Gå til hovedinnhold

Årsbrev 2023

2023 er over og vi er allerede inne i 2024. Børsåret 2023 var veldig spesielt, med høye renter, svakere global økonomi og en AI-boom som ingen kunne forutse.

Om noen skulle fortalt meg at Nasdaq-100 indeksen skulle opp 50 prosent i 2023 med det bakteppet vi gikk inn i året med, ville jeg gladelig veddet mye imot. Jeg hadde derimot tapt dette veddemålet med glans ettersom året gikk. Økte renter, svakere økonomi og høyt inflasjonspress skal etter all mulig teori tilsi at selskaper som trenger kapital og i utgangspunktet er priset høy, skal falle.  

Hva har vært driverne i Norge og USA for oppgangen i år?

I USA er det veldig enkelt å forklare oppgangen. AI, eller kunstig intelligens på norsk, er det som virkelig har drevet markedet. Med NVIDIA og Microsoft i førersetet har også andre store giganter fått drahjelp, til tross for dårligere tall enn tidligere. Apple, for eksempel, er opp 40 prosent så langt i år, til tross for ett års fallende inntjening. Med andre ord har de levert fire kvartaler på rad med lavere inntjening enn tidligere, noe som isolert sett virker rart og bidrar til at prisingsmultiplene har steget markant. Verdens største selskap handler altså i dag til 30 ganger neste års inntjening, som er fallende. Dette er noe å være obs på i dagens marked og bidrar til at de store indeksene “lurer” litt om man skal bruke dem som et helhetlig svar på om markedet ellers går bra. Medianaksjen derimot viser svakt negativ utvikling. Dette forteller meg at de 493 andre selskapene enn “the magnificent seven” ikke har hatt et godt år. Dette er ikke nødvendigvis negativt i seg selv, men øker investorenes risiko. I Norge har vi ikke sett denne unisone AI-veksten, selv om vi har flere aktuelle kandidater. Det ene er Nordic Semiconductor*, som leverer datachiper til alle disse supercomputerne som krever enorme kapasiteter. Den andre er Bouvet, som driver innenfor IT-konsulting som kommer til å bruke mye tid og effektivisere prosessene internt og mot kunder med bruk av AI. Den tredje er Ayfie Group som spesialiserer seg på AI-søkeløsninger. Nå skal det sies at jeg her nevner tre selskaper, som innenfor hver sin bransje bruker AI innenfor sitt felt, og det finnes mange andre selskaper som bruker, utvikler og inkluderer dette i sin daglige drift. Hvem som blir vinneren globalt og ikke minst i Norge, er for tidlig å si. Noen vedder på at vinneren ikke er etablert enda, som kan være en interessant tanke- jeg kan for lite om dette til å kunne ha en kvalifisert mening.

Hvilke spådommer er gjeldende for 2024?

Etter å ha lest mange investeringsbankers spådommer for 2024 så kan jeg kort oppsummere med at de fleste strides om det skal bli en «hard eller myk landing». Med andre ord om økonomien skal gå inn i en resesjon eller om vi unngår en resesjon. Dette setter også premisset på hva de fleste tror om børsindeksene. For min del tror jeg dette vil være viktig å følge med på:

 • Oljeprisen- vil OPEC fortsette å kutte, eller vil de gi opp? I så fall toneangivende for Oslo Børs
 • Hvordan vil valutamarkedet utvikle seg? Får vi en svak krone eller vil denne styrke seg?
 • Er teknologiselskaper priset for høyt og alt tatt ut etter et fenomenalt 2023?
 • Vil oljeservice få den renessansen mange tror?
 • Boligmarkedet og eiendomsaksjer, vil dette bli et bra år?
 • Er rentetoppen nådd? I så fall short bank og long teknologi?
 • Hva blir årets «sorte svane»?

Dette er bare noen av de spørsmålene jeg har stilt meg inn i det nye året. Jeg liker heller å stille meg selv spørsmål for å jobbe med ulike hypoteser, enn å ha et veldig bestemt markedssyn. På den måten kan man heller jobbe konsentrert mot sine egne teser og gjøre seg opp men kvalifisert mening om et fåtall hendelser snarere enn å prøve å forutsi alt.

Kilde: personalfinanceclub

Min portefølje

YTD performance: 22,2% Oslo børs: 9,8% Dow Jones World index: 19,8%

Jeg er i utgangspunktet fornøyd med min årsavkastning. Etter en begredelig start på året med realisering av et stort tap i Kahoot! Har de fleste aksjene gått bra. Den beste performeren var Kitron, som jeg solgte på 40 tallet etter å ha hatt en kostpris på 17 kroner. Ellers har Aker BP, Mowi og bankene jeg har bidratt positivt. I tillegg til dette har jeg hatt en foreløpig god reise i Nordic Semiconductor. 2020 Bulkers var også bra, men der solgte jeg for tidlig. En ny investering i desember var Wilhelm Wilhelmsen Holding. Selskapet er mer eller mindre et konglomerat som har stor eksponering mot bilfrakt og andre segmenter innenfor shipping. Selskapet er veldig billig på multipler og jeg tror fort man kan få en reprising her i løpet av året. Utvalgte nøkkeltall: P/E: 3, ROE: 20%, PB:0,64 og utbytteavkastning 3 prosent.

Feil investeringer:

 • Hafnia- solgte for tidlig
 • 2020 Bulkers- solgte for tidlig
 • Sagax AB- for tidlig inne og solgte med et lite tap
 • Magnora- helt feil timing og solgte med tap
 • Kahoot! Skulle solgt for lenge siden og solgte på årets laveste kurs

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB (ubetydelig)

Kitron (ubetydelig)

Aker BP

Nordic Semiconductor

Wilhelm Wilhelmsen Holding

Pareto Bank

 Kjøp: Nordic Semiconductor*

Wilhelm Wilhelmsen Holding

Salg:  

Veien videre

Vi er på vei inn i et nytt år og januareffekten er kanskje over oss? Det kan være vi får en positiv utvikling ut januar måned rett og slett av en mekanisk effekt som mer eller mindre skjer hvert år. Inn i februar vil fjerdekvartalstallene begynne å komme inn igjen og vi får da virkelig smaken på hva selskapene ser for seg inn i 2024 som igjen vil bli styrende for børsutviklingen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer