Gå til hovedinnhold

Har du en vinner metode?

Hva er din metode og ditt konkurranse-fortrinn som trader?

I siste utgave av Kapital skrev Robin Øvrebø en side om «Hva er ditt konkurransefortrinn som investor?»

Godt spørsmål! Hva er ditt fortrinn når du trader eller investerer? Det er mange måter å tilnærme seg spørsmålet. Kanskje du heller vil beskrive det som metode fremfor fortrinn, kanskje du har til gode å definere hva ditt egentlige fortrinn faktisk er? Drømmer du om en metode som banker inn mål etter mål?

Metode

Alle som er involvert i spekulasjon bør ha en metode. Det å handle utelukkende basert på noe man har lest i avisen, en analyse, sosiale medier eller rykter, kan ikke beskrives som en selvstendig tilnærming til markedet. Å handle på andres råd kan gå bra i en periode, ganske lenge for noen, men ofte slår det tilbake på en selv og man er da tilbake til utgangspunktet. Din metode må du ha 100% eierskap til. Selvsagt kan man bruke elementer fra en annens metode en finner interessant, men det må fortsatt være din egen plan med full kontroll på gjennomføringen. Alle har vel hørt historien om traderen som blir investor når posisjonen går i urealisert tap, uten noen plan for å begrense tapet. Markedet kan vi aldri ha kontroll over, derimot kan vi holde orden på vår egen gjennomføring.

Komplisert?

Trenger den enkeltes tilnærming å være så komplisert? Nei, absolutt ikke! Imidlertid bør den være tilpasset individets personlighet, tid, alder osv. For noen passer det å gjøre dype utregninger basert på bransjetrender eller selskapsspesifikke forhold. Kanskje er det gleden av å gjøre komplekse utregninger eller oppdage nye selskaper som gir spekulanten «kick»? For andre kan det være noe helt annet, som å kjøpe aksjer i selskaper med ny teknologi, kjøpe på dipper eller tekniske bruddnivåer, lav pris/bok, høy vekst eller der det er økende omsetning i aksjen. Mulighetene er uendelige, det gjelder å finne din vei! Vi er alle forskjellige, derfor er det så viktig å finne en individstilpasset metode slik at det gir både glede og mening.

Fortrinn

Altså, hva genererer din metode i meravkastning og hvordan vinner man?

  • Hva er du god på?
  • Hva har du av tid? Lengre eller kortere tidshorisont?
  • Tenker du i store eller korte linjer? Lengre eller kortere tidshorisont?
  • Alder: Unge kan være fryktløse og eldre er mer forsiktig? Tenk risiko…
  • Ser du ting i sammenheng? Kanskje du ser noe andre ikke ser?
  • Tålmodig / utålmodig? Er du svært tålmodig er kanskje langsiktighet bra for deg som kortsiktighet er for den utålmodige.
  • Tålmodighet til å vente på de rette signalene kommer til deg, god egenskap!
  • Fleksibelt tankesett – Evner du til å snu helt om?
  • Nøkkelen til langsiktig seier er å besitte evnen til å velge ut det beste og lære av sine egne feil.

Viktigheten av å kjenne seg selv og evnen til å vurdere og lære av detaljene på hva som gir positiv / svak uttelling, må ikke undervurderes. Du må være din egen guru!

Dette var kun noen tanker, vi kan diskutere rundt dette i timevis, kanskje det fikk deg til å tenke så får vi ta diskusjonen ved en annen anledning.

Lykke til med markedet!

Her er forøvrig mitt innlegg der jeg nevner kurs for de som er interessert:

Gir markedet hint for oss tradere?

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte.

Alex Laan
Speculator & risk manager

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer