Gå til hovedinnhold

Private Banking-kunder hamstret Aker BP

Til tross for et urolig mai marked med opptrapping av handelskrig og et fall på 11 prosent i oljeprisen lar ikke Private Banking-kundene seg skremme. Selv om oljerelaterte aksjer falt som en stein gjennom mai måned, trosset kundene stormen og kjøpte Aker BP med begge hender.

Våre Private Banking-kunder omsatte aksjer for 1,7 milliarder kroner i mai, og netto ble det solgt aksjer for 39 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 41 millioner. Bank Norwegian topper salgslisten, med et nettosalg på 22,8 millioner kroner.

Volatilitet i oljemarkedet

– Oljemarkedet har vært ekstremt volatilt i mai måned. Til tross for et kraftig rykk tidlig i måneden som en konsekvens av USA sine sanksjoner mot Iran har oljeprisen falt 11 prosent i mai måned. De siste to ukene har frykten for en eskalering i handelskrigen og en forventet lavere global vekst vært toneangivende for oljeprisfallet. Selv med økt usikkerhet ovenfor etterspørselen etter olje ser vi at våre kunder laster opp i oljesensitive aksjer som Aker BP og Spectrum.

Børsmåneden mai var øvrig preget av kvartalstall og frykt for en eskalerende handelskrig. Mai måned endte til slutt ned over 3 prosent. Signalene om en stadig mer opphetet handelskrig mellom Kina og USA samt at OECD har vært ute å guidet ned veksten i verden har satt en ordentlig støkk i markedet. I tillegg til handelskrigen bekymrer markedet seg også for usikkerheten rundt Brexit og ikke minst den eskalerende gjeldsgaloppen i Italia. Som en konsekvens av dette har de lange statsrentene i USA falt over 10 prosent denne måneden og markedet priser nå inn at Federal Reserve vil kutte renten senere i år. Med denne eskalerende utryggheten ser vi at våre Private Banking kunder har tatt ned sin eksponering mot aksjemarkedet og har derav nettosolgt gjennom mai måned.

På salgstoppen blinker Bank Norwegian, NEL og TGS-NOPEC seg som soleklare kandidater.

– Selv om Bank Norwegian kom med gode tall under sin rapportering ser vi en trend i at private investorer tar ned eksponeringen mot forbrukslånsbankene. Dette er naturlig da disse bankene opplever sterk regulatorisk motvind fra myndighetene i disse dager og derav ser fremtiden mer utrygg ut enn på lenge for selskaper som Bank Norwegian.

Mest kjøpeMest solgte
Aker BPNorwegian Finans Holding
SpectrumNEL
Norsk HydroTGS-NOPEC
DNOProtector Forsikring
EquinorYara International
StorebrandPGS
Norwegian Air ShuttleElkem
Borr DrillingKomplett Bank
Okeanis Eco TankersMowi
KitronTomra Systems

Private Banking-fondskunder skremt av handelskrig

Våre Private Banking-kunder nettosolgte aksjefond i april. Rentefond, inklusive high yield-fond, kjøpes.

Mai ble en rød børsmåned, preget av opptrappingen av handelskrigen mellom Kina og USA. Den negative stemningen smittet over på Nordnets Private Banking-kunder, som nettosolgte fond for 18 millioner kroner i mai. Aksjefond ble solgt for 30 millioner, kombinasjonsfond ble kjøpt for 4 millioner og rentefond ble kjøpt for 8 millioner.

Det er andre måneden på rad at våre PB-kunder har nettosalg av aksjefond.

Verdensindeksen MSCI World Index falt ca 5 prosent i mai, mens Oslo Børs falt noe mindre, rundt 3 prosent. Mest falt asiatiske børser, som var ned mellom 6 og 9 prosent, tynget av opptrapping av handelskrigen. Fremdeles er oppgangen solid siden nyttår: Verdensindeksen er opp nesten 10 prosent siden årsskiftet pr 31.5.19.

To rentefond på kjøpstoppen

Forte Obligasjon og Fondsfinans Kreditt er de mest kjøpte fondene blant våre PB-kunder i mai. På salgstoppen finner vi KLP Aktiv Rente og Alfred Berg Nordic Gambak. Sistnevnte er et relativt nystartet fond fra Alfred Berg, som har gjort det litt svakere enn referanseindeksen siden oppstarten.

Mest kjøpteMest solgte
FORTE OBLIGASJONKLP AKTIV RENTE
FONDSFINANS KREDITTALFRED BERG NORDIC GAMBAK
ODIN EIENDOMFIRST GLOBAL FOKUS
DNB TEKNOLOGIHOLBERG GLOBAL
LANDKREDITT NORDEN UTBYTTEPARETO INVESTMENT FUND
ODIN GLOBALHOLBERG NORGE
STOREBRAND INDEKS ALLE MARKEDERDNB NORGE INDEKS
NORDNET SUPERFONDEN DANMARKALFRED BERG NORDIC BEST SELECTION
FONDSFINANS HIGH YIELDDNB OBLIGASJON
LANDKREDITT UTBYTTEFORTE KREDITT

Se forrige Private Banking-statistikk her: TGS-NOPEC mest kjøpte aksje i april måned.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.06.2019 06:39

Hvorfor får ikke PB kunder den laveste minstekurtasjen (prismodell mini)?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.06.2019 19:59

Hei Geir, man kan søke om mini-kurtasjen selvom man er en PB kunde. Det gjør man via “Mine sider” – Profil & Innstillinger – Kontoer (velg riktig konto i rullgardinmenyen) og deretter endre kuratsje ved å klikke på blyanten. Merk at mini-kurtasjen overstiger minstekurtasjen for PB om man foretar en handel for over 26 000 kr.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.06.2019 12:53

Det er bra det, men da får man jo ikke den beste prosentvise kurtasjen. Synes fortsatt at PB for å være det mest attraktive produktet burde ha både lavest minstekurtasje og lavest prosentvis kurtasje. Nå tilbyr jo f.eks Nordea minstekurtasje på 1 krone, noe som gjør at pengene kan settes i arbeid raskere.