Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Aksjefondet som gir deg årlig utbytte

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Trond Tjensvold, forvalter i aksjefondet SpareBank 1 Utbytte. Tema er utbytteaksjer og utbyttefond.

SpareBank 1 Utbytte det første aksjefondet på Nordnets plattform som betaler ut årlig utbytter til kundene. Fondet har 5 av 5 stjerner i Morningstar. Halvparten av porteføljen investeres i norske aksjer og halvparten i internasjonale aksjer.

Fondet betaler ut ca. 4% årlig i utbytte

(fra 5:55) Siden oppstarten for litl over 10 år siden har fondet utbetalt ca 4 % i årlige utbytte til andelseierne (som har valgt andelsklasse U, som gir årlig utbytte). Dette tilsvarer omlag de reelle utbyttene fra selskapene. 

Trond forteller at flertallet av andelseierne har valgt andelsklassen uten utbytte-utbetaling. Ca 10 % av forvaltningskapitalen står i den utbyttebetalende andelsklassen.

Betydningen av kildeskatt diskuteres. Når en investor mottar utbytte fra et utenlandsk selskap må han eller hun som regel betale en viss kildeskatt, typisk 15 %.

Trond forteller at aksjefondet hans også betaler en viss kildeskatt på mottatt utbytte, men at satsen varierer mellom landene. Forvalters depotbank gjør en jobb med å minimere kildeskatten, slik at gjennomsnittlig kildeskatt som andel av den internasjonale aksjeporteføljen utgjør 6-7 % – altså mer enn en halvering av «standardsatsen» på 15 %. På totalporteføljen (inkl norske aksjer) utgjør betalt kildeskatt ca 0,12 % årlig i form av en skattekostnad – som igjen medfører lavere avkastning. Dette gjelder alle internasjonale aksjefond, som alle må betale en viss kildeskatt.

Investeringsstrategi og portefølje

(fra 17:17) Hva er det som gjør utbytteaksjer spesielt attraktive, spør Bjørn Erik. Trond forteller at årlige utbytte er et tegn på sunne finanser, at utbytte er mer stabilt enn aksjekursen, og at selskaper som betaler ut utbytte ofte er mer disiplinerte i kapitalallokering og investeringer.

Fondet kan kun eie selskaper som gir utbytte. Men hva skjer når et selskap slutter å betale ut utbytte, spør Bjørn Erik.

Trond forteller om sektorfordeling og de største posisjonene. Finans utgjør ca 30%. Dette inkluderer investeringsselskaper som Investor AB. Olje & Gass (eks.: Equinor og Vår Energi) og Forbruksvarer 15,90% (eks.: Europris) er også store sektorer.

Bjørn Erik gjør en kort sammenligning av avkastning og kostnader av de fem norskforvaltede utbytte-fondene: Landkreditt Utbytte, Landkreditt Norden Utbytte, Fondsfinans Utbytte og Heimdal Utbytte. Se listen på Nordnet.no her.

En vanlig nybegynner feil er å investere i de selskapene som gir aller høyst utbytte. Hør hva Trond sier til denne påstanden.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Per
Per
15.12.2023 08:40

Mange investerer i utbytteaksjer eller fond/etf som betaler ut utbytte for å få en fast utbetaling. Når skal Nordnet gi kundene mulighet for uttaksavtale for alle fond? Da blir ikke investeringsuniverset til disse investorene begrenset til de “få” fond/etf’ene som faktisk gjør dette.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Per
18.12.2023 16:21

Hei Per. Jeg er enig i at uttaksavtale i fond hadde vært en fin tjenste å tilby våre kunder. Jeg har foreslått det for mine svenske kolleger flere ganger, men det er så mye vi har på “ønskelisten”. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Knut
Knut
Svar på  Per
07.02.2024 21:07

Støtter denne.
Den hadde vært steike fin slik vi innretter oss økonomisk nå.