Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i november

Vi legger bak oss nok en relativt fartsfylt måned. Kvartalstall, coronasmitte og vaksinenyheter er stikkord man har bitt seg merke i de siste 30 dagene. Nå venter egentlig bare markedet på når vi kan starte å vaksinere verden.

Jeg skal prøve å kronologisk gjennomgå mye av det viktigste som denne måneden har innehold. Det kanskje mest interessante for oss som er glad i børs og finans er kvartalstallene. Det var på forhånd knyttet stor usikkerhet til veksten i selskapenes inntjening før Q3. Coronavirus, nedstegninger og en generelt begrenset økonomi førte til at analytikerne stort sett bare har estimert vekst for it og teknologiselskaper, samt noe konsum. Så langt ser dette ut til å stemme.

Ser man på de store gigantene som Facebook, Apple Netflix, Google, Amazon og Microsoft har de stort sett levert bra tall og solid vekst i inntjening og brukermasse. Skal man trekke ut to gode og to dårlige, må det være Apple og Netflix som leverte noe under konsensus, mens Amazon og Facebook overrasket markedet positivt. Disse selskapene står for omtrent 20 prosent av den brede S&P-500 indeksen og er således premissleverandør for hvordan markedet i USA og for så vidt resten av verden vil oppføre seg. Det er bare slik det har blitt, og det er ikke nødvendigvis en fordel. En sektor som virkelig har vært banket ned i flere år nå, er olje og energi. Det ser vi også på de større «oil majors» som leverer relativt dårlige tall og ser ut til å belage seg på lavere råvarepriser enn hva tidligere antatt. I syklisk industri er det alltid vanskelig å forutse inntjeningen, da prisene på underliggende råvarer varierer ekstremt ut i fra alle mulige eksterne faktorer. Samtidig kan disse selskapene i kortere tidsrom få et voldsomt «bullrun» om verdensøkonomien skulle snu. Jeg er av den oppfatning av at vi kanskje står ved et veiskille her nå.

Dette har så absolutt skjedd den siste måneden og både oljeaksjer og oljeprisen er opp mange prosenter. Dette tyder på at vi har fått denne sektorrotasjonen, eller i alle fall et høyere fokus på de sykliske industriene. Spørsmålet vi alle lurer på nå er neste OPEC+ møte. Vil OPEC fortsette med disse store produksjonskuttene som vi har hatt så langt i 2020? Jeg tror det. Hvis man i tillegg da får en økonomi, mye raskere på fote enn tidligere antatt vil dette føre til at vi kanskje kan se oljepriser på 60 USD, allerede ved slutten eller tidlig neste år. Dette blir selvsagt bare antakelser fra min side, men likeså en ganske interessant føljetong å ta hensyn til for deg som investor og/eller spekulant.

Når vi nå får en vaksine, så er det veldig store infrastrukturprosjekter som står på trappene. USA har behov for en «ekstrem makeover», India er på full fart oppover og Kina vil alltid kreve store råvareresurser. De politiske styrene har i 2020 sett sine land falle inn i resesjoner og som en konsekvens har arbeidsledigheten nådd nye høyder. Derfor tror jeg en av de enklere tiltakene for å blidgjøre befolkningen er nettopp å oppgradere infrastrukturen. Da vil det bli skapt jobber, skattekroner blir betalt og flere og flere vil bli deltakende i arbeidslivet. Dette vil ligne på en slags etterkrigsreaksjon, som man for så vidt kan argumentere for at vi er/har vært inne i. Som sagt er dette mine tanker og om det vil skje vet jeg selvsagt ikke. Jeg liker bare å tenke i scenarioer, dette er et eksempel på et scenario.

Børsmåneden november ble stort sett preget av de positive nyhetene rundt en coronavaksine. Både Pzeifer, BioNTech og Moderna har i løpet av måneden fortalt markedet at de har en vaksine som foreløpig har 95 prosent virkning. Samtidig er dette forsøk «kun» gitt til rundt 40000 forsøkspersoner, men ut i fra disse testene er resultatet lovende. Dette ble tatt veldig godt imot fra markedet og har sendt verdens børser opp i håp om en snarlig tilbakegang til normalen. Ut ifra de siste prognosene snakkes det nå om at man kan starte et omfattende vaksinasjonsprogram tidlig i 2021, og dette har fått blant annet råvareprisene til å stige markant. Både olje, aluminium og kobber har steget i området 10-30 prosent. Dette har igjen bidratt til at selskaper som Norsk Hydro, Equinor, og Aker BP er opp tilsvarende som råvareprisene. Oslo Børs har som helhet tatt vaksinenyhetene til seg og sendt indeksen opp til pluss for året. November måned endte opp over 15 prosent, som er mye bedre enn sine europeiske og amerikanske konkurrenter. Dette har sammenheng med den store sykliske eksponeringen man får på Oslo Børs, og kommer økonomien tilbake i vekstmodus, vil etter alle solemerker denne trenden fortsette. Nå knyttes det stor spenning til om hvor tidlig man begynner å se resultater av vaksinasjonsprogrammet og således om verdensøkonomien overrasker positivt på de neste konjunkturmålingene.

Selv om børsene har steget til nye rekordnoteringer i løpet av november måned, har realøkonomien fortsatt å slite. Vi ser fortsatt kraftige nedstigninger og smitteoppblomstring i de store hovedstedene i verden. Her kan man nevne at store metropoler som Paris, London og Berlin er i helt eller delvis lockdown. Her hjemme ser vi fortsatt kraftige nasjonale og lokale tiltak mot smitten. I følge verdens helseorganisasjon og øvrige myndigheter vil vi måtte holde på disse tiltakene helt, eller delvis inn i 2021. Samtidig ser gjerne aksjemarkedet seks måneder frem i tid og fortsatt positive nyheter i forhold til vaksinasjonsfremgangen vil være viktig for videre utvikling i markedet.

Øvrig legger Oslo Børs bak seg en meget sterk måned og endte opp over 15 prosent. Mye av oppgangen kan tilskrives oljeprisen som er opp over 26 prosent for november måned. Samtidig ser man at «grønne aksjer» fortsatt er i en positiv trend. Med innsettelsen av Joe Biden og «Green New Deal», vil nok dette fokuset også løftes høyt i perioden fremover også.

Min portefølje

YTD performance: -2,8 Oslo Børs: +0,71% (shareville er ikke helt oppdatert)

Panoro Energy
PCI Biotech Holding
Pareto Bank
Sparebank 1 Midt Norge
Hunter Group
Mowi

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Nordnet, Kahoot
Salg:
Arise AB

Jeg skal være den første til å innrømme at min portefølje ikke har vært god i år. Det er heller ikke poenget med denne oppsummeringen av måneden. Jeg bruker heller dette skrivet for å samle mine tanker for hver enkelt måned, så jeg får sammenstilt at av informasjon, tanker og innspill jeg har konsumert gjennom måneden, og som forhåpentligvis er til nytte for deg som leser dette.

Som nevnt (mange) ganger tidligere har jeg hatt tro på en syklisk oppsving, og dette har også min portefølje vært vektet mot. Denne oppsvingen har virkelig fått fart på seg denne måneden og blant annet Panoro Energy er en av aksjene som har bidratt best til en ok avkastning denne måneden. I tillegg har Kahoot etter en liten nedtur i starten av måneden, klatret oppover. De fleste selskapene mine har også kommet med tall denne måneden. Det selskapet jeg tror det var knyttet størst forventninger til, var Hunter Group.
I følge deres rapport har de nå ferdigstilt salget av to av sine tankere, nemlig Hunter Laga og Hunter Saga. De sitter igjen med 60 millioner dollar i ren profitt på salget. Med dollarkurs på 9kr (gjør det enkelt) tilsier det ca 30 øre per aksje i et eventuelt utbytte. Foreløpig har selskapet tjent 90 øre per aksje så langt i år, pluss disse 30 ørene fra salg, så tilsier jo dette at selskapet kan betale (per i dag) 1,2kr i utbytte. Jeg tror vi får enda mer detaljer når Q4 er ferdig og antar vi får et utbytte på rundt 1 NOK. Det er i så fall en dividende avkastning på 35% som må sies å være hyggelig. Ellers er rapporten god synes jeg i forhold til at markedet i dag er elendig. Average daily earnings på $59,7k i Q3, og ingen nedetid på sine skip. 88% av Q4 nå dekket inn på $41,4k og 52% av Q1 2021 dekket inn på $35,5k. Break even nivåene til Hunter Group er på 20 500 dollar dagen. Med andre ord er mye av Q1 2021 allerede dekket med over 70 prosents profittmargin. Dette synes jeg er lovende og jeg velger foreløpig ikke å gjøre noe med mitt innehav.

Ellers deltok jeg, som 32000 andre Nordnet aksjonærer i børsnoteringen av Nordnet. Jeg har selv aksjer her, på en annen konto som jeg etter hvert også vil vise. Grunnen til at jeg har valgt en annen konto for dette er i første rekke hvor jeg hadde ønsket kapital, samt at det er greit å skille i forhold til at jeg også jobber for Nordnet. I så måte er det uansett begrenset hva jeg kan si og dvele om selskapet, og falt på at dette var best løsning. Jeg ville bare understreke at jeg selv også er med og har tro på mine kollegaer i tiden fremover. Bortsett fra dette vil jeg ikke kunne kommentere noe ytterligere i forhold til hvordan selskapet går fra dag til dag, da dette er sensitivt for noterte aksjer.

Veien videre
Vi begynner å se slutten på et av de mest begivenhetsrike årene i moderne historie. Om dette er med positivt eller negativt fortegn lar jeg være opp til deg som leser dette, men det har i alle fall ikke stått på spenningen og farten i markedet.

Vi går derimot inn i en relativt «teknisk» måned der jeg tror vi vil få mye ulike utslag på en del aksjer. Den ene grunne til dette er selvsagt hvordan vaksinenyhetene blir synliggjort fremover, men samtidig er det årsslutt. Dette vil si at flere store fond vil både kjøpe og kvitte seg med ulike aksjer fremover. Det typiske er at man kvitter seg med en del selskaper som legger bak seg et dårlig år, mens man kjøper de selskapene som har steget godt. Denne «teknikaliteten» har gjerne ført til de mye omtalte «nyttårsrakettene», som Peter Hermanrud har vært grunnlegger av. Jeg publiserte for første gang i fjor det samme, og tenker å gjøre det samme i år. Det lille jeg gjør som forskjell fra andre aktører er at jeg vil etter denne perioden er over også legge hodet på blokka og se om det faktisk fungerer. Rundt midten av desember vil jeg publisere fire av de aksjene som har gått dårligst, fire av de aksjene som har gått best og fire aksjer jeg selv tror kan bli bra i disse 3-4 ukene teorien spiller seg ut. Etter dette vil jeg selvsagt dele de opp og således justere for evt veldig lav likviditet og andre vesentlige faktorer.

Jeg vil også selv ta en posisjon i en eller flere av disse selskapene og være med i 4 uker, som er min bindingstid.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.12.2020 15:36

Skjønner ikke helt vitsen med å blogge om at man har gjort det dårligere enn totalindeksen….

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.12.2020 14:52

Det er alt for mange rådgivere og såkalte eksperter som mener i hytt og pine. Eller skryter av suksessene (og legger lokk på fiaskoene). Felles for de alle er 0 i interesse og tillit. Når man blottstiller hele egen portefølje og deler sine tanker rundt denne som her så er det faktisk både interessant og tillitsvekkende.

Gjest
Gjest
02.12.2020 13:12

Takk for oppsummeringen. Interessant å se hvor tett man ligger på indeksen selv om man plukker aksjer selv.