Gå til hovedinnhold

Dette kan du handle i Nordnets nye IPS

Med Nordnets nye IPS får du mange investeringsmuligheter. Veldig mange muligheter faktisk, siden du også kan handle i enkeltaksjer og ETFer i tillegg til fond. For mange vil en enkel fondsportefølje gjøre susen, men for de mer offensive kundene har de her muligheten til å “bygge sitt eget fond!”

Unikt investeringsunivers i IPS

Aldri før har du hatt et større utvalg aksjer, fond og ETFer i pensjonssparingen din enn det du nå får hos Nordnet. Du kan handle aksjer i hele Norden, samt Tyskland, USA og Kanada, eller velge og vrake blant ca 700 fond fra rundt 60 forvaltere. Blant ETFer har du faktisk tilgang til nærmere 4000 stk! Du får med andre ord akkurat den eksponeringen du måtte ønske, både med tanke på sektor, region, strategi osv.

I en IPS er det snakk om langsiktig pensjonssparing og for de fleste vil nok fond være både det mest aktuelle, og mest fornuftige å plassere sparingen sin i. Ønsker du å satse veldig spekulative aksjer i den bør det være i kombinasjon med mange andre aksjer og eventuelle fond. Å risikere å ende med negativ avkastning i en IPS-portefølje er lite gunstig da du ikke får fradrag for tap. Ekstra høy risiko bør derfor kjøres på en annen kontotype du har ved siden av. Les mer om kontotyper og hva de egner seg til

Finn ut om IPS passer for deg i denne bloggserien skrevet av spareøkonomen vår: pensjonssparing for deg i 30-årene, 40-årene, 50-årene og 60-årene.

Tenk portefølje og lag ditt eget aksjefond

Et kjennetegn blant Nordnets kunder er at de har et veldig fremoverlent forhold til investeringene sine. Og det er naturlig at kundene våre setter pris på det store investeringsuniverset i IPS-kontoen. Både for å spisse og skreddersy sin IPS-portefølje og selvfølgelig muligheten for høyere avkastning.

Et godt råd er likevel at man skal ha en litt «traust» aksjefond-tankegang i en IPS. Enten i form av at du eier en kombinasjon av fond og enkeltaksjer, eller om du kun skal kjøre enkeltaksjer. Et norskregistrert (UCITS) aksjefond består av til enhver tid minimum 16 forskjellige aksjer og det er i tillegg regler for hvor mye én aksje kan vekte i porteføljen. Dette sikrer god risikospredning i fondet.

Du kan også lage ditt eget aksjefond og få i både pose og sekk; Muligheten for høyere avkastning som du har skapt selv og at risikoen reduseres gjennom diversifisering og dermed begrenser hvor dårlig det kan gå. Ettersom man i startfasen er begrenset til en viss mengde kapital (40.000 kr i innskudd første året), så er det noe begrenset hvor mye man kan diversifisere i sin egen porteføljeutforming før kurtasjekostnaden spiser opp avkastningen. Det kan derfor være gunstig å danne et fundament med veldiversifiserte fond og deretter krydre med enkeltaksjer etterhvert som årene går og kapitalen i IPS-ordningen øker.

Les også: 4 tips for å redusere risiko i porteføljen din

Hør hva spareøkonomen vår har å si om den nye IPS-ordningen:

Kom i gang med pensjonssparing i IPS

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.08.2018 15:03

Hei
Når man kan handle enkeltaksjer på IPS-kontoen hvorfor kan man ikke det på PKB-kontoen?
Er det noen lover og regler som stopper dere å kunne tilby det?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.03.2019 09:48

Ja, dette er regulert i Lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven). Se § 3-4.Krav til investeringsportefølje. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2000-11-24-81
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom