Gå til hovedinnhold

Pensjonister betaler høye gebyrer på pensjonskapitalbevis

«Over en halv million nordmenn betaler fortsatt høye gebyrer på gamle pensjonskapitalbevis». Dette er overskriften i siste utgave av «Vi over 60». Nordnets spareøkonom uttaler at pensjonister nærmest blir flådd – og det uten å vite det.

I desemberutgaven av «Vi over 60», som titulerer seg som landets største magasin for godt voksne, med 220.000 lesere, kan man lese en tre siders artikkel om pensjonskapitalbevis. Nordnets spareøkonom ,Bjørn Erik Sættem (bildet over), er hovedkilde i artikkelen.

Nordmenn eier over én million pensjonskapitalbevis-avtaler til en verdi av ca 75 milliarder kroner. Pensjonskapitalbevis er pensjon fra tidligere arbeidsgivere i privat sektor.

Eierne av disse pensjonskapitalbevisene er alderspensjonister, ansatte i offentlig sektor, studenter, hjemmeværende, næringsdrivende samt nordmenn som bor i utlandet. Disse gruppene har ikke en Egen pensjonskonto, siden de for tiden ikke jobber i en bedrift med innskuddspensjon. De nyter ikke godt av høy konkurranse med tilhørende lave kostnader i bedriftens innskuddsordninger, men belastes høye administrasjons- og forvaltningskostnader hos de store pensjonsleverandørene. Det skriver «Vi over 60» i desember-utgaven.

Merk: Jobber du i en bedrift i privat sektor har du en Egen pensjonskonto. Her betaler arbeidsgiver gebyrer og kostnader så lenge du er ansatt i bedriften. Du kan riktignok flytte pensjonskontoen til en annen leverandør, for eksempel Nordnet. Les mer om Egen pensjonskonto hos Nordnet her.

– Blir nærmst flådd

Nordnets spareøkonom uttaler blant annet:

– Pensjonskapitalbevis er et eget produkt, med egen prisliste. Og de tradisjonelle pensjonsleverandørene tar seg god betalt av lojale og ubevisste kunder. I markeder med lav konkurranse vil som regel kostnadene være høye, sier Nordnets spareøkonom Bjørn Erik Sættem til «Vi over 60».

I artikkelen står det videre: Sættem synes det er urimelig at kostnadene i pensjonsavtalen din skal mer enn dobles den dagen du slutter å jobbe og går av med pensjon. Pensjonsforvalteren gjør den samme jobben som før, men det er ikke lenger bedriften som betaler kostnadene, men den ansatte selv, altså den ferske pensjonisten. Han mener pensjonistene nærmest blir flådd – og det uten å vite det, skriver magasinet.

Over dobbelt så høye kostnader

Tall fra Finansportalen viser at for de tradisjonelle pensjonsleverandørene så er årlige totale kostnader i et pensjonskapitalbevis med en saldo på 100.000 kroner er over dobbelt så høye som kostnadene på en selvvalgt Egen pensjonskonto, forutsatt billigste investeringsvalg (globalt indeksfond). Er saldoen kun 10.000 kroner, kan kostnadene være over ti ganger så høye, og summere seg til mellom to og fem prosent årlig. Utfordrerne Kron, Nordnet og Duvi, samt arbeidstakerorganisasjonenes pensjonsavtaler, har samme kostnader for et pensjonskapitalbevis og selvvalgt Egen pensjonskonto. Se tabell under, som er sakset fra artikkelen i «Vi over 60».

Den store – og urettferdige – prisforskjellen – har Nordnet beskrevet før. Nordnet, sammen med Forbrukerrådet, lanserte våren 23 et forslag for å bedre konkurransen og redusere prisene på pensjonskapitalbevis. Forslaget er beskrevet i artikkelen i «Vi over 60» og kan leses i dette innlegget.

Pensjonsmegleren Wills Towers Watson er enig

Fagsjef Bjørn-Erik Nordahl i pensjons- og forsikringsmegleren Wills Towers Watson AS (WTW) sier til «Vi over 60» at han er enig i Nordnets synspunkter. Nordahl har også advart sine bedriftskunder mot de høye prisforskjellene.

– Pensjonistene har flere valgmuligheter og det er nok kanskje best å finne den rette leverandøren før man går over i pensjonistenes rekker. Valgene for pensjonisten kan både være å velge rett fondsvalg, men også velge sin egen leverandør før man blir pensjonist. Dette er nå mulig innenfor systemet for Egen pensjonskonto. Min mening er at forvaltningshonoraret for pensjonistene ikke bør være høyere enn 0,6 prosent, sier Bjørn-Erik Nordahl til magasinet.

«Vi over 60» har også snakket med Finans Norge, som er uenig med Nordnet i at det er lav konkurranse på pensjonskapitalbevis.

– Priser på forvaltning og administrasjon av Egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis fastsettes i et marked med sterk konkurranse mellom mange aktører. Vi opplever at innføringen av Egen pensjonskonto har bidratt til å styrke konkurransen i markedet, sier direktør for Liv og Pensjon, Stefi Kierulf Prytz.

PS: Du kan flytte pensjonskapitalbevis til Nordnet (eller til en annen leverandør). Les mer om pensjonskapitalbevis hos Nordnet her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer