Gå til hovedinnhold

Nvidia til himmels etter Q1-resultater

Nvidia overgikk nok en gang markedets forventninger da de offentliggjorde sine Q1-tall etter stengetid onsdag. Investorene sendte selskapets aksjer opp over 6 % i etterhandelen.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – torsdag 23 mai.

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.39 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,3 % siden Oslo Børs stengte onsdag, oljeprisen som er ned -0,7 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Tesla Inc.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,5 prosent i snitt i går.
  • First Solar Inc (18,7%), Moderna Inc (13,7%), Analog Devices Inc (10,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Target Corp (-8%), Lululemon Athletica Inc (-7,2%), Freeport-McMoRan Inc (-5,7%), endte på bunn.

Nvidia overgikk nok en gang markedets forventninger da de offentliggjorde sine Q1-tall etter stengetid onsdag. Investorene sendte selskapets aksjer opp over seks prosent i etterhandelen, godt hjulpet av optimistiske kommentarer om lønnsomheten knyttet til AI. Selskapets markedsverdi er på 2500 milliarder dollar, tilsvarende 1,5 norske oljefond. Kun to andre selskaper er i samme kategori (Microsoft og Apple). Hvorvidt toppen er nær, gjenstår å se. Nvidia meddelte også at selskapets aksjer vil splittes i ti.

En aksjesplitt innebærer at et selskap øker antall utestående aksjer ved å dele hver eksisterende aksje i flere aksjer. Selv om antallet aksjer øker, forblir selskapets totale markedsverdi den samme, fordi verdien av hver enkelt aksje reduseres proporsjonalt med splittforholdet. For eksempel, i en 10-for-1 aksjesplitt, blir hver aksje delt inn i ti nye aksjer, og prisen på hver aksje reduseres til en tidel av den opprinnelige prisen. Hovedformålet med en aksjesplitt er å gjøre aksjene mer tilgjengelige for et større antall investorer ved å redusere prisen per aksje. Dette kan tiltrekke flere småinvestorer og øke likviditeten i aksjen. For eksisterende aksjonærer betyr en aksjesplitt at de vil eie flere aksjer, men deres totale investering i selskapet forblir uendret.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,2 prosent i snitt torsdag morgen.

De asiatiske investorene lot seg ikke rive med av Nvidia- og AI-euforien på Wall Street da de sendte flere av børsindeksene i regionen nedover i natt. Det kan være verdt å merke seg at hovedkundene til Nvidia er de aller største amerikanske selskapene, som Microsoft, Meta (Facebook), Alphabet (Google), Amazon, Tesla, OpenAI, med flere. Dette skyldes at salget av avanserte Nvidia-chips til for eksempel Kina er strupet gjennom geopolitiske føringer.

Geopolitiske føringer knyttet til avanserte Nvidia-chips innebærer strenge eksportkontroller og handelsrestriksjoner fra USA, spesielt rettet mot Kina, for å beskytte nasjonal sikkerhet og forhindre at avansert teknologi brukes i militære applikasjoner. Disse tiltakene inkluderer begrensninger på salg av høyteknologiske produkter, sanksjoner mot kinesiske selskaper som Huawei, og krav om spesielle tillatelser for eksport.

Samtidig har USA samarbeidet med allierte for å koordinere en felles front mot teknologioverføringer til Kina, noe som krever at selskaper som Nvidia navigerer et komplekst landskap av lover og reguleringer for å overholde disse kravene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,42 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,69 NOK; 10,72 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,6 NOK; 11,61 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,88 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,43).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Tonen i referatet fra forrige rentemøte i Federal Reserve (Fed Minutes), som ble offentliggjport i går, var “hawkish”. Begrepet “hawkish” i økonomisk og finansielt språk refererer til en aggressiv holdning eller politikk fra en sentralbank, som Federal Reserve, for å bekjempe inflasjon. I dette tilfellet innebærer det en vilje til å holde rentene “høye” over lengre tid for å forhindre at inflasjonen blir for høy, selv om det kan bremse økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer