Gå til hovedinnhold

5 spørsmål om laksesektoren med analytiker Kolbjørn Giskeødegård

Vi satt oss ned med analytiker fra Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, for å snakke om utsiktene for laksesektoren.

Kan du si litt om hvorfor du tok ned estimatene på laksesektoren?

Vi var veldig positive inn mot sommeren og vi så jo at lakseprisene gikk mye høyere i juli enn noen så for seg. Så har det i løpet av sommeren kommet inn nye datapunkt. Det har komme to rapporter fra Chile, en i juni og en i juli, som viste at smoltutsettet i Chile var vesentlig høyere enn det vi hadde forventet. De samme rapportene viste også at det var vesentlig bedre resultater for fisken som står i sjøen. Snittvekten økte og man fikk mer fisk ut av sjøen. Så det ser ut som om den voldsomme nedgangen i tilbud som kommer fra Chile kommer, men den blir ikke like dramatisk som det så ut til. Så vi justerte opp våre globale tilbudsprognoser for de to neste årene. Chile kommer nok ikke til å falle så dypt som vi trodde før sommeren basert på den nye informasjonen.

Det andre datapunktet som kom var fra fiskeridirektoratet. Det var den årlige lønnsomhetsundersøkelsen som viste at snittkostnaden i Norge i fjor gikk helt opp til 32 kroner. Vi hadde forutsett at run-raten inn i 2016 var på rundt 30 og skulle øke med en krone. Så vi måtte justere opp kostnadene våre. Vi justerte derfor ned prisestimatene fra 55 til 53 for 2017, samtidig som vi justerte opp kostnadene med en krone. Det er tre kroner lavere margin og det var nok til å se at oppsiden vi så før sommeren er borte. Du er fortsatt positiv, men litt mindre positiv enn det du var tidligere? Fortsatt glimrende utsikter, men litt mindre glimrende enn det det så ut som før sommeren.

Hvis du skulle gi investorene en grunn til å kjøpe lakseaksjer nå, hvilket argument ville du gitt dem?

Det er egentlig bare å se på historikken. Det har sjelden vært feil å eie lakseaksjer i perioden før jul. Det er stort sett da investorene posisjonerer seg. Det som er spørsmålet er om det er tidlig å gå inn nå på det vi forventer vil være fallende spot-priser fremover et godt stykke utover høsten eller om det er nå man skal gå inn. Det vet man jo aldri før etterpå, men generelt så har det vært en historisk grei periode å eie lakseaksjer i perioden før jul.

Tror du det fallet som er og har vært nå i det siste var den muligheten man fikk til å gå inn igjen før jul?

Det tror jeg er «anybody’s guess» – rett og slett. Det kan være at det viser seg at det her var bunnpunktet, men det kan også vise seg at man skulle ventet litt til. Det er alltid den usikkerheten. Det skal jo være usikkerhet i aksjemarkedet.

Det finnes jo de som mener at aksjene i sjømatsektoren har gått altfor mye. Har du et argument for å ikke eie disse aksjene, hva ser du som utfordringer og faremomenter fremover?

Det er en vesentlig sterkere kostnadsvekst i de enkelte selskapene enn det vi så for oss bare for noen få måneder siden. Mens vi så for oss en utflating og en litt fallende trend, så viser det løpende bildet og guidingen for kommende kvartal at kostnadene vil fortsette å øke. Vi tror fortsatt på en utflating, men på et høyere nivå. Det er det ene. Det andre er at når hele verden har visst at det har kommet veldig lite laks og hver oppdretter prøver å få mest mulig fisk ut av sjøen, da har det en tendens til å komme mer fisk enn forventet og da vil tilbudsbildet kanskje bli litt mindre stramt fremover.

Hvis du selv skulle eid en av lakseaksjene, hvilken er det?

Hadde jeg hatt lov til å eie aksjer så hadde jeg nok i dag villet eie Grieg og Bakkafrost. Bakgrunnen for Grieg er i forhold til sektorprisingen generelt. Grieg har forbedret seg kraftig det siste kvartalet og vi mener at den er urettferdig lavt priset i forhold til resten. Bakkafrost har de laveste kostnadene og den høyeste salgsprisen i markedet og også veldig interessante vekstmuligheter som de investerer tungt i.

Finn ut mer om sjømatsektoren.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer