Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Psykologiske feller med hobbyinvestor Nicolay Herje

Bjørn Erik og Roger har besøk av hobbyinvestor Nicolay Herje (33 år). Nicolay outet seg selv på Twitter og skrev at han var en irrasjonell investor som ofte handlet i panikk. I denne episoden får du høre om de vanligste psykologiske fellene i aksjemarkedet, og om Nicolays tabber som fersk investor.

I begynnelsen av februar postet Nicolay en uvanlig melding på Twitter (@nsherje): “Jeg blir nok ikke tatt inn i rådgiver-teamet til @NordnetNO med det første, men hvis dere vil ha meg i Pengepodden for å fortelle om hvordan man handler i panikk og å være den beste irrasjonelle investoren, er jeg klar”.

Bjørn Erik tok Nicolay på ordet, og nå gjester han altså #pengepodden.

Nicolay forteller at han begynte med aksjeinvesteringer i 2018. Han har hatt en røff start, med navgativ avkastning, og gjort mange tabber. Det siste året har han utviklet en god investeringsstrategi, som har gitt gode resultater så langt. Strategien går hovedsakelig ut på å investere i utbytteaksjer i Norden og USA med en tidshorisont på minimum 10 år. De fem største postene er Vår Energi, Evolution, AF Gruppen, Bouvet og Microsoft. I tillegg har han en langsiktig fondsportefølje med månedlige innskudd, som består av KLP AksjeGlobal Indeks, DNB Teknologi og Nordea Stabile Aksjer Global Etisk.

Roger og Bjørn Erik kommenterer kort porteføljen til Nicolay. Dagens portefølje ser robust ut. Porteføljen kan sees på Shareville.

Psykologiske feller

(fra 9:22) Bjørn Erik går gjennom de vanligste psykologiske fellene som investorer går i. Nicolay kommenterer om han kjenner seg igjen og kommer med flere eksempler på hvordan han har blitt psyket ut. Roger supplerer underveis og kommer med råd.

Felle nr 1: Kjøper når kursene er høye

Studier viser at når aksjemarkedet går opp, investerer investorene mer. Og når markedet går ned, trekker de ut penger. Denne irrasjonelle oppførselen fører til at kundenes avkastning blir lavere enn avkastningen i aksjemarkedet på lang sikt.

Felle nr 2: Overdreven selvtillit / gambler’s fallacy

Gamblers fallacy oppstår når en person feilaktig tror at en viss tilfeldig hendelse er mindre sannsynlig eller mer sannsynlig å skje basert på utfallet av en tidligere hendelse eller serie av hendelser. Har du gjort noen gode investeringer på rad, tror du at du er verdensmester.

Felle nr 3: Overreagerer i tider med usikkerhet

Menneskets reaksjon, på gode nyheter eller dårlige nyheter, er å typisk å overreagere. Denne emosjonelle reaksjonen forårsaker ulogiske investeringsbeslutninger, blant annet for hyppige handler.

Felle nr 4: Kjøper de mest risikable aksjene og fondene

Når det gjelder enkeltaksjer viser undersøkelser at de mest risikable aksjene, som svinger mest, ikke gir spesielt god avkastning. De mest risikable aksjene er populære fordi mange vil doble pengene sine. Dermed blir disse høyrisikoaksjene «for populære». Dette trekker prisen på disse opp, og de blir dyre. Er aksjen dyr, blir avkastningen lav.

Felle nr 5: Anchoring – forankring

Forankring er når en investor holder fast på gitt informasjon og bruke dette som referansepunkt når en gjør beslutninger. Dessverre forankrer mange investorer på ting som er irrelevante for børskursen, slik som historisk kjøpspris for aksjen eller 52 ukers høy for en aksje.

Felle nr 6: Bekreftelses-skjevhet/ Confirmation bias

Hjernen vår liker ikke konflikter og vårt instinkt forteller oss at vi skal søke frem informasjon som bekrefter vårt nåværende syn. Bekreftelses-skjevhet kan være skadelig for oss som investorer, og det kan medføre at vi kan ignorere farer og håpe på det beste.

Bekreftelses-skjevhet fører også ofte til at man tror kursen skal til himmels, og lar være å sikre gevinst på høye kurser.

Avslutningsvis oppsummerer Bjørn Erik de viktigste lærdommene: Lag en langsiktig og robust plan (investeringsstrategi) og hold deg til den. Spar jevnt og trutt. Da reduserer du timingrisikoen.

Lyttertips: Vil du høre flere podcaster om psykologi og adferdsfinans?

#pengepodden 333: Psykologi og penger med Hallgeir Kvadsheim

#pengepodden 332: Hvorfor taper de fleste aksje- og fondsinvestorer mot indeksen?

#pengepodden 42: Psykologiske feller og investorpsykologi

Nordnet Live 2017: Foredrag av Peter Warren: Du er din egen verste fiende – Peter Warren

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer