Gå til hovedinnhold

Nye rekorder på Wall Street. Oljeprisen over 80 dollar fatet

Det ble en relativt rolig dag på Wall Street, men likevel positiv. Både den brede S&P 500 (+0,3 %) og Nasdaq indeksen (+0,3 %) steg til nye all-time highs for n-te gang i år.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – tirsdag 11 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,4%, eller innenfor intervallet [0, 0,8]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.12 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,3 % siden Oslo Børs stengte mandag, oljeprisen som er opp 1,5 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,5 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Enphase Energy Inc og Advanced Micro Devices Inc.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,3 prosent i snitt i går.
  • Constellation Energy Corp (8,4%), Southwest Airlines Co (7%), Enphase Energy Inc (6,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Huntington Bancshares (-6,1%), Advanced Micro Devices Inc (-4,5%), Illumina Inc (-3,4%), endte på bunn.

Det ble en relativt rolig dag på Wall Street, men likevel positiv. Både den brede S&P 500 (+0,3 %) og Nasdaq indeksen (+0,3 %) steg til nye all-time highs for n-te gang i år. Investorene venter nå på onsdagens rentebeslutning fra Federal Reserve. Styringsrenten, Fed Funds Rate, er forventet å holdes uendret, men signaler om kommende kutt kan utløse bevegelser i markedet.

Federal Reserve, etablert i 1913, har spilt en avgjørende rolle i å sikre økonomisk stabilitet i USA. Etter å ha blitt opprettet som en respons på finansielle kriser, fikk Fed en kritisk rolle under den store depresjonen og reformerte sin struktur for bedre økonomisk styring. Gjennom etterkrigstiden balanserte Fed innenlandsk politikk med globale valutabevegelser, mens den på 1970-tallet bekjempet høy inflasjon med stram pengepolitikk. Under finanskrisen i 2008 stabiliserte Fed finansmarkedene med drastiske tiltak som kvantitative lettelser.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,6 prosent i snitt tirsdag morgen.

Børsindeksene i Kina og Hong Kong, som var stengt mandag, falt tirsdag. Sørkoreanske KOSPI og japanske Nikkei 225 stiger derimot svakt. Med andre ord er det ingen klar retning i Asia i dag. Det er naturlig å anta at mange investorer i Asia venter på utfallet av rentemøtet i Federal Reserve, gitt den amerikanske sentralbankens innflytelse på globale kapitalstrømmer.

Endringer i amerikanske renter påvirker kostnadene ved å låne penger, valutakurser og investeringsflyt mellom land. En høyere rente kan styrke dollaren og tiltrekke kapital til USA, mens en lavere rente kan føre til kapitalutstrømning til andre markeder. Feds politikk påvirker også risikopremier og inflasjonsforventninger globalt, samt likviditet og tilgang til kreditt i finansmarkedene. Som en nøkkelaktør i det globale finanssystemet, har Feds handlinger brede implikasjoner for økonomier over hele verden.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,52 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,65 NOK; 10,47 SEK; 6,93 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,28 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,87 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,45).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har igjen klatret over 80 dollar per fat, hovedsakelig på grunn av forventningene om økt etterspørsel under den kommende kjøresesongen i USA. Om denne kjøresesongen vil overgå tidligere sesonger, er en nøkkelfaktor som kan påvirke oljeprisens videre utvikling på kort sikt.

Kjøresesongen i USA, som vanligvis strekker seg fra Memorial Day i slutten av mai til Labor Day i begynnelsen av september, er en periode med økt biltrafikk og dermed høyere etterspørsel etter drivstoff. Denne perioden er kjent for å være en viktig faktor i olje- og bensinmarkedene.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer