Gå til hovedinnhold

Nedtur i Asia i natt. Flatt på Wall Street torsdag

Energirelaterte selskaper har gjort det sterkt i det siste, godt hjulpet av oppgang i olje- og gassprisene. Oljeprisen, som har vært i negativt terreng hele året, er nå i pluss.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 11. august

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned 0,5%, eller innenfor intervallet [-0,9, -0,1]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:37 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) endte flatt i snitt i går.

Det underliggende prispresset i den amerikanske økonomien svekket seg mer enn ventet i juli, noe investorene både i USA og Europa satte stor pris på. Stemningen på Wall Street snudde imidlertid utover kvelden, utløst av en markant renteoppgang. Svak etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner bidro til denne renteoppgangen. Dow Jones indeksen endte opp 0,2 prosent i gårsdagens handel, etterfulgt av Nasdaq indeksen (+0,1%). S&P 500 endte for øvrig flatt, mens Russell 2000, som hovedsakelig består av små -og mellomstore selskaper, falt 0,4 prosent.

Walt Disney Co (4,9%), Intel Corp (1,2%), Salesforce Inc (1,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Dow Jones indeksen indeksen, mens Goldman Sachs Group Inc (-0,7%), Nike Inc (-0,6%), Johnson & Johnson (-0,5%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,5 prosent i snitt fredag morgen.

Kinesiske aksjer slet fredag, dermed er det ingen drahjelp å få derfra i dag. Ei heller var det impulser å få frå Japan i natt, da børsene der var stengt. Ettersom resultatsesongen for 2. kvartal går mot slutten vil investorenes rette fokuset mot andre viktige variabler, som geopolitikk og makroøkonomi. Begge feltene, geopolitikk og makroøkonomi, er viktige fordi de hjelper investorene med å forstå hvordan verden fungerer og hvordan land samhandler med hverandre både politisk og økonomisk.

Samhandling mellom land og regioner har stor betydning for aksjemarkedet av flere grunner:

  • Global handel: Øker økonomisk aktivitet, og kan påvirke inntjeningen til selskapene positivt
  • nvestering: Utenlandske investeringer stimulerer mottakerlandets økonomi og kan påvirke aksjemarkedet der positivt
  • Finansiell integrering: En økonomisk krise i ett land kan ha ringvirkninger i andre markeder på grunn av tett økonomisk forbindelse
  • Tilgang til ressurser: Samhandling gir tilgang til viktige ressurser som kan påvirke selskapsverdier
  • Valutafluktuasjoner: Endringer i valutakurser påvirker inntjeningen til selskaper med internasjonal virksomhet
  • Innovasjon og teknologioverføring: Teknologi og kunnskapsspreading mellom land kan øke selskapers produktivitet
  • Politisk stabilitet: Bidrar til regional stabilitet, noe som kan tiltrekke investorer, mens geopolitiske spenninger kan redusere investeringsvilje

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 86,25 dollar per fat, ned -1,3 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,1 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,31 NOK, 10,69 SEK, 6,78 DKK og 0,91 EUR, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,86 og 4,12 prosent.

Energirelaterte selskaper har gjort det sterkt i det siste, godt hjulpet av solid oppgang i olje- og gassprisene. Oljeprisen, som har vært i negativt terreng hele året, er nå så vidt i pluss. Om prisene vil stige videre herfra gjenstår å se, ettersom mange faktorer kan påvirke dem i den ene eller andre retningen, deriblant:

  • Tilbud og etterspørsel: Prisen på olje påvirkes av balansen mellom hvor mye olje som er tilgjengelig og hvor mye som etterspørres. Økt etterspørsel eller redusert tilbud kan føre til høyere priser.
  • Geopolitiske hendelser: Uro, konflikter, og andre geopolitiske hendelser i oljeproduserende områder kan forstyrre oljetilførselen og påvirke prisen
  • OPECs beslutninger: Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) har makt til å påvirke oljeprisen ved å justere produksjonsnivåene
  • Kompleksitet: Oljeprisen bestemmes av en rekke samspillende faktorer, noe som gjør dens bevegelser utfordrende å forutsi

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Terje Aschim
Terje Aschim
11.08.2023 11:02

Hei,
Takk for veldig bra rapport, men det er noe jeg savner. Du oppgir endringene i gassprisene fra dag til dag i prosent, men det absolutte nivået på gassprisene er jo også av stor interresse, da den forteller om gassen er “billig” eller “dyr”.
Når du kvoterer renter, valutakurser og oljepriser er alltid de absolutte prisene kvotert og ikke bare endringene fra dagen før.
Håper det er mulig å legge inn gassprisene i rapporten.
Mvh Terje