Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje i 2022

I likhet med de fleste fondskunder har også mine aksjeverdier falt betydelig i år. I fjerde kvartal har jeg imidlertid knepet litt inn på verdensindeksen, men jeg ligger fortsatt to prosentpoeng bak indeksen hittil i år.  

Et lyspunkt er at min Sharevilleportefølje igjen ligger litt foran verdensindeksen siste 3 årene.

I ukens Pengepodden-episode, som publiseres 22.12, vil Roger, Mads sog jeg gå gjennom våre Shareville-porteføljer, og gi hverandre ris og ros.

Her følger de harde fakta:

Avk YTD 22Avk siste 12 mndAvk siste 3 år
Min Sharevilleportefølje (per 21.12.22)-10,5 %-8,9 %27,4 %
Storebrand Indeks alle markeder (MSCI ACWI i NOK)-8,7 %-8 %26,4 %

Avkastningstall per 21.11.22. Jeg bruker Storebrand Indeks Alle Markeder / MSCI All Countries Index målt i NOK, som inkluderer Vekstmarkeder, som referanseindeks. Merk at funksjonen på Shareville hvor man kunne sammenligne sin portefølje mot alle slags fond og aksjer dessverre er borte inntil videre.

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen aktive sektor-, faktor- og regionfond som kan skape meravkastning over tid, selv om jeg vet at det ikke er noen enkel oppgave.

Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilke aksjefond man velger.

9 fond i porteføljen – overvekt verdi, Norge, fornybar

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje.

I øyeblikket utgjør mine tre globale indeksfond, Nordnet Indeksfond Global ESG, KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret og Nordnet Indeksfond Emerging Markets ESG, 55 % av porteføljen min. Disse tre utgjør til sammen ”hele verden”, dvs All Countries-indeksen, dvs både DM og EM. Dette utgjør fundamentet i porteføljen min, og sikrer meg global markedsavkastning på over halve investeringen min. Andelen indeksfond er høyere enn de fire foregående årene. Det skyldes dels at mine aktive fondsvalg har tapt mot indeks det siste året, dels at jeg har kjøpt mer indeksfond fordi jeg har vært lite fornøyd med mine aktive fondsvalg.

Som nevnt flere ganger før: Det enkleste er ofte det beste, nemlig å sette alle de langsiktige pengene i et globalt indeksfond. Jeg velger likevel å fortsette med å vedlikeholde en aktiv fondsportefølje, fordi det er moro og lærerikt.

Kilder til meravkastning hittil i år

To av mine aktive aksjefond (som jeg har eid hele året) har slått Verdensindeksen YTD per 21.12.22:

Nordea Stabile Aksjer Global Etisk. Dette er et verdibasert globalt aksjefond med lav volatilitet som har gitt 4 % avkastning YTD, som er hele 12 prosentpoeng bedre enn verdensindeksen. Fondet har meget god langsiktig historikk, med 5 av 5 Morningstar-stjerner.For litt over ett år tid siden gjorde jeg en analyse av ulike globale verdifond på bloggen, og dette Nordea- fondet kom bra ut av sammenligningen.

Storebrand Renewable Energy (8 % YTD, som er 16 prosentpoeng bedre enn verdensindeksen). Jeg har fått økt tro på fornybar-fond etter den tragiske Ukraina-krigen og Joe Bidens ”climate act-pakke”. Dette er hendelser som presser frem økt satsing på fornybar energi, spesielt i EU. Merk at dette fondet svinger mer enn Handelsbanken Bærekraftig energi og DNB Miljøinvest. Dette fordi Storebrands fond er mer konsentrert, dvs investerer i færre subsektorer og eier færre selskaper (ca 40 selskaper). Men fondet og har hatt best avkastning av disse tre fondene hittil i år og siste 12 måneder.

Kilder til mindreavkastning hittil i år

VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF. Minus 30 % YTD er brutalt. Jeg har fortsatt langsiktig tro på video gaming-sektoren, dels fordi jeg har tre barn som elsker å spille dataspill – og de betaler gledelig av ukelønnen for å kjøpe poeng/coins/skins etc. Dette fondet utgjør p.t. kun 4 % av porteføljen min, og er å anse som krydder i porteføljen.

Nordnet Indeksfond Global ESG. Minus 10 % avkastning er ett prosentpoeng svakere enn Storebrand Indeks Alle Markeder – og ca ett prosentpoeng svakere enn sammenlignbare globale indeksfond som KLP AksjeGlobal Indeks P og DNB Global Indeks. I fjerde kvartal har Nordnets indeksfond halvert differansen mellom KLP og DNBs indeksfond. Forskjellene skyldes at referanseindeksenMSCI World ESG Leaders, som inneholder de 50 % antatt mest bærekraftige selskapene i moderindeksen MSCI World, har gjort det svakere enn MSCI World-indeksen det siste året.

Jeg mener at det for de fleste er hipp som happ hvilke globale indeksfond de kjøper, så lenge kostnadene er lave. Forskjellene i innhold og avkastning er små på lang sikt, og alle de norskforvaltede globale indeksfondene har en viss ESG-sceening.

EM-indeksfondet mitt har også gjort det litt svakere enn verdensindeksen. Men dette fondet er en del av min permanente globale indeksportefølje, så det legger jeg ikke noe vekt på.

Tabellen viser min fondsportefølje, med tilhørende avkastning hittil i år (YTD), siste 12 måneder samt andel av porteføljen.

Jeg gjorde ingen endringer i porteføljen i 4. kvartal.

Jeg kan nevne at jeg i september tok et veddemål på at norske kroner skulle styrke seg mot dollar og euro. Da solgte jeg halvparten av Nordnet Indeksfond Global ESG og byttet til KLPs valutasikrede globale indeksfond. Da var dollarkursen 10,2 mot NOK. I dag er kursen 9,9, så veddemålet er så vidt i pluss så langt. Jeg presiserer at å slå av og på valutasikring kun er for spesielt interesserte. Jeg anbefaler vanligvis våre kunder å velge ikke-valutasikrede aksjefond, fordi du normalt får en gunstig støtpute-effekt når aksjemarkedet faller og NOK svekker seg (samt at kostnadene er noe lavere).

Jeg vil avslutte med å ønske alle lesere og kunder en riktig god jul og et inntektsbringende 2023!

Les tidligere porteføljeoppdateringer fra vår spareøkonom her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer