Gå til hovedinnhold

Utsikter for aksjeinvesteringer i helsesektoren.

Under alle markedsforhold vil det være etterspørsel etter medisiner, behandling og helserelaterte tjenester. Det gjør at helsesektoren klarer seg bra også i urolige tider.

Under alle markedsforhold vil det være etterspørsel etter medisiner, behandling og helserelaterte tjenester. Det gjør at helsesektoren klarer seg bra også i urolige tider.

DNB Health Care og DNB Bioteknologi investerer i selskaper som bidrar med utvikling av medisiner og behandling basert på banebrytende innovasjon. Et godt eksempel er pandemien vi har vært igjennom. Nylig hadde vi forvalter på besøk i studio for å gi oss en oppdatering av fondene og sektoren. Du kan se opptaket HER

Da covid19 «traff oss» – Kampen mot viruset

COVID 19 føles allerede som noe vi har lagt bak oss, men sånn var det ikke bare for en kort tid siden. De siste tre årene har gitt oss flere nye perspektiver og vi har sett hvor raskt endringer kan skje og hvor dramatisk de kan ramme oss, på landsbasis og globalt. I desember 2019 ble viruset SARS-COV-19, kjent som COVID-19, isolert og i januar ble viruset identifisert og dets genetiske materiale (RNA) sekvensert og delt med verden, og på mindre enn et år var vaksine på plass.

Forskere rundt hele verden hadde da sekvensen som var nødvendig for å lage virusets proteiner, og nettopp dette materialet ble tatt i bruk av både Pfizer-BioNTech og Moderna til å lage mRNA vaksiner mot viruset. Det tok under et år til vaksinen var godkjent og tatt i bruk.

Sett fra en investors perspektiv ble dette en «gullgruve». Aksjekursen til selskapene som var i front på utviklingen gikk voldsomt. Fra mars 2020 til august 2021 steg aksjekursen til eksempel BioNTech med 1570% og Moderna sin aksjekurs hadde en økning på over 900% i samme tidsrom.

Et historisk tilbakeblikk

Forskning og utvikling har kommet langt og har gitt mange banebrytende innovasjoner. Tar vi et tilbakeskuende blikk på den forrige store epidemien, polio, er historien en helt annen. Epidemien spredte seg for alvor på begynnelsen av 1900-tallet og det skulle ta 40 år før en effektiv vaksine kom på markedet. Polio er et virus som angriper nervene og resulterer i hjernehinnebetennelse, muskelsvakhet og lammelser. I Norge anser vi polio for utryddet, men globalt finner vi fortsatt i dag utbrudd av polio, spesielt i konfliktområder.

Utviklingen går fort i kampen mot sykdom og virus

Denne historien, til sammenligning med COVID-pandemien, demonstrer hvor langt vi har kommet- og hvor banebrytende innovasjon og teknologi har utviklet seg innenfor bioteknologi og helse. Vi lever i en tid hvor vi kan immunisere oss og forhindre at vi blir syke. Ikke bare mot COVID, men også mot tidsaktuelle Apekopper, Hepatitt B som kan føre til skrumplever og HPV viruset som kan gi livmorhalskreft- og det jobbes stadig med å utvikle vaksiner mot andre sykdommer, som malaria, flått og kreft. Vaksiner representer en av vitenskapens og medisinens største bidrag i kampen mot infeksjonssykdommer.

Attraktive investeringsmuligheter i helsesektoren

Gode eller dårlige tider – Vi blir fortsatt syke, vi blir eldre, og vi drar på oss livsstilssykdommer. Dette bidrar også til at etterspørselen etter produkter og tjenester i helseindustrien i stor grad er uavhengig av økonomiske konjunkturer.

De store selskapene i sektorene har generelt gode marginer og sterk balanse, noe som gjør at selskapene står sterkt i markeder med høye svingninger. I tillegg er innovasjonstakten i sektoren høy – konkurranse for å levere bedre medisiner, diagnose og behandling er sterk, selv i tider som vi opplever nå. Sterk vekst og etterspørsel bidrar til at vi finner mange interessante investeringsmuligheter i sektoren. Dette er selskap du finner i fondene DNB Bioteknologi og DNB Healthcare.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene/investeringene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond og aksjer aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens/din dyktighet, fondets/aksjens risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer