Gå til hovedinnhold

Chat-event: Skattemeldingen 2023

Dato & Tidspunkt: Fredag 19. april 12:00 – 14:00.

Skattemeldingen for privatpersoner skal snart leveres (frist 30. april). Vi vet av erfaring at det er mange av våre kunder som sitter og sjekker skattemeldingen sin i disse dager. Nordnet ønsker å gi dere som fortsatt ikke har levert skattemeldingen hjelp med spørsmål rundt aksjer og fond. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem og investeringscoach Stian Andersen (bildet under) har satt av 2 timer denne dagen for å svare på spørsmål.

👇 Skriv inn spørsmålene du måtte ha i kommentarfeltet nedenfor!

Vennligst ikke legg inn personlige spørsmål, siden spørsmål og svar vil være for alle.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
28 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
mari
mari
25.04.2024 23:32

Kan jeg få fradrag for betalt kildeskatt på utbytte fra utenlandsk aksje i den situasjonen der jeg ikke har betalt norsk skatt, fordi jeg har opparbeidet et skjermingsfradrag som er større enn utbyttet?

Kjetil
Kjetil
23.04.2024 14:29

Hei, Eg og kona sparer i fond på min konto med midlar frå vår felles sparekonto. Kan dette også føres 50 % på kvar av oss i skattemeldinga? Og i så fall, korleis gjer vi det? Eg kan ikkje finne ein post for det.
Mvh Kjetil.

Bjørn Erik Sættem
19.04.2024 14:27

Takk til alle som deltok på chat-eventet i dag! Vi har hatt litt trøbbel med chat/event-løsningen. Derfor kom det nok inn noen færre svar enn normalt. Det bekleger vi. Vi bytter til en ny løsning i disse dager. Se alle svar nedenfor.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Are
Are
19.04.2024 13:41

Jeg har samme problem med kildeskatt som Vegard lenger ned. Har dobbeltsjekket og det er fylt ut riktig begge steder.
Ble heller ingen endring i skatten etter at jeg gjorde endringen.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Are
19.04.2024 14:22

Hei Are. Jeg har også hatt trøbbel når jeg har forsøkt å fylle ut skjemaene for å få fradrag for betalt kildeskatt. Dagens løsning mener jeg er unødvendig komplisert. Derfor lagdre vi steg-for-steg-videoen for et par år siden. Jeg har forsøkt flere ganger med litt ulike varianter, og til slutt har det løst seg. PS: En annen mulig feil kan være at er at aksjene står på en aksjesparekonto eller en investeringskonto. Da kan du få en feilmelding, siden man etter dagens regler ikke kan kreve fradrag for betalt kildeskatt dersom aksjene står på en aksjesparekonto eller en investeringskonto. Les… Les mer »

mari
mari
Svar på  Bjørn Erik Sættem
25.04.2024 23:22

Kan du opplyse hva du mener med ulike varianter? Jeg har også dette problemet. Jeg har brukt steg-for-steg-videoen.
PS: det er vanlig aksje/fond-konto, og det er ingen problemer med de andre kildeskatter som jeg har registret.

Inba
Inba
19.04.2024 13:29

Jeg har blitt tvunget til å selge Kahoot-aksjer med tap, hvordan rapporterer jeg tapet i selvangivelsen? Er det mulig å saksøke overtakelsen for å betale tapet?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Inba
19.04.2024 14:14

Hei Inba. Verdi, gevinst/tap på norske børsnoterte aksjer blir automatisk innrapportert av kontofører (Nordnet). Selger du aksjer og fond med tap, er det kontotypen du har valgt som avgjør når du får fradrag for tapet – og om tapet blir motregnet mot gevinster på andre investeringer på kontoen. I dette innlegget beskriver vi reglene for privatpersoner: https://www.nordnet.no/no/kunnskap/academy/skatt-og-investeringer/mer-om-skatt/slik-far-du-fradrag-for-aksjetapene Det er en mulighet for at en eller flere aksjonærer saksøker overtakende selskap, men det vil i så fall være en lang og kostbar prosess, som få nok vil anbefale deg å ta fatt på. Det finnes saker i historien hvor mange aksjonærer… Les mer »

Rolf
Rolf
19.04.2024 13:07

Jeg solgte aksjer i SAS i 2023 med et stort tap. Hvordan får jeg fradrag for tapet?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Rolf
19.04.2024 13:13

Hei Rolf. Selger du aksjer og fond med tap, er det kontotypen du har valgt som avgjør når du får fradrag for tapet – og om tapet blir motregnet mot gevinster på andre investeringer på kontoen. I dette innlegget beskriver vi reglene for privatpersoner: https://www.nordnet.no/no/kunnskap/academy/skatt-og-investeringer/mer-om-skatt/slik-far-du-fradrag-for-aksjetapene

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Henrik Jacobs
Henrik Jacobs
19.04.2024 12:36

Jeg har solgt aksjer i utlandet i 2023, dette er aksjer som er kjøpt over tid de siste årene. Når jeg skal regne ut skjermingsfradraget spør den om når jeg kjøpte aksjen, skal jeg da regne ut skjermingsfradraget per aksje eller fra tidspunktet jeg kjøpte den første aksjen?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Henrik Jacobs
19.04.2024 12:54

Hei Henrik.
Det beregnes årlig skjermingsfradrag for aksjer/aksjefondsandeler eid ved utgangen av hvert inntektsår. Er ikke skjermingsfradraget forhåndsutfylt må du beregne dette selv.

Har du kjøpt aksjene i flere omganger over flere år, må du faktisk beregne skjermingsfradrag for utgangen av hvert år. Jeg anbefaler deg å bruke ”skjermingsfradrag-kalkulatoren” til Skatteetaten. Denne regner ut og summerer skjermingsfradrag i eiertiden.
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/aksjer-og-verdipapirer/om/skatteregler-for-gevinsttap-ved-realisasjoner-og-aksjeutbytte/skjermingsfradrag/

Har du for eksempel kjøpt 100 aksjer i 2015 og 200 aksjer i 2018, legger du dette inn som to separate kjøp. Etterpå summerer du de to akkumulerte skjermingsfradragene du får oppgitt.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Siv Lindgren
Siv Lindgren
19.04.2024 12:33

Eg har aksjer i utlandet som ikkje er med i skattemeldinga. Npr eg legger inn dei manuelt, skal eg da og beregne verdsettingsrabatten eller gjer Skatteetaten da etterpå?

Stian Andersen
Stian Andersen
Svar på  Siv Lindgren
19.04.2024 12:43

Hei Siv,
Du legger inn (brutto)verdien av beholdningen så beregner Skatteetaten ihht. verdsettelsesrabatt.
Hilsen Stian Investingscoach i Nordnet

Christine
Christine
19.04.2024 09:57

Jeg eier bitcoin XBT gjennom Nordnet. Jeg finner ikke igjen formuesverdien i skattemeldingen min. Hvordan skal jeg rapportere dette?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Christine
19.04.2024 12:40

Hei Christine. Bitcoin XBT er et tracker sertifikat som følger bitcoin-kursen 1:1, minus kostnader i produktet. Krypto-instrumenter kan kun kjøpes på Aksje- og fondskonto (VPS-konto), og du må rapportere inn formuesverdier, samt evt gevinst/tap selv. Opplysningene skal føres under ”Andre finansprodukter og virtuelle eiendeler / kryptovaluta” på kortet ”Andre finansprodukter”. Under ”type” legger du inn ”Exchange traded notes”. Du finner alle øvrige opplysninger i årsoppgaven på innlogget side. Kryptovaluta og kryptovaluta-instrumenter regnes for øvrig av skattemyndighetene som “andre finansielle produkter”, og gevinst skattlegges med en sats på 22 %. Tap er fradragsberettiget med samme sats. Formuesverdien settes til markedsverdi per… Les mer »

Vegard Fjellbo
Vegard Fjellbo
07.04.2024 10:11

La oss si at man har aksjer i et utenlandsk selskap på AF-konto (med valutakonto) forbi årsskiftet og ønsker fradrag for betalt kildeskatt. Videre at man har forsøkt etter beste evne å fylle ut selvangivelsen med bruk av oppskriften deres, her: https://www.nordnet.no/no/kunnskap/academy/skatt-og-investeringer/mer-om-skatt/steg-for-steg-slik-far-du-fradrag-for-betalt-kildeskatt Om man får beskjeden “Beløpet du har krevd kreditfradrag for, er høyere enn norsk inntektsskatt beregnet av utenlandsinntekten. Du får derfor ikke fradrag for hele skatten i år. Beløpet du ikke får fradrag for i år, kan du fremføre i inntil 5 år på samme type inntekt.” til tross for at man har satt “Anvendt skjerming” 0 og… Les mer »

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Vegard Fjellbo
19.04.2024 12:04

Hei Vegard. Det høres ut som om du har fylt inn et for høyt beløp. Kan du ha fylt inn brutto aksjeutbytte i feltet for «inntektsskatt»? I feltet for «inntektsskatt» skal du fylle inn betalt kildeskatt. Samme beløp (betalt kildeskatt) skal fylles inn i feltet «Herav skatt på brutto aksjeutbytte».
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Are
Are
Svar på  Bjørn Erik Sættem
19.04.2024 12:39

Jeg har akkurat samme problem, og har fylt ut betalt kildeskatt i aktuelt felt.

mari
mari
Svar på  Vegard Fjellbo
25.04.2024 23:15

Jeg har akkurat det samme problemet. I mitt tilfelle er det Maersk, utbytte: 13.044 og kildeskatt: 3.522 kr.

Frode
Frode
05.04.2024 18:13

Hva med aksjer utenfor EØS vil man kunne selge disse også og få skatten utsatt på Zero konto?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Frode
19.04.2024 12:01

Hei Frode. Ja. Eier du aksjer som er notert utenfor EØS, for eksempel amerikanske aksjer, på en Investeringskonto Zero, og selger disse, vil du få utsatt skatt på gevinsten. Skatten må betales når du en gang tar ut penger fra Investeringskontoen.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Kjell Egil Olsen
Kjell Egil Olsen
05.04.2024 13:53

Hvordan får jeg slettet en aksjesparekonto når Norske Skogindustrien ASA fortsatt ligger der?? (gikk konkurs i 2017)

Stian Andersen
Stian Andersen
Svar på  Kjell Egil Olsen
19.04.2024 12:06

Hei Kjell Egil,
Konkursaksjene fjernes først når boet er gjort opp og aksjene fjernet fra VPS. Det kan faktisk ta flere år.
Ønsker man å avslutte en Aksjesparekonto med en konkursaksje så kan man kontakte kundeservice for å få flytte den til en Aksje- og fondskonto-konto. Men viktig da at man ikke fradragsfører noe tap på denne aksjen separat.
Hilsen Stian Investeringscoach i Nordnet