Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Utbyttestrategier og utbytteaksjer på Oslo Børs

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik og Mads digitalt besøk av Sigurd Klev, forvalter i Landkreditt Utbytte. Tema er utbyttestrategier og utbytteaksjer på Oslo Børs.

PS: Denne podcasten ble også tatt opp som video-nettmøte, fordi det ble vist noen foiler underveis. “>Nettmøtet kan sees på Nordnets YouTube-kanal.

Landkreditt Utbytte har 4 av 5 stjerner hos Morningstar og vant prisen for beste norske aksjefond i Morningstar Fund Awards 2019 og 2020.

Sigurd forteller at det ikke har vært en målsetting for fondet å slå Oslo Børs, men å ha lavere svingninger enn børsen og gi samme avkastning.

Se når de ulike selskapene på Oslo Børs (hovedindeksen) deler ut utbytte på utbytteaksjer.

Utbytte som faktor

(fra 06:06) I lange perioder har utbytteaksjer gjennomgående gjort det bedre enn det generelle aksjemarkedet. Sigurd bruker det amerikanske aksjemarkedet som eksempel, hvor S&P 500 Dividend Aristocrats-indeksen, som består av utbytteaksjer som har gitt økende utbytte i minst 25 år på rad, har gitt bedre avkastning enn den brede S&P 500 indeksen siden 1998. Utbytteaksjer har normalt noe mindre svingninger enn det generelle aksjemarkedet, siden de ofte kjennetegnes som trauste, modne verdiselskaper med sterk balanse og stabile overskudd.

Bjørn Erik forteller at utbyttefaktoren regnes som en av flere underkategorier i sekkeposten “verdifaktorer”, og verdiselskaper har generelt gjort det svakere enn vekstselskaper etter finanskrisen.

Mads lurer på om Sigurd vuderer å ta inn oljeselskaper som Equinor og Aker BP i fondsporteføljen, siden disse nå er i stand til å gi gode utbytter. Det vil han ikke – hør hvorfor.

Les innlegg fra Landkreditt Forvaltning her.

Investeringstrategi og enkeltaksjer

(fra 25:51) Fondet investerer hovedsakelig i utbyttebetalende aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Sigurd ser etter etablerte selskaper med stabil inntjening, forpliktende utbyttepolitikk og sunn finansiering. Han ligger for eksempel unna sykliske sektorer som shipping og rigg, selv om dette er selskaper som gir høye utbytter i perioder. I nedgangstider stopper nemlig utbyttene opp, og selskapene må hente penger.

Sigurd forteller om sektorfordelingen i Landkreditt Utbytte, som er ca 40 % bank / egenkapitalbevis, 20 % handel, industri og transport, ca 15 % finans og eiendom og 14 % sjømat og 10 % TMT. De største enkeltposisjonene er Pareto Bank, Storebrand og noen sparebanker.

Mads spør om utbyttebegrensningene som norske myndigheter har kommunisert, som har redusert utbytte-yielden i fondet det siste året fra omlag 4 % til 3 %.

Les mer om investeringer i utbyttefond her: Lavere risiko – samme avkastning

Landkreditt Utbytte sine største posisjoner

PosisjonerProsent av fondet
Telenor5%
Sparebank 1 SR-BANK5%
AF Gruppen5%
ATEA4.9%
Sparebanken Vest4.89%
Pareto Bank4.83%
Sparebank 1 Østlandet4.83%
Storebrand4.77%
Sparebank 1 SMN4.77%
DNB4.62%
Tall per 31/03/21

Hør også forrige #pengepodden-episode: Hvordan håndtere følelser i aksjemarkedet

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer