4 tips for å redusere risiko i porteføljen din

Med enkle grep kan du få god risikospredning i porteføljen din. Mange som starter å handle i aksjer og fond mister effekten av risikospredning, det vil si diversifisering, og å gjøre dette på en smart måte. For deg som handler med belåning kan god risikospredning også gi deg lavere renter. I dette innlegget får du vite hvordan du bygger en portefølje med god risikospredning.

Spredning gir trygghet

Det er mange grunner til å omfavne en mer risikobasert tilnærming til investeringene dine. Først og fremst handler det om psykologisk trygghet. For store svingninger i porteføljens verdi skaper ofte usikkerhet og kan føre til impulsive og dårlige avgjørelser. Å selge i panikk kan gjøre at du går glipp av gjenoppgang og kan koste deg store deler av avkastningen din. Derfor kommer vi her med fire konkrete tips på hvordan du kan minimere risikoen.

1. Spre deg over flere bransjer

En viktig del av å spre risiko eller «diversifisere» er å velge ulike typer aksjer og fond. Bygger du en portefølje med 15 aksjer, vil du for eksempel ikke ha 15 aksjer fra samme bransje. Velg favorittene dine fra de ulike områdene. Se på det som å bygge et lag hvor du trenger spillere med ulike ferdigheter. Når oljebransjen går ned kompenseres det kanskje med oppgang i legemiddelbransjen. Ved å spre porteføljen over flere bransjer kan du sikre en jevnere utvikling over tid.

2. Utvid med på utenlandske investeringer

I perioder hvor det går dårlig på Oslo Børs kan det gå bra i et annet marked. På forhånd er det vanskelig å vite hvilket marked som kommer til å prestere best. Derfor gjelder det å ligge et skritt foran ved å ha eksponering mot flere markeder. Det får du enten gjennom å kjøpe utenlandske aksjer eller utenlandske fond. Kurtasjen, prisen for å handle, er i dag nokså lav, også for utenlandske aksjer, men husk at det oppstår valutaveksling. Alternativet er, som nevnt, å kjøpe fond med eksponering i utlandet, noe det finnes flere av hos Nordnet.

3. Handle oftere

Mange investorer lar seg stresse over potensiell fremtidig oppgang eller nedgang. Med en enkel plan har du mulighet til å gardere deg mot disse svingningene og sikre deg seier, uansett hvordan markedet går.

En måte å spre risiko på handler om å spre handlene dine. Handler du kontinuerlig vil du jevne ut innkjøpsprisen. Et alternativ er å sette inn penger én gang i måneden og at disse automatisk blir plassert i fond eller ETFer. Eller så kan du selv logge deg inn og kjøpe aksjer og fond manuelt. Begge metodene fungerer, det som avgjør er hvor mye kontroll du selv ønsker. Setter du av en sum i måneden som du kan investere i porteføljen vil du øke risikospredningen din.

Les også: Bli kjent med deg selv som fondsinvestor

4. Flere verdipapir i porteføljen

Mange nye investorer velger å kjøpe kun en aksje eller ett fond. Å få opp antallet verdipapir er første steg mot god risikospredning.

Det er opp til deg og din strategi hvor mange verdipapir porteføljen din skal ha. Foretrekker du en mindre portefølje og ønsker å følge den tett, kan det holde med 5-6 aksjer eller 2-3 fond. Det krever dog en høy grad av tilstedeværelse fra din side, og du må alltid være oppdatert og følge opp eierpostene dine nøye. Ønsker du mest mulig kontroll og vil overvåke porteføljen din ofte kan dette passe deg godt.

Eller så kan det være en god idé å øke antallet til 10-15 ulike aksjer eller 6-7 fond for å gjøre porteføljen bredere og sikre at du har god risikospredning. Husk at dersom du velger denne metoden vil effekten avta på et visst nivå. For eksempel vil det være liten forskjell på risikoen i en portefølje med 25 verdipapir sammenlignet med en med 26 stykker.

Les også: Slik lager og vedlikeholder du din egen portefølje
Les også: Slik kan du bygge en god aksjeportefølje

Tenk over hvordan du vil at porteføljen din skal se ut. Ta en rask pause og reflekter over hvor aktiv du vil være samt hvor mange investeringer som kreves før du føler deg komfortabel.

Hvordan ser din portefølje ut? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under hva du har funnet som fungerer for deg.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Polak
Polak
01.08.2020 11:58

BS…. hva slags råd er dette?? Skal kalles: Raskest måte å brenne porteføljen din.

Sist endret 5 måneder sideniden