Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvorfor taper de fleste aksje- og fondsinvestorer mot indeksen?

I denne #pengepodden-episoden snakker Bjørn Erik og Roger om hvorfor avkastningen til sparere og investorer i gjennomsnitt er lavere enn markedsavkastningen. Årsaken kan i stor grad forklares med psykologi. Gutta går gjennom de vanligste feilene som private sparere og investorer gjør. Men fortvil ikke – det finnes måter å ikke bli gjennomsnittlig, forteller de.

Mange norske og internasjonale undersøkelser viser at fondskunder flest oppnår lavere avkastning enn fondene de investerer i over tid, hensyntatt kostnader. Bjørn Erik viser til en årlig analyse fra Morningstar, som heter ”Mind the gap”.

Den nyeste analysen viser at amerikanske privatpersoner som investerer i aksjefond har fått inntil 1 prosentpoeng lavere årlig avkastning på sine aksjefond enn fondenes gjennomsnittlige avkastning skulle tilsi de siste 10 årene. Det er store forskjeller innenfor de ulike fondskategoriene.

Sektorfond, som svinger mer enn brede aksjefond, har størst forskjell mellom kundens avkastning og fondenes avkastning. Kombinasjonsfond (med aksjer og renter) har derimot en positiv forskjell mellom kundens avkastning og fondenes avkastning, viser analysen. Dalbar er en annen amerikansk aktør som også har gjort tilsvarende analyser, og de viser enda større avvik mellom kundenes avkastning og markedsavkastningen.

Vi finner samme tendenser blant privatpersoner som investerer i enkeltaksjer også. En masteroppgave fra BI-studentene Sindre Skaldehaug og Vegard Nikolaisen fra 2020 viser at private norske investorer (og offentlig forvaltning utover Folketrygdfondet) gjorde det gjennomgående dårligere enn Oslo Børs-indeksen i en 15-års periode. Les innlegget i DN fra studentene her. Hele Masteroppgaven kan leses her.

Vanlige feil som fører til mindreavkastning

(fra 13:23) Investoradferd er ulogisk og ofte basert på følelser. Dette fører ikke til kloke langsiktige investeringsbeslutninger.

Det er en studieretning som kalles «adferdsfinans» eller «behavioral finance». Her brukes begreper som “overdreven selvtillit”, frykt, grådighet, “recency bias”, for å forklare årsaker til alle disse ulogiske økonomiske beslutningene.

Bjørn Erik og Roger tar for seg noen typiske feil som gjennomsnittlige investorer gjør som medfører at de taper mot markedet.

1. Kjøper når kursene er høye, og selger når kursene er lave
2. Overreagerer i tider med usikkerhet
3. Handler de mest risikable aksjene og fondene – og får ikke betalt for den høye risikoen.
Her nevner Bjørn Erik en masterstudie fra NHH i 2018, som viste at et lite antall svært suksessfulle selskaper står for det meste av verdiskapingen på Børsen. Les en artikkel i DN om studien her (bak betalingsmur). Her er en kortversjon av artikkelen. Her er en tilsvarende analyse fra 2014, hvor JP Morgan har analysert avkastning og risiko for aksjene i Russel 3000-indeksen. De kom til omlag samme konklusjon som de norske studentene.
4. Satser alt på en hest (les: èn aksje) og tar dermed unødig høy risiko.
5. Tror de kan forutsi fremtiden
6. Pådrar seg unødvendige høye kostnader

Løsninger og tips

(fra 43:09) Bjørn Erik og Roger går gjennom noen tips til hvordan private sparere kan oppnå markedets avkasting:

1. Lag en langsiktig plan, og hold deg til den
2. Rebalanser mellom aksjer og renter
3. Spar jevnt og trutt, gjerne i et globalt indeksfond
4. Vær forsiktig med de mest risikable aksjene og fondene

Bør vi være bekymret for avkastningen til kundene våre, spør Bjørn Erik avslutningsvis. Gutta konkluderer med at det er det ikke behov for. Fondskunder og aksjekunder lærer fort, og Nordnet legger mye ressurser i å utdanne og inspirere kundene, gjennom Nordnetbloggen, podcast, youtube-kanal etc. Husk også på at alternativet til mange er banksparing, som gir negativ avkastning etter inflasjon og skatt.

Vi har flere spennende foredrag om markedspsykologi på Nordnetbloggen. Her er et par av de mest populære:

Hør også forrige episode av #pengepodden: Hvordan vil økt inflasjon påvirke investeringene dine?

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer