Gå til hovedinnhold

Fest i markedet – OBX “All time high” i dag!

Aksjemarkedet er sterkt. OBX-indeksen over de 25 mest omsatte aksjene i Norge setter ny kursrekord i dag. Oslo Børs har allikevel vært blant de svakeste i klassen av de markeder vi handler mest i:

Hvorfor? Jo, det er sektorsammensetningen. Olje og Energi er ikke spesielt sterkt ute heller. I flere sentrale råvarer er det lite «trykk». Oljeprisen har gått sidelengs i 3 år, og handles nå rundt 108 USD. Nordsjøolje er ned 1% i år. Aluminium er ned 10,4% hittil i 2013, og gull er ned 21% siden årsskiftet.

Dette gjør Statoil kjedelig. Aksjen er i null kursmessig på året, men har utbetalt 6,75 i utbytte.

Aluminium (chart over) er ned 10,4% så langt i år. Dette tynger Norsk Hydro  som kursmessig tenderer til å være sterkt knyttet til aluminiumsprisen Hydro er ned 9,5% i år, men har gitt utbytte på 0,75 øre.

Norsk Hydro 2013.

USA er sterkt, og spesielt teknologi og telekom. Den teknologidominerte NASDAQ-indeksen er opp 30,5% hittil i år. Den kan du forøvig handle gjennom børsnoterte fond som den meget likvide QQQ. S&P 500 ETF`en heter SPY (høres ikke så bra ut på norsk) og Dow Jones Industriindeks kan kjøpes i USA med tickeren DIA. Jeg nevner her veldig likvide ETF`er notert i USA. Det fins også likende fond i vårt ETF-Center fra andre partnere.

NASDAQ Composite Index. Kilde Infront.

På Oslo Børs har vi sett liknende sterk tendens i enkelte aksjer som Opera  og Telenor. Telenor er opp 32,6% så langt i år, og har i tillegg utbetalt 6% utbytte. Hyggelig å være aksjonær i det gamle Televerket nå.

Telenor. Kilde Infront.

Hva er konklusjonen? Vel, vi er inne i et kraftig rykk i markedet og det er vanskelig å spå når dette roer seg. Med gode tall fra tredjekvartals-rapportene som kommer i disse dager kan vi godt få et videre løft fremover. Det vil alltid være faresignaler å finne for de som leter med lys og lykter etter de. Fremvoksende økonomier (emerging markets) går dårlig. Råvaremarkedet er slapt (som nevnt over) og bredden i oppgangen (antall aksjer som stiger i forhold til totalen) er i smaleste laget.

Men dette er faktorer som også kan vippe i positiv retning i stedet for å stoppe markedet. Det er fest! Kos deg med det. Dette markedet kommer til å gi tydelige nok signaler før det stopper opp eller tar en pause. Akkurat nå er det gøy å være investor og gøy å ha vært investert når alle har ropt “fare, fare”. Foreløpig ser jeg ingen tegn til ikke å si: Oslo Børs OBX: Gratulerer med ALL TIME HIGH!

PS: Jeg har nevnt enkelte børsnoterte fond og aksjer i dette innlegget. Det er ikke en direkte anbefaling av kjøp. Du må tilpasse de enkelte handler til din investeringsstrategi. Det fins mengder av interessante verdipapirer. Har du et syn på markedet kan du finne noe som passer. Spør gjerne. For alle kommentarer fra meg, følg meg på twitter: KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.10.2013 12:45

Bra innlegg!
Ser fram mot flere informative innlegg fremover.
Håper på noe mer trading relatert, basert på din erfaringer som trader

Gjest
Gjest
18.10.2013 16:40

Jeg er norsk investor og har holdt meg i Norge,hvordan ser det ut fremover….?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.10.2013 19:50

Tja, rekord på børsen i dag er jo et tegn på generell sunnhet. Norsk økonomi ser ut til å kunne få en tøffere periode fremover, men de fleste av de største børsnoterte selskapene har mesteparten av sine inntekter fra utlandet. Fallende kronekurs er bra for disse. Ellers er det som alltid et blandet bilde i enkeltaksjer. Anbefaler alle å kikke litt på utenlandske aksjer også. Er mye spennende der ute blant selskaper de fleste egentlig kjenner like godt som de norske. Apple, Google, BMW, Hennes & Mauritz, Carlsberg… Det er hva det høres ut som. 🙂

Gjest
Gjest
18.10.2013 15:56

Strålende og informativt innlegg

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.10.2013 19:51

Takk.