Gå til hovedinnhold

Tidenes emisjonsår på Oslo Børs

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Det er aldri blitt hentet så mye frisk kapital på Børsen som i år. Tidligere rekordår for både aksjer og obligasjoner er allerede passert.

Hittil i år er det samlede emisjonsvolumet i aksje- og obligasjonsmarkedet 403 milliarder kroner. Det er 47 milliarder, eller 13,2 prosent, høyere enn i 2016, som også var et rekordår.

  • Rekorden i aksjemarkedet fra 2010 ble passert i forrige uke, og så langt i år er det hentet 62 milliarder kroner i ny egenkapital gjennom aksjeemisjoner.
  • Mesteparten av kapitalen er reist i obligasjonsmarkedet, det vil si fremmedkapital. Hele 341 milliarder kroner er hentet så langt i år gjennom notering av nye lån og utvidelser av eksisterende lån. Dette er 20 milliarder kroner mer enn i hele 2016.

Mange børsnykommere har trukket emisjonsvolumet i aksjemarkedet til nye høyder. 21 nye selskaper har debutert på Børsens markedsplasser i 2017, som er det høyeste antallet siden 2007. Årets nykommere har hentet 10,5 milliarder kroner i forbindelse med børsnoteringer (IPO-er), mens 9,6 milliarder kroner er reist i etterkant.

  • EVRY og SpareBank 1 Østlandet har gjennomført årets største IPO-plasseringer på henholdsvis 3,8 og 2,3 milliarder kroner.
  • Det er særlig Borr Drilling, Northern Drilling og MPC Container Ships som trekker opp emisjonsvolumet etter IPO. Borr Drillings rettede emisjon på 5,2 milliarder kroner er årets største egenkapitalplassering. Merkur Market-selskapet MPC Container Ships har hentet 2,1 milliarder kroner gjennom to emisjoner, der den siste er den største plasseringen noensinne på Merkur Market.

Banker, kommuner, foretaksobligasjoner og grønne obligasjoner sørger for at 2017 lukkes med ny rekord for obligasjonsmarkedet. Fjorårets emisjonsvolum på 321 milliarder kroner ble passert tidlig i desember.

  • Banker finansierer økte utlån med notering av obligasjoner. To av tre lånekroner hentet på Børsen i år har gått til en bank.
  • Samtidig fortsetter Kommune-Norge å strømme til Børsen. Økt lånebehov, refinansiering av gammel gjeld og bedre lånebetingelser på børs har trukket stadig flere kommuner til Oslo Børs. Det er nå 72 kommuner som til sammen har lånt 84 milliarder kroner på Børsen.
  • Det har dessuten vært et oppsving for high yield- og foretaksobligasjoner med mange nye låntakere og nye lån fra låntakere som ikke har benyttet dette markedet de siste årene.
  • Nylig ble det også satt grønn lånerekord på Børsen: Aldri før har det blitt lånt så mye gjennom grønne obligasjoner, lån som skal til klimariktige formål.

Figurer og mer om tidens emisjonsår (pdf, 892 kB)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer