Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i oktober

Til tross for inflasjonsfrykt, supply-chain problemer og rentehevninger har selskapene på verdens børser i sum presentert veldig gode tall. Dette har også bidratt til å løfte verdens aksjemarkedet mellom 3-6 prosent. Dette er stikk i strid med antakelsene om at høsten pleier å være rigget for kriser.

Det har ikke vært mangel på makro og selskapsnyheter gjennom høsten. Inflasjonstallene fortsetter å befeste seg på høye nivåer, logistikk og transportproblemene vedvarer og sentralbankene verden over har begynt å bli noe med «haukete». Vi fikk tidligere i uken blant annet høre at den amerikanske sentralbanken (FED) skal starte med å redusere sine kvantitative lettelser. FED har siden i fjor sommer kjøpt obligasjoner og rentepapirer i markedet for 120 milliarder dollar i måneden. Dette skal nå fra november reduseres til 15 milliarder kroner, altså en reduksjon på 87,5 prosent. Selv om dette isolert sett er negativt, steg de amerikanske børsene onsdag kveld. Jeg tror grunnen til dette er at Jerome Powell fortalte markedet at de vil være «tålmodige» i forhold til å øke styringsrenten. Grunnen til at FED ikke mener at renten burde settes opp allerede, er begrunnet med at de fortsatt vil se at sysselsettingen skal ta seg opp. Dette høres riktig ut i forhold til økonomisk teori, men gitt andre aktiva-klassers prising kan man diskutere om det er riktig strategi. Et siste argument er derimot at inflasjonen fortsatt er så høy, at ved en rentehevning kan vi stå ovenfor en periode med stagflasjon. Dette er ingen god situasjon å være i. Stagflasjon vil kort fortalt bety at vi har høy inflasjon og negativ vekst. Med andre ord så stiger prisene på varer og tjenester og verden vokser ikke. Jeg vet ikke, men jeg tror dette kan være noe av grunnen til at renten fortsatt holdes på 0.

Oktober måned er historisk en ruglete måned. Dette kan man ikke si har vært tilfellet i år. Alle toneangivende indekser i Europa og USA er opp for måneden. Mye av denne oppgangen kan tilskrives en friskmeldt økonomi og god fart i finans og sykliske aksjer. Analytikerkorpset forventet en samlet inntjeningsvekst for S&P-500 selskapene på 28 prosent, og dette har foreløpig innfridd etter at de største selskapene har kommet med tall. Skal man trekke frem de foreløpige vinnerne globalt, er det oljeprodusenter og banker som har slått forventingene med størst margin. Dette kan eksemplifiseres med storbanken Goldman Sachs, som økte inntjeningen sin med 60 prosent i forhold til året før. Her hjemme kom også DNB med strålende tall og handles per i dag på nye all-time-high nivåer, både kursmessig, men banken har aldri heller hatt høyere inntjening.


Kilde: FactSet

Her hjemme har vi også hatt gleden av å kunne notere det norske lager og automasjonsselskapet Autostore. Med en noteringspris på 103 milliarder kroner er dette blant historiens største noteringer på hovedlisten. Selskapet ble, til tross for en høy prising tatt godt imot av investorene og har plassert selskapet som et av de top 10 største selskapene på Oslo Børs med dagens markedsverdi.

I tillegg til et godt rapporteringskvartal har olje og råvarepriser bidratt til å drive Oslo Børs oppover gjennom oktober måned. Oljeprisen har steget over 6 prosent i løpet av måneden og dratt børs lokomotivene Aker BP og Equinor oppover. Samtidig har fraktrater, gass, kobber og aluminium holdt seg på høye nivåer som har bidratt til at store deler av den sykliske delen av Oslo Børs har lagt bak seg en god måned.

Min portefølje

YTD performance: +10% Oslo børs: + 25% Dow Jones World indeks: +16,4%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Frontline

Fond: DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Maha Energy

Salg:

Jeg legger bak meg nok en uhyre middels måned i forhold til børsene generelt. Selv om store deler av porteføljen min har levert gode tall og steget komfortabelt gjennom måneden, har Swedish Match, Kahoot og Maha Energy trukket porteføljen ned. Swedish Match kom med gode tall tidligere i oktober. Salgsveksten var på 10 prosent i lokal valuta og 9 prosent rapportert. De fortalte også at de vil «spinne ut» sigarvirksomheten sin i løpet av 2022. Sigarvirksomheten leverte også gode tall, med en salgsvekst på 8 prosent, men grunnet noe høyere råvarer holder driftsresultatet seg flatt. Salget av lightere står også for over 7 prosent av salget til Swedish Match, noe som er viktig å merke seg, denne delen ser også ut på relativen til å øke mest.

Kilde: Swedish Match Investor

Det var også knyttet høye forventninger til Kahoot sine tall denne måneden. Skulle man tro markedet så forventet de dårlige tall og svakere vekst fremover. Et skremmeskudd fra USA ga ytterligere grobunn for dette da den amerikanske konkurrenten Chegg som guidet veksten sin kraftig ned. Med fasit i hånd viser omsetningen seg å være på 76 millioner kroner som er en økning på 176 prosent fra 2020.

Der kjøttvekta virkelig har ligget, har vært Kahoot sin guiding på fakturerbare tjenester. Mange analytikere ventet at denne skulle justeres ned for året, dette ble motbevist på presentasjonen og heller oppjustert med 1 million dollar, fra 39 til 40 millioner dollar. Disse inntektene vil stamme fra Kahhot selv, men også videre inkludering av Clever i businessen.

Noteringen i USA er også forventet å bli ferdig prosessert i slutten av Q1 2022- jeg tror de jobber for å få dette til, men om det skjer eller ikke må vi nesten bare vente på beskjed fra selskapet selv.

Jeg har for en liten stund vært uten reell oljeeksponering. Noen vil si jeg er kommet for sent til festen og det er det alltid en fare for. Jeg har derimot kjøp et selskap som gitt dagens oljepris er priset noenlunde edruelig. Nemlig Maha Energy. Dette svenske selskapet driver leting og produksjon i USA, Brazil og Oman.

Etter å ha borret tørr en brønn i sommer har selskapet hatt negativ avkastning og har stått mer eller mindre stille så langt i år. Flere analytikere nedjusterte også produksjonen fra 4000 til 3800 bpd.

Netbacken (hvor mye de tjener per fat produsert) er på USD 60 35 USD. Nå er oljeprisen over 80 og man kan adde på 33% mer eller mindre.

Snittproduksjonen i 2020 var 3301 fat per dag. H2 2021 var produksjonen på 3421 Bpd Til å være et selskap som er priset til 1,7 mrd nok og ila h1 2021 hadde inntekter på 30 millioner dollar tror jeg dette er en bra mulighet til å kjøpe et oljeselskap til noenlunde ok prising. Per Q2 hadde også selskapet 34 millioner dollar i cash og denne vil sikkert øke når inntjeningen tar seg opp.

Selskapet har ved q2 tjent 0,08 USD eller omregnet i NOK 0,69 kr. Legger man til grunn litt høyere inntjening i Q3 og Q4 (gitt oljeprisen) så handler selskapet 8x earnings. Klarer selskapet å levere sine på sin produksjon og planer kan dette bli meget spennende fremover. Dette er høy risiko, men også en potensiell hyggelig oppside om de klarer å levere på produksjonsmålet de nå har guidet på.

Veien videre

Selv om de største selskapene er ferdig med sine tall er det fortsatt flere mindre selskaper som vil levere tall her hjemme. Flere sykliske selskap kommer til å levere tall de neste ukene, som til dels vil oppta markedet. Det blir spesielt interessant å følge logistikk, shipping og transportselskapene og høre hva de sier om hvordan effektiviteten vil være fremover. Mye av grunnen til dagens inflasjon er høye råvarepriser, men også skyhøye fraktrater som igjen forplanter seg til oss som forbrukere som kjøper sluttproduktet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.11.2021 00:21

Hva betyr det at noen av de står i svart, mens andre i blå?

Takknemlig for svar. Helt ny så prøver å oppdatere meg.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.11.2021 08:35

Støttekjøpene reduseres vel med 15 milliarder og ikke til 15 milliarder……..