Gå til hovedinnhold

Tanker før helgen

Europa tar over stafettpinnen og setter fart videre.

Nye høyder på flere av de ledende indeksene, og europeiske aksjer lagger fortsatt amerikanske aksjer betydelig.

Markedet drar nytte av en ny måned, som bringer med seg nye innskudd i porteføljer og ETFer, samt storstilt utløp av indeksopsjoner. I tynne ordrebøker så kan dette holde seg både inn i og over helgen. Har også til gode å se et viktig makrotall komme inn dårlig.

Tynn kalender for dagen, hvor Non Farm Payrolls er eneste av interesse igjen, ventes noe nedgang fra forrige måned, og konsensus ligger rundt 185k.

Rigg tellingen kommer også ikveld, hvor det kanskje kan tenne et lys for en svært slapp oljepris.

Ser flere kommenterer at shale produsentene brukte OPEC manien på å hedge sin fysiske produksjon på over $50(WTI), altså på nivåer hvor de tjener penger.

Neste uke byr på noe mer spennende makro, med valg i UK og ECB sin rente beslutning, som vil fange mest oppmerksomhet. ECB sine ordvalg og guiding er fokuset. De er rimelig bondefanget av den ekspansive politikken, slik at en renteheving vil dytte flere land til randen, og beholdningen de har av obligasjoner vil ta en stor smell.

Skrev tidligere idag om det positive med konsolidering av tank selskaper vs bestilling av nye skip.

Trafigura, trading huset, har ikke samme agenda som rederne, og i frykt for høyere rater i fremtiden så har de gått sammen en asiatisk partner og bestilt 32(!) nye tankskip med levering H2 2018 og onwards, hovedsakelig MR, LR og Suezmaxer. De er normalt sett ikke en eier av skip, så deres del av avtalen er som charterer, med kjøpsopsjoner på skipene. Grunnen for denne bestillingen er svært lave nybyggpriser (laveste siden 2004) og de mener at skraping av skip vil ta seg opp betraktelig da de nye ballastvann reglene kommer i effekt september i år, og sulfurutslipps reglene fra 2020. Økonomisk vil det ikke lønne seg å oppgradere store deler av dagens eldre tankflåte til disse spesifikasjonene.

Irland har hatt en tøff periode etter krisen, men ser nå pilene peke oppover.

Etter å ha tatt over Allied Irish Banks når det blåste som verst, så er det nå snakk om å selge seg ut igjen. Staten brukte EUR 20,6mrd på 99,9% av selskapet, og skal nå notere selskapet på den irske og britiske børsen. De starter med å selge 25%, noe de mener er god timing ettersom balansen og inntjening nå er god. Staten har allerede fått tilbake eur 6,6mrd gjennom renter og utbytter, og ser for seg å få tilbake alt de har lagt inn, pluss pluss.
Mens vi er inne på børsnoteringer. Flere rapporter peker på at hvermannsen ikke lenger har de store fordelene ved å delta på børsnoteringer. De kommer veldig mye senere i vekstfasen enn de tidligere gjorde. Den eksplosive veksten i Venture Capital selskaper og fond er en av grunnene for dette. Ikke bare er prisingen hissigere, men antallet noteringer er også på vei ned.  OECD mener at grunnene for manglende vekst i børsnoteringer kommer av for høye kommisjoner fra banker, samt at prisingen gjør det mindre attraktivt for investorer å gå inn. Dette gjelder spesielt i USA og Japan som operer med nær 2x så høye fees som det er i Europa.

Bankene kommer sterkt tilbake etter kjapp korreksjon, selv etter at Wells Fargo meldte om stort fall i boliglånsøknader, og både JP Morgan og Bank of America sier at tradinginntektene vil falle markert sammenlignet med fjoråret. Den lave volatiliteten merkes på samtlige tradingdesker. Det ser ut til at Banca Monte dei Paschi reddes ved at den italienske staten skyter inn ny kapital. Banken hadde $29mrd forfalt gjeld ved nyttår..

Når kommer korreksjonen? Dette er et spørsmål som flere og flere stiller seg daglig. Hva vil bli triggeren for nedside? Markedet har kastet av seg noen dusin Donald flauser og tweets, atomprøvesprengninger fra N.Korea, og flere terrorangrep. Forventninger, inntjening og makro peker kun oppover, og hvert eneste forsøk på nedside kjøpes opp innen en dag eller to.

Man skal ikke ha vært med lenge for å vite at korreksjoner er en del av markedet, enten de er på 10, 20 eller 50%.  Slik som markedet agerer nå, så må det nesten en sort svane til. Societe Generale har igjen kommet med sine betraktninger på hva som kan være snubletråden for dette bullmarkedet (sannsynlighet i parantes):

  •    No US Tax Cuts (30%)
  •    European Policy Uncertainty Shock (25%)
  •    Sharp market Repricing (15%)
  •    China Hard Landing (15%)

De tok seg også tid til å ta med none potensielle oppside triggere:

  •    Upside Surprise on Fiscal Accomodation (15%)
  •    Stronger Capex (10%)
  •    Fast Track reform in Europe (5%)

Den røde tråden for både opp og nedsiden er politisk risiko, klarer Trump å få gjennom skattekutt, redder Kina banksektoren sin, står EU støtt, og hvor lenge fortsetter kvantitative lettelser?

Med volumer som tynnes ut kommende periode, samt prising og forventninger på skyhøye nivåer, så er det nok ikke kjøpsknappen som skal brukes mest flittig kommende uker.

Avslutter med noe semi miljøpositivt.

Google har sendt inn plantegningene til sitt nye kontor i London, som ser ganske bra ut!

Annet enn store solpaneler og park på taket, samt motoriserte trepersienner, så vil bygget ha 686 sykkelparkeringer og kun 4 plasser til biler. Skulle tro dette var bestilt av byregjeringen/rådet/samlingen, akkurat nok parkeringsplasser til Lan, Rørleggeren, ordføreren ingen kan navnet på, pluss en gjest.

God helg

Thomas

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer