i hele september, men endte til slutt med et nettosalg på 45 millioner. Det er to ting som bidrar til avventende holdning blant de private investorene. For det første har børsen vippet rundt årsbeste og mange slites mellom å ha troen på markedet eller om de skal kaste kortene. For det andre så er de historiske svingningene på Oslo Børs lavere enn de har vært på over et år. Selv om aktiviteten faller fra august skal det legges til at vi ser økning i antall transaksjoner og omsatt volum på henholdsvis 20 og 7 prosent fra september i fjor.

Nordnet, Netfonds og Skandiabankens aksjehandel i september:

Mvh // Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer