Gå til hovedinnhold

Spådommer 2018

Nikkei -0.64%  Shanghai +0.72%  S&P500 +0.08%  DAX futures -0.11%


Sentiment: Year of the dog!

Siden finanskrisen 2008 har sentralbankene trykket billige penger slik at næringslivet skulle vokse og dermed ansette flere mennesker. God sysselsettingsgrad betyr også sunnere statsfinanser, og her har FED, ECB og BOJ lykkes på begge fronter. Gjelden og arbeidsledigheten i de aktuelle landene har falt til nivåer som gjør at sentralbankene ser seg nødt til å bremse seddelpressen.

Det store temaet for 2018 blir høyere renter og lavere finansiell stimuli fra sentralbankene. Bort forsvinner den “ikke fullt så usynelige” hånden som har dyttet aksjemarkedet til nye høyder, og hva blir konsekvensene?

Aksjer

 • HovedindeksenOslo Børs stiger 7-10% på fortsatt sterk oljepris. Opec har endelig klart å skape en form for balanse, og det avdekker hvor lite man har investert i nye felter. Det leder til massive nyinvesteringer i oilservice og leting.
 • S&P500 stiger 12-15% på skattekutt og tilbakekjøp av aksjer/utbytter hos de største selskapene.
 • DNB tangerer ikke sin årsbeste fra 2017 og går inn i et svakt år der de møter tre nye reguleringer (Mifid II, PSD2 og GPRS) og svakere vekst.
 • Storebrand kommer for salg, da de ikke henger med i den teknologiske utviklingen. De ser seg nødt til å kjøpe start-ups og raskt voksende insurtech selskaper
 • Golden Ocean stiger til over 100 kroner på høyere rater og kinaoptimisme neste sommer, men ender året på samme nivå som nå.
 • Element gjennomfører en vellykket ICO på IRON token, og baner vei for at flere børsnoterte selskaper hiver seg på blockchain bølgen. Element vil handle 7-10 kroner på et tidspunkt.

Renter:

 • Norges Bank hever renten for første gang på 6 år. Selv om rentehevingen er uttalt politikk fra Øystein Olsen, blir analysekorpset tatt på sengen. Svak krone og økende renter i utlandet får skylden.
 • FED hever renten som forventet, ikke mer eller mindre. 3 ganger.
 • ECB avslutter sine obligasjonskjøp og snakker renten opp for 2019, det blir ingen renteheving i 2018.

Bolig: 

 • Fallet i boligmarkedet har skapt større strukturelle utfordringer enn mange har tatt inn over seg. Det gjør at prisene ikke henter seg inn i 2018. Det var cirka 10.000 personer som kjøpte bolig i 2017, som nå ligger med tap på sine boligkjøp. Situasjonen forverrer seg ved at 30.000 refinansierte boligen i samme periode og det bery 40.000 som kan være nær brudd på egenkapitalkravet hvis markedet faller 5-7% det neste halvåret. Det gjør at mange nå blir låst i sine eksisterende boliger (kan ikke selge, får ikke tilsvarende lån), markedet stopper opp, spekulantene tør ikke satse da EK kravet fortsatt er gjeldene, utbyggerne sliter med å få solgt og der står vi altså høsten 2018.

Krig: 

 • Det blir ingen krig med Nord-Korea, der konflikten “løser” seg, denne gangen også, med fredsforhandlinger.
 • Iran, USA, Israel og Russland møtes heller på slagmarken i Libanon, der spenningen øker etter at Syriakrigen ser sin slutt.

Krypto:

 • I fjor ble det hentet dobbelt så mye penger til ulike tokens og kryptovarianter, enn hele verdens Venture Capital (VC) sektor. Dette fortsetter med uforminsket styrke, med større og mer etablert aktører som gjør det nærmere compliant med de ulike land sine regler (som fortsatt er at staten ikke aner hva de skal gjøre). Krypto og vanlig finansmarkedet vil nærme seg med introduksjonen av tokenized equity og sastning fra store investeringsbanker.

Jeg er bullish på:

 • OmiseGo utvikler en betalingsløsning over blockchain, billigere og bedre med større integrasjon med tredjepartsapper for handel og overføring av ulike valører. Kursen på deres token er $13 og total marketcap er $1.3 milliarder.
 • AirSwap lager en desentralisert handelsløsning for kryptovaluta og tokens. Initiativtakere er en haug med Goldman Sachs folk og han som lagde de første algoritmene til Virtu Financial. Ideen er å fjerne behovet for en sentral markedsplass og listing, der du i stedet gjør dine tokens klar for salg lokalt på sin telefon eller PC, slik at andre kan søke opp din pris og handle peer-to-peer, uten mellommann. Det blir rett og slett umulig å regulere kryptovaluta hvis AirsWap sin løsning lykkes. Kurs nå er $0.35, marketcap er $53 millioner
 • Hubii Network er en norsk token som lager en løsning/markedsplass for opphavsrettigheter på tekst, video og lyd. De skal notere seg på en større børs i januar og slipper sin MVP i januar / Februar. De har allerede signert opp avtaler med flere milliardselskap innen medier og telecom, og jobber blant annet med en spesifikk løsning som hindrer falske nyheter. Kursen er $0.41, marketcap $5.5 millioner

.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.12.2017 14:48

Desentralisert handelsplattform? Det vil vel myndighetene til de ulike land aldri kunne godta. Eller blir det som Napster, man kan stoppe aktøren, men ikke teknologien som ligger i bunn?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.12.2017 07:48

Gå inn på websiden, eller følg de på Telegram. De lager et søkbart desentralisert marked. Det er ingenting for myndighetene å regulere. Det vil aldri være ulovlig å selge aksjer eller krypto til hverandre, og eneste grunnen til at du bruker en børs, er for å finne likviditet og prisdannelse. AirSwap lar prisdannelsen skje lokalt, men slik at alle kan se det, ergo har du referansepris. Deretter er det bare å finne en som vil kjøpe eller selge av deg. Du forhandler uforstyrret når du har funnet motpart. Vi får se, det er ganske fremoverlent hele greia 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.01.2018 09:47

Jeg er helt ny i aksje verdenen. Men det hadde vert gøy å tjene noen penger. Har du et tips til meg hvor jeg bør satse?

Gjest
Gjest
28.12.2017 12:14

No har æ investert alt i HUBII. Håper du har rætt!!!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.12.2017 21:58

På hvilken plattform kan man eksponere seg mot disse? (Hubii etc..)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.12.2017 07:50

Dette er tokens som er listet på ulike børser. Det finnes ingen sentral markedsplass som har alle, og som er regulert. Derfor det innebærer stor risiko. Forskjellen til aksjer, er at krypto tokens er 100% digitale og du kan sette opp konto på de ulike markedsplassene på sekunder og handle det papirer du ønsker og overføre de tilbake til din wallet, der du er din egen kontofører/custodian

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.12.2017 07:46

Det høres ut som en usedvanlig risikabel investeringstrategi. Hubii har steget 150% de siste dagene, så jeg håper du har tatt det i verdiøkningen, men vit at dette er et uregulert marked full av farer. I mitt hodet bør ikke en slik posisjon være mer enn 3-5% av din totale investeringskapital.