Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i juni

Sommeren står for tur og man ser sakte, men sikkert at likviditeten skrumper inn på børs. Likevel er det straks klart for kvartalstall som kanskje kan by på store svingninger og muligheter.

Juni har vært en makroøkonomisk måned med mye spennende hendelser. Rentemøter og inflasjonstall har stått i sentrum og markedene har reagert kraftig ned på nyhetene som er kommet. Fasit er at både S&P-500, Oslo Børs, de nordiske børsene og Nasdaq-100 indeksen er ned i området 5-8 prosent den siste måneden. Dette er selvsagt ikke rart da vi har fått bekymringsverdige sterke inflasjonstall og at sentralbankene har svart med å sette opp rentene kraftig. Både FED og Norges Bank tok i kraftig i sine hevinger. FED på sin side kom med en heving på hele 0,75 prosent, mens Norges Bank hevet renten med 0,5 prosent. Dette kraftig skyts i seg selv, men jeg tror markedet ble enda mer skremt av rentebanen som sentralbankene guidet på videre. Her er det snakk om å fortsette å sette rentene opp kraftig gjennom 2022 og inn i 2023. Tror jeg på denne rentebanen? Nei- jeg tror ikke vi kommer opp på 3-4 prosents sentralbanks-rente i løpet av de neste årene. Økonomien er per i dag for skjør til dette. Jeg tror heller på scenarioet av den globale økonomien går inn i en resesjon i løpet av sommeren, som vil naturlig dempe aktiviteten i økonomien. Resesjon og rentehevninger henger ikke sammen, og jeg tror derfor vi ikke vil se denne voldsomme rentebanen som nå markedet priser inn.

Det er godt mulig jeg tar feil, men jeg tror rett og slett ikke at økonomien vi i dag er vitne til, med høye råvarepriser, økte lånekostnader og ikke minst galopperende matvarepriser er bærekraftig på sikt. På et tidspunkt vil husholdningene bli tvunget til å redusere forbruket. Vi får se hva som skjer, men over er i alle fall min tese.

Min portefølje

YTD performance: -5% Oslo børs: -2% Dow Jones World indeks: -20,5%

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Kitron

Subsea 7

Nasdaq-100 (QQQ)

Maha Energy

Nordic Semiconductor

Subsea 7

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp: Maha Energy, Nordic Semiconductor

Salg:

Jeg har denne måneden kjøpt både Nordic Semiconducor og Maha Energy. Nordic Semiconductor har jeg kjøpt av tre grunner:

  • Prisingen har kommet ned noe
  • Etterspørselen etter microchipper er fortsatt høy
  • Ordreinngangen og produksjonen er uforandret for Nordic

Her tror jeg rett og slett at markedet undervurderer den ekstreme etterspørselen det er etter microchipper i dag. Selv om rentene er på vei opp og man ser tendenser til en svakere økonomi, tror jeg likevel at denne sektoren blir en langsiktig vinner. Microchipper blir inkludert i stadig mer forbruksvarer og det er fortsatt svært få produsenter av dette. Nordic har også vist seg å ha flere store internasjonale kunder, som isolert sett er veldig positivt. Apple er blant de. Om jeg kjøpte på feil tidspunkt? – Jepp, aksjen har falt 15 prosent siden jeg kjøpte den, men om ting skulle snu- kanskje etter kvartalsrapporten så kan det være oppside i aksjen etter min mening. Vi får se og det er igjen bare min tese.

Et annet selskap som er i en bransje som går så det griner er Maha Energy. Selskapet falt i forrige uke 16 prosent etter at selskapets mangeårige VD sa opp for å bruke mer tid på familien. Jeg synes fallet i forkant og på dagen nyheten kom var voldsomt, og har igjen vektet opp i aksjen. Oljeprisen er fortsatt høy, og jeg har fortsatt tro på at selskapene klarer å generere en enorm kontantstrøm på disse nivåene. VD beviste også at han har tro på selskapet og kjøpte for noen dager siden aksjer for 1 million svenske kroner, selv om han har forlatt roret. Selskapet er mye mindre og således mer skjørt enn eksempelvis Aker BP, men oppsiden er dertil større om selskapet klarer å levere på produksjonen. Igjen, dette er mine tanker og på ingen måte noen råd.

Veien videre

Nå skifter markedet straks fokus fra makro til mikro. Med det mener jeg at selskapene straks begynner å komme med kvartalstall. Dette kan by på mye action og ikke minst mye nyttig informasjon om hvordan de forskjellige bransjene ser på verden- det blir som alltid spennende og jeg kommer til å holde følge med børsen selv om jeg er på ferie.

Jeg ønsker med dette en riktig god sommer til alle våre kunder og lesere. Kos dere masse med venner, kjente og kjære så er det bare å samle krefter til en hektisk og interessant sensommer og høst.

God sommer!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer